Saamenpuku ei ole mikä tahansa vaate – sillä on kantajalleen suuri kulttuurillinen merkitys. Uudella ohjeistuksella on tarkoitus varmistaa eettisesti kestävä tapa esittää saamelaiskulttuuria.
Saamelaiskuvien käytössä törmätään usein ongelmiin, jotka johtuvat tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä saamelaiskulttuuria kohtaan. Saamelaiskäräjät onkin nyt laatinut House of Laplandin pyynnöstä ohjeistuksen saamelaisuuden esittämisen periaatteista.
Alkuperäiskansojen oikeuksia koskevassa YK:n julistuksessa todetaan, että alkuperäiskansoilla on oikeus ylläpitää, hallita, suojella ja kehittää kulttuuriperintöään, perinnetietoaan ja perinteisiä kulttuuri-ilmaisujaan. Saamenpuvun käyttöä säätelevät kirjoittamattomat normit, joita saamelaiset noudattavat. Saamelaisen tapaoikeuden mukaan oikeus puvun käyttöön on sidoksissa henkilön saamelaiseen alkuperään.
Saamelaiskäräjien ohjeistus on suunnattu yrityksille ja organisaatioille, jotka haluavat käyttää saamelaiskuvastoa omassa viestinnässään. Näin House of Lapland haluaa varmistaa, että saamelaisuus näkyy julkisuudessa eettisesti kestävällä ja kulttuuria kunnioittavalla tavalla.
– Meiltä kysytään usein saamelaiskuvaston käyttämisestä eri yhteyksissä. Kulttuurin esitteleminen on aina herkkä asia, sillä jokainen versio, jonka näemme julkisuudessa luo ihmisille mielikuvia. Saamelaisuus on tärkeä osa Lappia ja haluamme edustaa sitä tavalla, jonka saamelaiset itse kokevat omakseen ja josta he voivat olla ylpeitä, toimitusjohtaja Sanna Tarssanen kertoo House of Laplandin tiedotteessa.
Ohjeistuksen mukaan saamelaisuutta esille tuovien kuvien ja muun markkinoinnin on oltava lain ja hyvän tavan mukaista, rehellistä ja totuudenmukaista.
Keskeiset periaatteet saamelaisia ja saamelaisuutta esittävissä kuvissa:
- Jos kuva esittää saamelaista, kuvassa tulee olla saamelainen.
- Jos kuvassa henkilöllä on saamenpuku päällään, puvun kantajan tulee olla saamelainen.
- Jos kuvassa on saamenpuku, puvun tulee olla aito saamenpuku.
- Jos kuvassa henkilöllä on saamenpuku päällään, puvun tulee olla puettu saamelaisen tapaoikeuden mukaan.
Saamenpuvun pukeminen saamelaisen tapaoikeuden mukaan tarkoittaa mm. sitä, ettei miehen tule käyttää naisille kuuluvia puvun osia eikä toisinpäin. Neljäntuulenlakkia ei siis saisi missään yhteydessä näkyä naisen päässä. Kesä- ja talviasuja sekä eri alueiden tai saamelaisryhmien asuja ei myöskään kuulu käyttää sekaisin, eikä henkilöitä pidä koskaan kuvata likaisissa tai rikkinäisissä vaatteissa.
Saamelaista kuvastoa käyttävien yritysten kannattaakin tehdä yhteistyötä sellaisen saamelaisen valokuvaajan kanssa, jolla on kulttuurin tuntemusta ja kulttuuriset koodit hallussa. Se on helpoin tapa välttyä turhilta virheiltä.
– Kohuja liittyen saamenpuvun käyttöön tulee säännöllisesti. Totuudenmukaisen kuvan antaminen kulttuuristamme on erityisen tärkeää nyt, kun Lapin matkailu on kovassa nosteessa ja saamelaiset kiinnostavat maailmalla, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio sanoo.
Ohjeistuksen laatimisessa on kuultu Sámi Duodji ry:ä, Saamelaisalueen koulutuskeskusta ja Lapin yliopiston tutkija Piia Nuorgamia. Se julkistettiin matkailukoulutuksen verkostopäivillä Inarin Sajoksessa 16.11.
Lähde: House of Laplandin lehdistötiedote ja nettisivut.