Kairouan on koko islamilaisen maailman neljänneksi pyhin kaupunki ja Tunisian kiehtovimpia matkakohteita. Sen moskeijoissa ja valkoisilla kujilla aika pysähtyy.
Tunisian sisämaassa noin 71 kilometriä Soussen rannikkokaupungista länteen sijaitseva Kairouan on yksi islamin henkisistä keskuksista. Kartoilla se esiintyy monella nimellä: Kairwan, Kayrawan, al-Qairawan, al-Qayrawan. Matkailijoille helpoin lienee kuitenkin Kairouan.
1. Mekka 2. Medina 3. Jerusalem 4. Kairouan
Islamin tärkeimpien pyhiinvaelluspaikkojen luettelo saattaa yllättää. Kairouan on muslimeille neljänneksi tärkein pyhiinvaelluskaupunki heti Mekan, Medinan ja Jerusalemin jälkeen. Sanotaan, että seitsemän käyntiä Kairouanissa vastaa yhtä pyhiinvaellusta mekkaan.
Kairouan on myös Maghrebin maiden (Marokko, Algeria, Tunisia, Libya, Mauritania) vanhin muslimikaupunki: se on perustettu jo 670-luvulla eli vain 38 vuotta profeetta Muhammedin kuoleman jälkeen. Se kukoisti Aghlabid-dynastian aikana 800-luvulla ja toimi noin 500 vuoden ajan Ifriqiyan pääkaupunkina (kunnes pääkaupunki siirrettiin 1100-luvulla Tunisiin). Historialliseen Ifriqiyan alueeseen kuuluivat nykyisen Tunisian lisäksi myös Libyan länsiosa ja Algerian itäosa.
Kairouan on tunnettu hyvin säilyneestä historiallisesta arkkitehtuuristaan. Sen muurein suojattu vanhakaupunki eli medina on Unescon maailmanperintökohde, jonka sokkelot levittäytyvät 54 hehtaarin alueelle. Niihin pääsee parhaiten tutustumaan jalkaisin: autolla ei kapeille kujille ole asiaa. Kaupunki on täynnä koristeellisia, maalattuja ovia ja perinteisiä sisäpihoja, ja sen siluetissa näkyvät lukemattomat moskeijoiden kupolit.
Kairouan – hienoimmat nähtävyydet
Kaikkiin Kairouanin tärkeisiin nähtävyyksiin pääsee tutustumaan yhdellä lipulla, joka maksaa 12 000 dinaaria eli noin 3,80 € (vuonna 2020).
Suuri Moskeija (The Great Mosque of Kairouan, Sidi Uqba/Okba Mosque)
Kairouanin tärkein yksittäinen nähtävyys on Suuri moskeija, joka rakennettiin heti kaupungin perustamisvuonna 670 ja jota Aghlabid-dynastia täydensi 800-luvulla. Moskeija on koko islamilaisen maailman vanhimpia palvontapaikkoja, ja se on säilynyt lähes alkuperäisessä muodossaan. Sitä pidetään arkkitehtonisena mestariteoksena, joka on aikojen saatossa toiminut mallina muille Maghrebin maiden moskeijoille.
Moskeijan suurelle, avoimelle sisäpihalle pääsevät kaikki, mutta vain muslimit voivat astua sisään rukoussaliin. Muut voivat ihailla sitä avonaisista ovista. Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy keskeltä sisäpihaa: pienellä jalustalla olevan aurinkokellon neljä mustaa tappia näyttävät muslimeiden rukousajat.
Kolmen oven moskeija (Mosque of the Three Doors)
Tämä 800-luvulta peräisin oleva moskeija ei ole auki yleisölle, mutta sen julkisivua voi ihailla kadulta. Kolmen oven moskeija on maailman vanhin tunnettu moskeija, jossa on veistämällä tehty julkisivu.
Bir Barouta -kaivo
Kaivon, jonka ympärille Kairouan aikoinaan perustettiin, sanotaan olevan yhteydessä Mekassa sijaitsevaan ZamZam-lähteeseen. Muslimeille tämä kaivo onkin Kairouanin pyhimpiä paikkoja. Turistit tulevat katsomaan kamelia, joka nostaa vettä perinteisellä menetelmällä: kävelemällä kaivoa ympäri ja pyörittämällä samalla sen aisaa.
Kuvernöörin talo (Maison de Gouverneur)
Jos et löydä Kairouanista Kuvernöörin taloa, taluttaa joku kadun kulkija sinut kyllä sinne. Satumaisen koristeellinen rakennus kuului aikoinaan paikalliselle mahtimiehelle, ja sen 18 huoneessa asuivat myös hänen neljä vaimoaan ja 21 lastaan. Nykyään siellä toimii valtava mattokauppa, jossa kävijälle tarjotaan kuppi minttuteetä tuote-esittelyn kylkiäisenä. Takahuoneessa pääsee myös kurkistamaan matonkudontaa. Kaupallisesta silauksesta huolimatta tämä nähtävyys on ehdottomasti näkemisen arvoinen.
Kairouanin vesialtaat (Aghlabid Basins)
Aghlabidit rakensivat Kairouaniin 800-luvulla järjestelmän, joka kuljetti kaupunkiin vettä akveduktia pitkin 36 kilometrin päästä kukkuloilta. Muutamia näistä pyöreistä vesialtaista on säilynyt meidän päiviimme, ja ne ovat kiinnostavia erityisesti taidokkaan insinööritekniikkansa ansiosta. Altaat sijaitsevat medinan ulkopuolella, pienen kävelymatkan päässä.
Sidi Abidin mausoleumi
Keskellä Kairouanin medinaa sijaitsee pyhän miehen, Sidi Abid al-Gharianin, viimeinen leposija. 1300-luvulla rakennetussa kokonaisuudessa on kolme osaa: kaunis sisäpiha, madrasa eli koulu sekä mausoleumihuone, joka on upeasti koristeltu mosaiikein ja kaiverruksin.
Abu Zamaan mausoleumi
Profeetta Muhammedin kumppanin Abu Zamaa al-Balaouin muistoksi rakennettu mausoleumi on mosaiikein ja kaiverruksin koristeltu näyttävä kokonaisuus. Abu Zamaa kuoli vuonna 654 Kairouanin lähellä ja hänet haudattiin kaupunkiin jo ennen kuin se perustettiin vuonna 670. Alkuperäinen mausoleumi oli hyvin yksinkertainen; nyt nähtävillä oleva rakennus on pääasiassa 1600-luvulta. Sen arkkitehtuurissa näkyy andalusialaisia ja turkkilaisia vaikutteita.
Kairouan – elokuvasta tuttu!
Huolimatta kiehtovasta historiastaan ja statuksestaan islamin pyhänä kaupunkina Kairouan on jäänyt länsimaisille turisteille melko tuntemattomaksi. Vai onko sittenkään? Meistä useimmat ovat tietämättään tutustuneet siihen katsoessaan Indiana Jones -elokuvaa Kadonneen aarteen metsästäjät (Raiders of the Lost Ark). Siinä seikkaillaan pitkään ja näyttävästi Egyptin Kairossa, mutta tosiasiassa kuvausten näyttämönä toimivat Kairouanin kadut ja kattoterassit.
Paljon on toki muuttunut sitten vuoden 1981, mutta vieläkin Kairouan on elokuvasta hyvin tunnistettavissa.