Hyviä uutisia Thaimaasta: mm. merilehmä hyötyy koronakriisistä

0

Maailmanlaajuinen koronakriisi saa aikaan myös positiivisia muutoksia. Thaimaassa esimerkiksi delfiini, merilehmä ja merikilpikonna ovat alkaneet enenevässä määrin viihtyä Trangin rannikoilla.

Viimeisimmät kuulumiset Trangissa sijaitsevasta Hat Chao Main kansallispuistosta ovat luonnon kannalta rohkaisevia. Kansallispuistossa on rannikon edustalla havaittu keväällä 2020 poikkeuksellisen paljon merinisäkkäitä. Uusimmat havainnot kertovat neljästä merilehmästä, neljästä delfiinistä ja kahdeksasta merikilpikonnasta, ja jos tilanne jatkuu eläinten kannalta suotuisana, lisää saattaa olla pian luvassa.

Veneet väistyivät koronaviruksen tieltä

Hat Chao Main merinisäkkäiden olosuhteet ovat kohentuneet veneiden poistuttua niiden luontaisilta elinalueilta koronaviruspandemian (Covid-19) takia. Veneitä on aiemmin ollut Trangin alueella, kuten muuallakin Thaimaassa, suuria määriä sekä kalastuskäytössä että turistien kuljetuksia ja retkiä varten.

Marine National Park Operation Centre 3 suoritti tutkimuksia yhteistyössä Hat Chao Main kansallispuiston kanssa merellä ja ilmassa 13. huhtikuuta 2020. Tutkimusalueeseen kuuluivat Yong Lam Beach, Yong Ling Beach ja Ko Muk, joiden läheisyydessä kasvaa paljon meriruohoa. Merilehmiä havaittiin Yong Lam Beachin kärjen ja Ko Mukin välissä, merikilpikonnia puolestaan Yong Lam Beachin ja Ko Mukin sillan välisellä alueella. Delfiinihavainnot tehtiin Yong Ling Beachin edustalla.

Trangin provinssi Thaimaan eteläosassa, Andamaanienmeren rannikolla, on maan tärkein merilehmien elinalue. Vuonna 2019 siellä havaittiin yhteensä 185 merilehmää. Parhaimmillaan merilehmiä on löydetty Trangin alueelta 261. Trangin saaristo kuvauksellisine maisemineen on myös suosittu matkailukohde varsinkin rauhaa ja luonnonkauneutta etsivien reppureissaajien keskuudessa.

Lähde: Thaimaan valtion matkailutoimisto (TAT) ja Marine National Park Operation Centre 3, Trang

Merilehmä eli dugongi kuuluu sireenieläinten lahkoon. Muut sireenieläimet ovat manaatti ja jo sukupuuttoon kuollut stellerinmerilehmä.
Merilehmä on sireenieläimistä pienikokoisin. Sen erottaa manaateista pyrstön muodosta: merilehmän pyrstö on kaksikärkinen, valaan pyrstöä muistuttava, kun taas manaattilla on latuskahäntä. Merilehmän etuevissä ei ole kynsiä. Eläin syö enimmäkseen meriruohoa ja etsiytyy sen vuoksi mataliin merenlahtiin. Aikuiset yksilöt ovat yleensä alle kolme metriä pitkiä ja painavat vähän yli 400 kiloa.
Merilehmien lisääntyminen ei ole helppoa, sillä ne tulevat sukukypsiksi vasta 9-10 vuoden iässä, saavat yleensä vain yhden poikasen kerrallaan ja huolehtivat siitä noin kolme vuotta.

Merilehmä eli dugongi. Kuva: Julien Willem - CC BY-SA 3.0.

Merilehmä eli dugongi. Kuva: Julien Willem – CC BY-SA 3.0.

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Vastaa