Uhkua – pala parasta Saimaata

0
Uhkua Saimaa. Kuva © Minna Hotti

Upeat järvimaisemat. Herkullista ruokaa paikallisista raaka-aineista. Kodikas mökkimiljöö. Uhkua Saimaalla pääsee nauttimaan Saimaan parhaista paloista!

Kaupallinen yhteistyö: Uhkua

Kuva yllä © Minna Hotti

Sijainti

Omilla pienillä lautoillaan kelluvat Uhkuan mökki ja sauna sijaitsevat Yöveden rannalla. Lautat siirretään Saimaan vesille keväästä syksyyn, mutta talvisin ne pysyvät kiinni rannassa. Lähin suurempi kaupunki on Mikkeli, jonne ajaa noin tunnissa. Muut Saimaan alueen isommat keskukset, Savonlinna ja Lappeenranta, ovat noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä, kun taas pienempiin, Ristiinaan ja Puumalaan, pääsee autolla 30–40 minuutissa. Esihistorialliset Astuvansalmen kalliomaalaukset sijaitsevat 13 kilometrin päässä: varaa retki Uhkualta.

Tyyli

Uhkuan omistajilla on taustaa sisustussuunnittelussa ja ravintola-alalla, mikä näkyy ja maistuu Uhkuassa vieraillessa. Pienessä mökissä on viehättävän maalaisromanttinen tunnelma, ja lähes kaikki täällä on kierrätettyä – rakennukset on itse asiassa valmistettu puista, jotka kaatuivat Asta-myrskyn aikana. Saunarakennus sijaitsee vain muutaman askeleen päässä mökistä ja on tehty kodikkaan perinteiseksi, kuten mökkikin. Saunan vierestä löytyy myös avanto. Puucee on pieni erillinen tila mökin vieressä.

Uhkua Saimaa. Kuva © Minna Hotti
© Minna Hotti
Uhkua Saimaa. Kuva © Minna Hotti
© Minna Hotti

Oma vierailuni

Olin halunnut mökkeillä Saimaalla talvella jo kauan, ja viimein unelmani toteutui. Minulla oli ilo vierailla Uhkuassa siskoni kanssa. Jätimme koiramme ja läppärimme kotiin ja kävimme mökkilomalla rentoutumassa ja pelaamassa korttia – mökissä ei ole sähköä, mutta kannettavat led-lyhdyt tarjoavat riittävästi valoa.

Saimaa on toki upea kesällä kimaltelevine järvineen ja vehreine metsineen, mutta talvella siellä on taianomaista, kun järvet ovat jäässä ja koko maisema peittynyt lumeen. Helmikuussa pimeys laskeutui viiden jälkeen, joten lämmitimme saunan kuudeksi. Mahdollisuus avantouintiin olisi ollut, mutta nautin saunan lämmöstä liikaa kokeillakseni sitä – ensi kerralla!

Uhkua Saimaa. Kuva © Minna Hotti
© Minna Hotti

Saunan jälkeen Asta, Uhkuan omistaja, toi meille illalliskorin mökkiin. Kori oli ihastuttava ja loi lomaelämyksen, jonka tulen muistamaan. Astan aviomies on Saimaalla tunnettu kokki, ja hänen erikoisalaansa ovat paikalliset raaka-aineet. Tämä maistui ruoassa saaristolaisleivästä marinoituun haukeen ja vihannesvuokaan. Tarjolla oli myös herkkuja, kuten sinihomejuustoa ja hilloketta, muilta paikallisilta tuottajilta. Herkullinen mustikkapiirakka päätti illallisen, ja olin sangen tyytyväinen mennessäni nukkumaan.

Olimme tilanneet aamiaiskorin seuraavalle aamulle, ja Asta saapui sen kanssa tarkasti toivomaamme aikaan klo 8.30. Hän toi myös meille lisää polttopuita, sillä mökki lämmitetään pienellä takalla. Kesällä lämmitystä ei todennäköisesti edes tarvita, mutta me syötimme takkaan aika lailla puuta, koska vierailumme sattui yhteen talven kylmimmistä öistä – mikä oli oikeastaan kivaa, koska se loi minilomaamme seikkailun tuntua.

Aamiainen oli erittäin herkullinen karjalanpiirakoineen, marjasmoothieineen ja paikallisine omenamehuineen. Kahvikin oli Mikkelin omasta Kirjalan kahvipaahtimosta.

Uhkua Saimaa. Kuva © Minna Hotti
© Minna Hotti

Kohokohta

On mahdotonta valita yhtä kohokohta. Rakastan yleisestikin mökillä oloa, mutta Uhkualla on todella erityinen tunnelma. Voi aistia, että se on rakennettu rakkaudella ja sijaitsee paikassa, Saimaalla, joka todella ansaitsee sen. Rakastin siis koko minilomaani kaikkinensa!

Syitä vierailla

  • Viehättävän maalaisromanttinen tunnelma
  • Ruoka on paikallisesti tuotettua ja herkullista
  • Sijainti, sijainti, sijainti!

Uhkua, kotisivut
Yö ja sauna kahdelle alkaen 165 euroa.
Ylimääräinen vuode 30 euroa, lemmikit tervetulleita ilmaiseksi.

Uhkua Saimaa. Kuva © Minna Hotti
© Minna Hotti

About Author

Junamatkailusta nauttiva matkajournalisti ja kirjailija. Kokkaillut Michelin-tähden ravintolassa Isle of Skyella ja julkaissut saarelle sijoittuvan murhamysteerin. Juttuja julkaistu esim. National Geographicin, National Geographic Travellerin, The Sunday Timesin, Lonely Planetin, BBC Travelin ja DK Eyewitnessin sivuilla sekä suomalaisessa mediassa. Instagram @retrotravels.

Leave A Reply