Dambullan luolatemppeli – Sri Lankan hienoin nähtävyys?

0
Dambulla, luolatemppeli

Sri Lanka on säväyttävä kulttuurikohde, jossa voi tutustua lukuisiin buddhalaisiin aarteisiin. Sigiriyan lähellä sijaitseva Dambulla luolatemppeleineen on monen mielestä se upein.

Turistit kuuntelevat henkeään pidättäen, kun pyhiinvaelluksella olevien buddhalaismunkkien äänet soivat taianomaisesti hämärän luolan jokaisessa nurkassa. Mikä onni, että satuimme paikalle juuri nyt! Tämä on Sri Lankaa, buddhalaisuutta ja ehkä jopa koko maailman kulttuuriperintöä kauneimmillaan.

Kaikki Dambullan luolatemppelissä kävijät eivät pääse kuuntelemaan munkkien kuoroa, mutta jokaiselle heistä luolat buddhalaisine taideaarteineen avautuvat yhtä upeina. Tämä temppeli, joka tunnetaan myös nimellä Dambullan kultainen temppeli, on yksi Sri Lankassa sijaitsevista Unescon maailmanperintökohteista. Edelleen toiminnassa oleva temppeli on Sri Lankan parhaiten säilynyt historiallinen kohde.

Lähes jokainen Sri Lankassa kiertelevä turisti haluaa nähdä maan ykkösnähtävyyden, Sigiriyan Leijonakallion (Lion Rock). Dambulla sijaitsee vain 19 kilometrin päässä Sigiriyasta, ja sen luolatemppeli on monilla mittareilla vielä Sigiriyaakin hienompi. Jos tälle suunnalle tulee, ei sitä missään nimessä kannata jättää väliin.

Sigiriya, Leijonakallio
Sigiriyan Leijonakallio (Lion Rock) sijaitsee Dambullan lähellä.

Dambullan luolatemppeli on nimensä mukaisesti rakennettu luoliin, pyöreälinjaisen kallionkielekkeen alle noin 160 metriä ympäröiviä tasankoja korkeammalle. Sen yllä roikkuvaan kallioon on kaiverrettu kouru, jotta luolat pysyvät sateellakin kuivina. Temppelille johtavalta rinteeltä avautuu upea maisema, josta voi tarkalla silmällä erottaa myös Leijonakallion.

Dambulla, luolatemppeli
Luolatemppeli sijaitsee kallionkielekkeen alla.

Samalta alueelta on löydetty yli 80 luolaa, mutta päänähtävyydet sijaitsevat viidessä vierekkäisessä luolassa, joihin on helppo tutustua. Näistä suurin on 52 metriä leveä ja 23 metriä syvä, ja sen katto yltää korkeimmassa kohdassaan 7 metriin.

Viidessä luolassa on yhteensä 153 Buddhan patsasta sekä kolme srilankalaisten kuninkaiden ja neljä jumalien tai jumalattarien patsasta (joihin kuuluvat hindujumalat Vishnu ja Ganesha). Luolissa on myös noin 2100 neliömetriä hämmästyttävän hyvin säilyneitä buddhalaisia maalauksia, jotka on taiteiltu kattoon ja seinille kallion muotoja mukaillen.

Dambulla, luolatemppeli
Luolien patsaat ja kattomaalaukset ovat mykistäviä.

Dambullan luolat ovat olleet palvonta- ja pyhiinvaelluspaikkoja jo ensimmäiseltä vuosisadalta ennen ajanlaskua, jolloin Anuradhapurasta karkotettu kuningas Valagamba otti ne pakopaikakseen. Kun hän palasi valtaistuimelle, hän kaiverrutti luolat upeiksi temppeleiksi. Seuraavat kuninkaat lisäsivät luoliin kuvia ja patsaita sekä parantelivat alkuperäisiä. Näin jatkui aina 1900-luvulle, ja lopputulos on sykähdyttävän kaunis ja yhdenmukainen. Vuonna 1938 luolien edustalle lisättiin vielä pylväskäytävät ja katetut sisäänkäynnit, jolloin ne saivat nykyisen valkoisen julkisivunsa.

Dambullan luolatemppeliin tutustumiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Haluat ehkä kulkea hitaasti ja tunnelmoiden, katsella temppelin kauneutta kaikista suunnista ja käydä jokaisessa luolassa vielä ainakin yhden kerran ennen poislähtöä. Valokuvaaminen on hämärässä, paikoitellen lähes pimeässä, hyvin haastavaa – mutta silmä erottaa kaiken juuri niin hyvin, että näky tallentuu muistiin koko loppuelämäksi.


Dambullan luolatemppeli (Rangiri Dambulu Raja Maha Vihara)

  • Sijainti Sri Lankan keskiosassa, Dambullan kaupungissa – 148 kilometriä Colombosta itään ja 72 kilometriä Kandysta pohjoiseen
  • Avoinna klo 7–19 (viimeinen sisäänpääsy klo 17)
  • Kaksi sisäänkäyntiä – molemmilta paljon portaita temppelille
  • Pääsymaksu 1500 rupiaa (7,5 €) + 25 rupiaa kenkien säilytyksestä

(Tiedot helmikuulta 2019)

Dambulla, luolatemppeli
Sisäänkäynti varsinaiselle temppelialueelle
Dambulla, luolatemppeli
Dambulla, luolatemppeli
Munkkien ryhmä temppelin edustalla
Dambulla, luolatemppeli
Suurimmassa luolassa on valtavasti patsaita ja kattomaalauksia.
Dambulla, luolatemppeli
Dambulla, luolatemppeli
Dambulla, luolatemppeli
Dambulla, luolatemppeli
Dambulla, luolatemppeli
Makaava Buddha
Dambulla, luolatemppeli
Buddhan jalkapohjat
Kukkia Dambullan luolatemppelissä
Makaavan Buddhan eteen on jätetty kukkia.
Dambulla, luolatemppeli
Munkit laulavat Dambullan luolatemppelissä
Munkit laulavat pääluolassa.
Munkit Dambullan luolatemppelillä
Lähdön hetki.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply