Sigiriya – kiipeä Sri Lankan mahtavaan historiaan!

0
Sigiriya, Sri Lanka

Sigiriya on Sri Lankan tunnetuin matkailunähtävyys. Kiipeäminen Leijonakalliolle kysyy hermoja, mutta näköalat saavat unohtamaan tärisevät polvet.

Sigiriya, Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1982, on Sri Lankan arvokkaimpia historiallisia monumentteja. Sen 400-luvulla rakennettua palatsi- ja linnoituskokonaisuutta pidetään yhtenä muinaisen arkkitehtuurin hienoimmista esimerkeistä. Kaupunkisuunnittelu, vesirakentaminen, puutarhat ja taide kohtaavat siellä ainutlaatuisella tavalla.

Hienointa Sigiriyassa on kuitenkin itse rakennuspaikka. Mahtava graniittikallio kohoaa jyrkkänä, pilarimaisena tötterönä lähes 200 metriä ympäröivästä maisemasta ja hallitsee koko aluetta kaikista suunnista. Sen huipulle, rinteisiin ja ympärille Sigiriya aikoinaan rakennettiin.

Leijonan jalka, Sigiriya, Sri Lanka

Ylös johtavat monenlaiset portaikot, käytävät ja muut rakennelmat, joista osa saa korkeita paikkoja kammoavan epäröimään. Pääsisäänkäynti Sigiriyan huipulle on kukkulan pohjoispuolella, jossa kaksin puolin ovat säilyneet leijonan valtavat jalat. Muu osa kallioon veistetystä eläimestä on tuhoutunut, mutta tämän leijonan perusteella paikka on saanut nimensä Sigiriya, Leijonakallio (Lion Rock).

Ylhäällä odottaa pinta-alaltaan yllättävän suuri kallion laki, joka on täynnä raunioituneita rakennelmia. Korkeimmalla kohdalla sijaitsevaa kuninkaan palatsia ympäröivät linnoitukset, puutarhat, lammet ja kanavat. Ne kertovat edistyksellisestä tekniikasta, joka tekijöillä on ollut käytössään; rakentaminen 200-metrisen kallion huipulle on vaatinut korkeatasoista insinööriosaamista.

Sigiriyan maisemapuutarhat kuuluvat maailman vanhimpiin. Alueella on erilaisia vesipuutarhoja, terassipuutarhoja sekä luola- ja kivipuutarhoja. Niissä on monimutkainen hydraulinen järjestelmä kanavineen, sulkuineen ja patoineen. Järjestelmään kuuluu myös maanalaisia vesipumppuja. Sadekaudella kaikki Sigiriyan altaat ja kanavat täyttyvät ja vesi alkaa kiertää koko alueella.

Näkymä Sigiriyasta.

Sigiriya “löydettiin” vasta 1800-luvulla

Arkeologiset kaivaukset ovat osoittaneet, että Sigiriyan alueella on ollut asutusta jo 4000 vuoden ajan. Tiedetään, että kolmannella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua Sigiriyassa oli toiminnassa luostari. 400-luvulla kuningas Kassapa (477–495) rakennutti sinne palatsinsa.

Palatsin rakentamiselle yläilmoihin, vaikeapääsyiseen paikkaan, oli syynsä. Kuningas Kassapa ei ollut laillisesti kruunua perinyt hallitsija, vaan hän oli kaapannut vallan veljeltään Moggallanalta, joka joutui samassa yhteydessä pakenemaan Intiaan. Veljensä kostoa peläten Kassapa päätti siirtää pääkaupungin Anuradhapurasta Sri Lankan keskiosiin ja rakensi palatsin kallion laelle varmistaakseen, ettei oikea vallanperijä pääsisi hyökkäämään sinne.

Kassapa joutui kuitenkin veljensä armeijan surmaamaksi ja pääkaupunki siirrettiin takaisin Anuradhapuraan. Moggallana tuhosi Kassapan palatsin ja Sigiriya muuttui jälleen buddhalaiseksi luostariksi. Noin tuhat vuotta myöhemmin, 1300-luvulla, sen hylkäsivät munkitkin.

Sigiriyan raunioita.

Vuonna 1831 eurooppalaiset “löysivät” Sigiriyan vahingossa, kun brittiarmeijan majuri Jonathan Forbes sattui paikalle. Sigiriya herätti valtavaa mielenkiintoa historioitsijoiden ja arkeologien keskuudessa, mutta vasta 1980-luvulla siellä alettiin suorittaa kunnollisia kaivauksia.

Silloin paljastuivat 400-luvun kaupunki, kuninkaan palatsi, puutarhat ja 1500 vuotta vanhat seinämaalaukset, joista monet olivat säilyneet hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Nämä kallioon Kassapan aikana maalatut freskot esittävät alastomia naisia – ilmeisesti papittaria, jotka suorittavat uskonnollisia rituaaleja.

Sigiriya, seinämaalaus. Kuva: Wikimedia Commons/©Ji-Elle.
Sigiriyan seinämaalaukset ovat hyvin säilyneitä.
Kuva: Wikimedia Commons/©Ji-Elle.

Yksi arkeologien löytämistä nähtävyyksistä Sigiriyassa on peiliseinä. Se oli aikanaan kiillotettu niin säihkyväksi, että kuningas näki siitä kuvajaisensa. Kävijät ovat aikojen saatossa kirjoittaneet seinään runonpätkiä ja muita testejä, joista vanhimmat säilyneet ovat 700-luvulta. Niistä selviää, että Sigiriya oli turistinähtävyys jo reilusti yli tuhat vuotta sitten!


Sigiriya – hyvä tietää:

  • Sigiriya sijaitsee Sri Lankan keskiosassa noin 170 kilometrin päässä maan pääkaupungista Colombosta, lähellä Dambullaa. Samalla retkellä kannattaa tutustua myös kuuluisaan Dambullan luolatemppeliin.
  • Sigiriya on Sri Lankan suosituin turistinähtävyys. Siellä kannattaa vierailla aamulla tai aamupäivällä, ennen turistibussien invaasiota, jolloin lämpötilakin on hieman siedettävämpi.
  • Huipulle pääsee kiipeämään lukuisten portaikkojen ja käytävien kautta. Alhaalta ylös on yhteensä 1250 askelmaa ja turistien määrästä riippuen voi paikoitellen joutua odottamaan vuoroaan. Kiipeämiseen kannattaa varata ainakin kaksi tuntia.
  • Ulkomaalaiset maksavat pääsylipusta 4500 Sri Lankan rupiaa eli noin 23 euroa (helmikuu 2019). Samalla lipulla pääsee myös alueella olevaan museoon.

Sigiriyassa on runsaasti vesielementtejä.
Sigiriyassa on runsaasti vesielementtejä.
Henkilökunta työssään. Sigiriyassa on tiukka kuri ja rauniot pidetään hyvin siisteinä.
Henkilökunta työssään. Sigiriyassa on tiukka kuri ja rauniot pidetään hyvin siisteinä.
Sigiriya. Myös maan tasolla on paljon nähtävää: koko alue on täynnä erilaisia raunioita.
Myös maan tasolla on paljon nähtävää: koko alue on täynnä erilaisia raunioita.
Sigiriya. Leijonakallion edustalla on erikoisia kivimuodostelmia ja luolia, joita on käytetty meditointiin. Niitäkin kannattaa käydä tutkimassa!
Leijonakallion edustalla on erikoisia kivimuodostelmia ja luolia, joita on käytetty meditointiin. Niitäkin kannattaa käydä tutkimassa!
Sigiriya. Alkumatka kuljetaan portaikkoa pitkin.
Alkumatka kuljetaan portaikkoa pitkin.
Sigiriya - peiliseinä ja siitä ylös lähtevät kierreportaat.
Peiliseinä ja siitä ylös lähtevät kierreportaat. Seinämaalaukset ovat suojassa vasemmassa yläkulmassa näkyvän tummanruskean rakennelman takana.
Sigiriya, peiliseinä (Mirror Wall).
Peiliseinä (Mirror Wall).
Osa Sigiriyan reitistä ei sovi korkeita paikkoja kammoaville.
Osa reitistä ei sovi korkeita paikkoja kammoaville.
Sigiriya. Lisäjännitystä portaikkoihin tuo se, että alueella on paljon apinoita.
Lisäjännitystä portaikkoihin tuo se, että alueella on paljon apinoita.
Sigiriya. Leijonakalliolta on näkymä läheiselle Pidurangala-kalliolle, johon myös voi kiivetä.
Leijonakalliolta on näkymä läheiselle Pidurangala-kalliolle, johon myös voi kiivetä.
Sigiriyan huipulla on suuri vesiallas.
Sigiriyan huipulla on suuri vesiallas.
Sigiriya. Pengerrykset ylhäällä ovat jyrkkiä.
Pengerrykset ylhäällä ovat jyrkkiä.
Sigiriya - vasemmalla palatsin raunioita.
Vasemmalla palatsin raunioita.
Alhaalla näkyy koko Leijonakalliolle johtava väylä ja sitä ympäröivät puutarhat.
Alhaalla näkyy koko Leijonakalliolle johtava väylä ja sitä ympäröivät puutarhat.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply