Suomussalmi otti unelmat avuksi koronakriisiin

0
Suomussalmi - Unelmoi nyt, matkusta myöhemmin.

Nyt on aika unelmoida tulevista matkoista. Suomussalmi valjasti ajatuksen matkailumarkkinointiinsa: “Unelmoi nyt, matkusta myöhemmin” -kampanja pitää yllä uskoa tulevaan. 

Juttuun liittyvä arvonta on päättynyt – kiitos osallistujille!

Unelmoi nyt, matkusta myöhemmin -kampanjan takana on Suomussalmen matkailua kesästä 2018 kehittänyt matkailupäällikkö Aija Laukkanen

– Kun rajat alkoivat sulkeutua ja lennot loppua, meillä oli Suomussalmella juuri ollut käymässä ulkomaalaisia somevaikuttajia tutustumassa kohteisiimme. En antanut synkkyydelle valtaa vaan aloin miettiä, mitä tässä tilanteessa nyt voi tehdä matkailun eteen, Laukkanen kertoo kampanjaideansa taustasta. 

Visit Suomussalmen Facebook– ja Instagram-kanavissa sekä suomussalmi.fi -verkkosivustolla näkyvä kampanja nostaa esille alueen matkailuyrityksiä, jotka ovat suunnitelleet juuri tähän hetkeen sopivan lahjakortin palveluistaan. Lisäksi näkyvyyttä saavat alueen hieman vähemmän tunnetut luontokohteet, jotka helposti jäävät matkailumagneetti Hossan kansallispuiston suosion varjoon. 

– Kerran viikossa esittelemme yhden yrityksen lahjakortteineen ja yhden unelman. Toivomme myös lukijoita osallistumaan omilla unelmillaan, Laukkanen kertoo.

Kampanjaan otetaan mukaan häshtägillä #koesuomussalmi ladattuja somekuvia. 

Suomussalmi: Unelmoi nyt, matkusta myöhemmin.

– Hyvätkin ideat usein paranevat yhteistyöllä. Lukijoiden osallistaminen #koesuomussalmi -kuvilla oli kampanjan tuotannossa mukana olevan Parasta Saimaalla -markkinointitoimiston yrittäjä Pia Behmin idea, Laukkanen sanoo. 

Hän pitää nykyisessä tilanteessa erittäin tärkeänä alueen matkailukohteiden ja matkailuyrittäjien markkinointia, jotta alue ja sen tarjonta säilyy ihmisten mielissä yli kriisiajan, jolloin ihmisiä on kehotettu pysymään kotona ja välttämään liikkumista ja matkailua. 

– Oikeastaan ihmettelen matkailumarkkinoinnin hiljaisuutta. Nyt on todella tärkeä aika markkinoida matkailua, Laukkanen sanoo.

Huhtikuun alussa käynnistynyt kampanja jatkuu juhannukseen asti. Mukana on matkailualan yrittäjiä, jotka tarjoavat ostettavaksi lahjakortteja niin yöpymisiin, museokäynteihin, kylpylään kuin ruokailuihin.

Suomussalmi ei jää tulee makaamaan

Sinnikkyys sekä usko parempaan istuu Suomussalmella syvässä ja Suomussalmi markkinoikin itseään muun muassa sloganilla ”sisun syntysijoilla”. Suomussalmella ei ole koskaan ”jääty tuleen makaamaan”. 

Suomussalmen Raatteen tiellä käytiin 80 vuotta sitten tammikuun ensimmäisellä viikolla vuonna 1940 talvisodan ihmeeksikin kutsuttu taistelu, jossa harvalukuiset suomalaisjoukot voittivat taistelun kymmeniätuhansia neuvostosotilaita vastaan.  Näiden taistelupaikkojen välittömässä läheisyydessä toimii nykyään Raatteen portti -niminen 17 hehtaarin museoalue talvisotamuseoineen. 

Puhdas luonto, historia ja hiljaisuus 

Suomussalmen kuten koko Suomenkin matkailun valttina on upea, puhdas luonto ja sen tarjoamat retkeilymahdollisuudet. Kuuluisin Suomussalmen luontokohteista on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna 2017 maamme 40. kansallispuistoksi perustettu Hossa, jonka patikkapolkujen varrella sijaitsevat ainutlaatuiset Värikallion kalliomaalaukset.

Suomussalmi, Hossan kansallispuisto.
Hossa on Suomussalmen kuuluisin luontokohde.
Värikallion kalliomaalaukset
Värikallion hahmot hämmästyttävät.

Vuonna 1977 löydetty kalliomaalaus on kuviomäärältään Suomen kolmanneksi suurin. Todennäköisesti kivikaudella maalattujen kuvioiden joukossa on hahmoja kuten tikkumaiset hirvihahmot sekä kolmiopäiset ihmishahmot, joita ei juuri esiinny missään muualla Suomen tunnetuissa kalliomaalauksissa. 

Lisää lähes mystisiä mutta nuorempia ihmishahmoja on viitostien varrella luonnonniityllä. Tanssija-koreografi Reijo Kelan luoma ympäristötaideteos Hiljainen kansa on sykähdyttänyt suomalaisia jo kolme vuosikymmentä ja nykyisellä paikallaan vuodesta 1994. Kansa saa kesän alussa uudeksi pääksi heinäturvemättään. Kesän alussa kansalle puetaan kesävaatteet, syksyllä talvivaatteet. 

– Kansa on nimensä mukaisesti aika hiljaista väkeä, mutta kehotan kävijöitä kulkemaan kansan keskellä ja kuuntelemaan, mitä heillä on sanottavaa. Niittykahvilamme heinäladossa voi myös yöpyä – ja kokea valoisan kesäyön kansan kanssa, kertoo Hiljaisen kansan niittykahvilaa emännöivä Ritva Huttunen

Suomussalmi, Hiljainen kansa
Hiljainen kansa kesävaatteissaan.

Jutun kuvat: Päivi Arvonen. Kampanjakuvat: Visit Suomussalmi.


Mistä luontoelämyksistä sinä unelmoit?

Suomussalmen Unelmoi nyt, matkusta myöhemmin -kampanjan innoittamana teimme pienen kyselyn, joka inspiroi vastaajia kertomaan omista unelmistaan. Kysyimme: Mistä kotimaan luontokohteesta unelmoit nyt ja miksi? Elämykset luonnon keskellä tuntuivat olevan unelmalistojen kärjessä.

”Unelmakohteita ovat kaikki raja-alueet, joissa maa, vesi ja ilma kohtaavat. Erityisesti kiinnostaa Merenkurkun maailmanperintökohde, jossa maa kohoaa ja valtaa koko ajan tilaa mereltä. Toinen vastaava voisi olla Kalajoen Hiekkasärkät, jossa haluaisin vaeltaa kauas kapeaa särkkää pitkin merelle (mahdollisimman lämpimässä kesäsäässä niin, että välillä voi uida) ja viettää siellä aikaa myös niin, että voisi katsella aamu- ja iltaruskoa merellä.”
– Tiina, Järvenpää

”Unelmoin patikoinnista Lapissa. Viime kesänä olin Kilpisjärvellä ja kiipesin Saana-tunturin huipulle – se oli unelmieni matka ja voisin toistaa sen milloin tahansa. Reissaan yksin, mitä jotkut ihmettelevät, mutta minulle se sopii. Perustelut: tunturien äänettömyys, kukat, linnut ja tuuli – siellä sielu lepää.
– Anna, Espoo

”Unelmoin pitkospuukävelystä Ilomantsissa Patvinsuolla. Itä-Suomen luonto on ihana, ja tykkään siitä erämaatunnelmasta. Myös Kolille haluaisin.”
– Salla, Helsinki

”Unelmoin vuoden kierron näkemisestä pohjoisessa.”
– Merja, Espoo

”Unelmoin melomisesta Hossan upeissa maisemissa.”
– Aija, Savonlinna

”Unelmieni paikka on vaaran huipulla Kuusamossa, hiljainen paikka, josta näkyy kauas: vain metsää ja taivasta. Satoja kilometrejä. Ehkä jopa rajan yli itään. Olen ollut kerran tällaisessa paikassa ja sen paikan lumo ei katoa. Metsän, taigan avaruus tuntuu kehossa – hetki voi olla kuin kosketus suomalaisen alkuihmisen sieluun.
Olen myös haaveillut joskus yöpyväni Lapissa iglussa, jonka kattoikkunasta kuulemma näkyy revontulet.”
– Eija, Kirkkonummi

”Unelmoin venematkailusta Päijänteellä. Siellä on kaunista luontoa ja puhdasta vettä. Päijänne on aina ollut unelmakohteeni enkä ole siellä vielä koskaan ollut.
– Arto, Kauniainen

”Unelmoin Utön majakkasaaresta. Olen ollut siellä kerran ja haluan takaisin. Rakastan merta, merilintuja, karuja kalliota ja erikoisia saaristokukkia. Majakka on hieno ja sen juurella tuntee olevansa monessa eri ajassa yhtä aikaa. Saari on karu ja kaukana kaikesta ja siellä olo pistää asioita oikeisiin mittasuhteisiin.”
– Tuija, Helsinki

”Unelmissani on pieni mummonmökki meren rannalla. Siitä olen unelmoinut koko ikäni. Meri on rakkain elementtini – isäni peruja, kalastaja ja kalastajan poika Koivistolta.
– Ulla, Kouvola 

”Haluaisin Järvisydämeen ja sen maisemiin, koska sinne piti mennä, mutta reissu peruuntui koronan takia. Myös Kuusamon seutu Karhunkierroksineen ja Lappi houkuttelisivat, sillä karanteenissa on tullut ulkoiltua paljon normaalia enemmän ja nälkä kasvaa syödessä. Olen nuorena tehnyt pitkän vaelluksen Nuorgamin tuntumassa, ja sellaisen uusinta kesällä voisi olla ihanaa.”
– Riikka, Muurame

”Unelmakohteeni on UKK:n kansallispuisto ja muutaman päivän vaellus siellä. Maisema on tundramainen ja näkymät laajat joka suuntaan. Tykkään liikkua luonnossa ja pidän myös ajatuksesta, ettei tarvitsisi tai edes pystyisi olemaan kontaktissa muihin, etenkin nyt kun olen huomannut olevani hieman koukussa sosiaaliseen mediaan.”
– Lauri, Askola

About Author

Päivi Arvonen

Työskentelee vapaana toimittajana ja valokuvaajana sekä kouluttajana ja konsulttina Suomessa ja maailmalla, kokemusta Lähi-idästä 20 vuotta. Koulutukseltaan uskontotieteilijä, erikoisaloina uskonnot, kulttuuri, matkailu, koulutus, kehitysyhteistyö sekä ympäristö- ja eläinsuojelukysymykset. Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen. Vuoden Freelancer 2012 (Suomen Freelance-journalistit ry:n tunnustuspalkinto ).

Vastaa