Helsingistä Porvooseen ja Loviisaan liikennöivä perinteikäs risteilyalus m/s J.L. Runeberg uskoo Glopas-sovelluksen tuovan kaivattua lisäarvoa risteilyihin.
Kaikkihan tietävät ne kiertoajeluilta tutut ääniopastukset, joita koko matkaryhmä kuuntelee useilla eri kielillä peräkanaa. Viimeisen kielen edustajat saavat tiedot kustakin kohteesta aina vähän sen jälkeen, kun paikka on jo ohitettu. Lisäksi tärkeän tiedon kohdalla joku yskii ja nimi tai vuosiluku menee kokonaan ohi.
Tänä kesänä helsinkiläinen varustamo Oy J.L. Runeberg ottaa käyttöönsä uudenlaisen ääniopastuksen, joka ratkaisee nämä ongelmat. Juhannuksesta alkaen se tarjoaa asiakkailleen Helsinki–Porvoo–Helsinki-risteilyillään Glopas-sovelluksella toimivaa opastusta.
m/s J.L. Runeberg on tuttu näky sekä Helsingin Kauppatorilla että Porvoossa jo vuosikymmenien ajalta. Kaunis höyryalus (alkuperäiseltä nimeltään s/s Helsingfors Skärgård) rakennettiin Helsingin Hietalahdessa vuonna 1912, ja sen ensimmäinen reitti kulki Porkkalaan. 1930-luvulla laivan nimeksi vaihdettiin s/s J.L. Runeberg ja se alkoi liikennöidä Porvooseen. Sittemmin alus meni huonoon kuntoon, ehti olla jopa romutusuhan alla ja seistä maissa useita vuosia, kunnes se 1960-luvulla kunnostettiin ja varustettiin dieselmoottorilla.
Vuonna 1986 m/s J.L. Runeberg siirtyi Varustamo Oy J.L. Runebergin omistukseen ja entisöitiin talkoovoimin, vanhoja perinteitä kunnioittaen.
Kesäristeilyt Helsingin ja Porvoon välillä ovat suosittuja, ja matkan varrelle mahtuu monta mielenkiintoista kohdetta, joista riittää kerrottavaa. m/s J.L. Runebergin toimitusjohtaja Ted Lönnroosin mukaan yhtiö on kokeillut monenlaisia opastuskäytäntöjä jo 20 vuoden ajan. Laiva ehtii kuitenkin ajaa kohteiden ohi, jos niitä opastetaan useammalla kielellä laivan äänentoistojärjestelmästä.
Nyt asiakkaat lataavat ilmaisen Glopas-sovelluksen Android- tai iOS-laitteeseensa ja saavat avaimen m/s J.L. Runebergin opastuskokoelmaa varten. Kuuntelemiseen voi käyttää omia kuulokkeita tai ostaa laivasta kahden euron hintaiset kuulokkeet. Ääniopastus käynnistyy aina automaattisesti laivan lähestyessä opastettavaa kohdetta. Sovelluksessa on hyödynnetty GPS-tekniikkaa ja Googlen karttapohjaa sekä kuva- ja äänitiedostoja. Sovellus soittaa opastukset automaattisesti kerran, jonka jälkeen niitä voi halutessaan kuunnella vielä etänä uudestaan.
Yhtiö on nyt tehnyt ääniopastussisällöt Glopas-sovellukseen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ensi kesäksi kieliversioita tehdään lisää.
“Juhannuksesta alkaen jokainen voi kuunnella opastukset omasta laitteestaan ja samalla seurata kartalta, missä laiva menee. Opastukset käynnistyvät kaikilla kielillä oikea-aikaisesti. Sisällöllisesti ne painottuvat reitin Helsingin ja Porvoon päihin ja välillä tulee taukoa, joka sopii hyvin ruokailuun historiallisen laivan kabinetissa”, kertoo sisältöjen käsikirjoittaja Linnea Möller varustamo m/s J.L. Runebergiltä.
Tauon aikana kannattaa nauttia vaikkapa laivan omalla reseptillä tehtyä valtavan hyvää lohikeittoa – ja jälkiruuaksi tietenkin runebergintorttuja.
m/s J.L. Runeberg investoi digiopastuksilla ennen kaikkea asiakastyytyväisyyteen. Risteilyalus kulkee hyvin läheltä mielenkiintoisia saaria ja alueita, joista asiakkaat haluavat tietää enemmän. Glopas-sovelluksen avulla heille jää monipuolisempi ja elämyksellisempi kokemus retkestään.
Risteily Porvoosta Helsinkiin toteutettiin yhteistyössä m/s J.L. Runebergin ja Glopas-sovelluksen kanssa.
Lisätietoa m/s J.L. Runebergin risteilyistä ja reiteistä varustamon sivuilla.
Glopas-opastus löytyy heinäkuun alusta myös Vallisaaresta ja sen reitiltä, jota liikennöi Aava Lines.
Glopas-sovellus toimii risteilyjen lisäksi samalla periaatteella esimerkiksi kaupunkien ja teemallisten kierrosten opastuksessa.