Balin nähtävyydet, joita et voi jättää väliin

0
Balin nähtävyydet - Gunung Kawi

Gunung Kawi

Bali on paljon muutakin kuin rantoja – se on kulttuuriltaan ja luonnoltaan upea kohde, jossa riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa. Listasimme Balin nähtävyydet, jotka jokaisen saarella matkailevan kannattaisi käydä katsomassa. 

Kohteiden numerointi on sattumanvarainen.

1. Pura Ulun Danu Bratan (Beratan)

Tämä vuonna 1633 rakennettu hindutemppeli on omistettu Shivalle. Se sijaitsee Balin keskiosassa Bratan-järven rannalla, vuoristoisella alueella 1200 metriä merenpinnan yläpuolella. Temppelissä uhrataan Dewi Danulle, veden jumalattarelle, sillä Bratan-järvi on Balin keskiosien tärkein kasteluveden lähde. Pura Ulun Danu Bratan on erityisen kuuluisa veden päälle rakennetusta 11-kerroksisesta pagodastaan, jonka kuva on ikuistettu myös Indonesian 50 000 rupian seteliin.

Balin nähtävyydet - Pura Ulun Danu Bratan

2. Tanah Lot

Balin länsirannikon edustalla, noin 20 kilometriä saaren pääkaupungista Denpasarista, sijaitsee kuvauksellinen kalliomuodostelma. Paikka on ollut tärkeä osa balilaista mytologiaa vuosisatojen ajan. Arviolta 1500-luvulla kallion päälle rakennettiin ikoninen temppeli Pura Tanah Lot,  jossa palvotaan pääjumalana Dewa Barunaa, meren jumalaa. Joka ilta paikalle kokoontuu myös sankoin joukoin turisteja katsomaan auringonlaskua. Tanah Lotin ympäristö on todellinen kaupallisuuden ilmentymä, mutta jos onnistuu harppomaan kojujen ohi nopeasti ja unohtamaan ne, on temppelialue merinäkymineen taianomainen kokemus.

Balin nähtävyydet - Tanah Lot

3. Pura Luhur Uluwatu

Balin maisemiltaan jylhässä eteläkärjessä sijaitseva Uluwatu-temppeli on omistettu Sang Hyang Widhi Wasalle (Balin hindulaisuuden vastine Intian Brahmanille). Samalla paikalla on ilmeisesti jo aiemmin ollut temppeli, jota laajennettiin huomattavasti 1000-luvulla. Ulu tarkoittaa reunaa ja watu kalliota. Temppeli on rakennettu 70 metriä korkean pystysuoran, mereen putoavan jyrkänteen reunalle. Pura Luhur Uluwatu on kuuluisa paitsi merinäkymästään, myös varastelevista apinoistaan. Siellä kannattaakin sulkea laukkujen vetoketjut ja pitää omaisuudestaan kaksin käsin kiinni.

Balin nähtävyydet - Pura Luhur Uluwatu

4. Suluban-ranta (Uluwatu Surf Break)

Pantai Suluban (jota kutsutaan myös nimellä Uluwatu Beach) sijoittuu maailman parhaiden surffirantojen listauksissa korkealle. Sen upeissa maisemissa on helppo viihtyä surffareita katsellen, vaikkei lajista itse mitään ymmärtäisikään. Rannalle pääsee pystysuorien kallioiden välistä portaita pitkin, ja sen tuntumassa on jännittäviä kalliomuodostelmia ja luolia. Kun aurinko laskee, kiipeä jollekin korkealla kallioiden laella sijaitsevista terasseista nauttimaan kylmästä juomasta ja uskomattoman kauniista maisemasta, jossa viimeiset surffarit vielä ratsastavat aalloilla.

Jos erikoiset kalliomuodostelmat ja luolat kiinnostavat, kannattaa tutustua vielä toiseenkin Uluwatun alueella sijaitsevaan rantaan. Pantai Labuan Sait tunnetaan paremmin nimellä Padang Padang Beach, ja se on tullut kuuluisaksi elokuvasta Eat Pray Love. Myös sinne kuljetaan kapeita, kallioiden väliin rakennettuja portaita pitkin.

Balin nähtävyydet - Pantai Suluban

Pantai Suluban

5. Ubudin pyhä apinametsä

Tämä luonnonsuojelualue on kenties Ubudin hienoin käyntikohde. Sen virallinen nimi on Mandala Suci Wenara Wana (englanniksi Sacred Monkey Forest Sanctuary). Leikkisät, ärhäkät ja läheistä tuttavuutta tekevät apinat ovat kuitenkin vain yksi syy vierailla täällä. Toinen, vielä vaikuttavampi syy on sademetsämaisema vanhoine temppeleineen. Kymmenen hehtaarin suuruisen alueen läpi kulkee syvä rotko, jonka pohjalla virtaa kuohuva joki. Metsässä kasvaa reilusti yli sata erilaista puulajia. Siellä on myös kolme mielikuvitusta kiehtovaa hindutemppeliä, jotka on rakennettu noin vuonna 1350.  Niistä rotkon pohjalla sijaitseva Pura Beji on maisemiltaan ja tunnelmaltaan vaikuttavin. Se on todellinen viidakkotemppeli, kuin suoraan Indiana Jones -elokuvasta.

Balin nähtävyydet - Ubudin apinametsä

6. Ubudin palatsi ja Saraswati-temppeli

Aivan Ubudin keskustassa pääkadulla (Jalan Raya) on kaksi nähtävyyttä, jotka on syytä käydä katsomassa. Ne sijaitsevat lähes vierekkäin, noin sadan metrin päässä toisistaan, eikä niihin ole pääsymaksua. 1800-luvun alkupuolella rakennettu Ubudin palatsi (virallinen nimi Puri Saren Agung, englanniksi Ubud Palace) toimii edelleen Ubudin kuninkaallisen perheen asuinpaikkana. Saraswati-temppeli (Pura Taman Saraswati) tunnetaan ennen kaikkea suuresta lammestaan, jossa kukkii upeita vaaleanpunaisia lootuksia. Suoraan Saraswati-temppelin edessä on (valitettavasti!) Starbucks sekä turistien suosima, kai osuvasti nimetty Lotus Cafe, joten itse temppeli saattaa helposti jäädä huomaamatta.

7. Pura Gunung Lebah

Reilun puolen kilometrin päässä Ubudin keskustasta, upealla paikalla kahden joenhaaran yhtymäkohdassa, sijaitsee tämä vanha ja koristeellinen hindutemppeli. Ympäristö on lumoavan viidakkoinen ja joen kohina antaa tunnelmaan oman lisänsä. Aivan vierestä lähtee Campuhan Ridge Walkina tunnettu kävelyreitti, joten nämä kohteet kannattaa yhdistää. Käy ihailemassa temppeliä myös joen ylittäviltä silloilta, joista toinen on auki liikenteelle (Ubudin pääkatu Jalan Raya) ja toinen toimii kävelysiltana. Viidakkonäkymät joenuoman muodostamaan rotkoon ovat upeat!

Balin nähtävyydet - Pura Gunung Lebah

8. Campuhan Ridge Walk

Kaunis harjun laella kulkeva kävelyreitti vie Ubudista kukkuloiden kautta riisipeltomaisemiin. Harjun molemmilla puolilla avautuu syvän vihreä, läpitunkematon viidakko. Polku jatkuu vain yhteen suuntaan, joten jossakin sopivassa kohdassa on käännyttävä takaisin. Matkan varrella on mm. keinu, jossa kaikki haluavat kuvauttaa itsensä sademetsää vasten kiikkumassa. Reitti on kivetty ja helppo, eikä siltä oikeastaan voi eksyä. Matkan varrella vastaan tulee myös tunnelmallisia kahviloita ja ruokapaikkoja, joissa on mukava levähtää riisipeltoja ihaillen. Jos sinulla on aikaa vain yhteen kävelyretkeen Ubudin vehreässä luonnossa, kannattaa valita tämä. Reitin alkupiste on äsken mainitun Gunung Lebah -temppelin lähellä.

Balin nähtävyydet - Campuhan Ridge Walk

9. Goa Gajah

Tämän parin kilometrin päässä Ubudista sijaitsevan temppelin nimi tarkoittaa elefanttiluolaa. Luola sieltä löytyykin: noin 1000-luvulla rakennettuun onkaloon mennään sisään paholaisen suuta kuvaavasta aukosta. Luola on kuitenkin vain yksi osa hienoa temppelikokonaisuutta. Alueella on lisäksi upeaa luontoa ja esimerkiksi jättiläismäisiä puita juurakoineen. Sieltä löytyy myös pieni vesiputous ja maanjäristyksessä romahtanut temppeli, jonka kappaleet makaavat sikin sokin sammaloitumassa. Goa Gajah on ehdottomasti paitsi temppeleistä kiinnostuneen, myös luonnonystävän kohde.

Balin nähtävyydet - Goa Gajah

10. Gunung Kawi

Yksi Balin vanhimmista ja suurimmista monumenteista sijaitsee Tampaksiringissa noin 15 km Ubudista pohjoiseen. Gunung Kawi on 1000-luvulta peräisin oleva temppelialue ja hautapaikka, joka on piilossa rehevässä jokilaaksossa kaksin puolin kuohuvaa virtaa. Se tunnetaan erityisesti kymmenestä kallioon veistetystä pyhäköstä (candi), jotka on kaiverrettu 8 metriä korkeisiin kalliosyvennyksiin. Candien uskotaan olevan Balin 1000-luvun kuninkaallisten hautamonumentteja. Alueella on 270 porrasta ja melko paljon kiipeämistä.

Saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta testiryhmämme kokemuksen perusteella Gunug Kawi on Balin ykkösnähtävyys. Kuuluisammat temppelit (Uluwatu, Tanah Lot ja Danu Bratan) eivät vedä sille vertoja. Jos voit valita Balilta vain yhden käyntikohteen, kannattaa siis harkita Gunung Kawia. Koko alue on kuin seikkailu- tai fantasiaelokuvasta: vanhoja luolia ja temppeleitä, ympärillä viidakko ja aivan vieressä yltiökaunis riisiterassinäkymä. Jos Ubudin apinametsä toi mieleen Indiana Jonesin, täällä tuo mielikuva edelleen vahvistuu. Ehdottomasti hyvä asia on myös se, ettei Gunung Kawissa ole läheskään niin paljon turisteja kuin tunnetummissa kohteissa.

Toinen kuva Gunung Kawista on tämän jutun pääkuvana.

(Huom: matkaryhmällemme näyttäytyi Gunung Kawissa vihreä myrkkykäärme – ole siis varovainen seikkaillessasi sandaaleissa.)

Balin nähtävyydet - Gunung Kawi

11. Tirta Empul

Jos käyt Gunung Kawissa, kannattaa samalla vierailla tässä hindulaisessa vesitemppelissä, joka sekin sijaitsee lähellä Tampaksiringia. Monet tulevat Pura Tirta Empuliin kylpemään pyhässä vedessä, toiset taas katsomaan kylpijöitä. Tirta Empul tarkoittaa pyhää lähdettä, ja siellä on kaksi suurta kylpyallasta, joihin laskee 30 suihkua. Temppeli perustettiin suuren vesilähteen ympärille vuonna 962, ja se on omistettu hindujumala Vishnulle. Mielenkiintoista kyllä, suuri osa kylpijöistä on länsimaisia turisteja. Temppelialue on vilkas ja siellä tuntuu koko ajan tapahtuvan jotain. Kokonaisuuteen kuuluu myös suuri vesiallas, jossa ui uskomaton määrä värikkäitä karppeja.

Balin nähtävyydet - Pura Tirta Empul

12. Riisiterassit

Vihreät riisipellot ovat kenties Balin tyypillisintä maisemaa. Muutamassa paikassa Balilla on erityisen kauniita porrastettuja peltoja, riisiterasseja, joista on tullut suosittuja turistinähtävyyksiä. Tegallalang sijaitsee lähellä Ubudia. Jos sinulla on onnea, riisipellot ovat vihreässä vaiheessaan ja koko terassimaisema loistaa smaragdinvihreänä. Tegallalang on melkoinen turistirysä, jossa täytyy paikoitellen kulkea jonossa muiden matkailijoiden kanssa kuin ankkalauma. Kaunista siellä joka tapauksessa on. Toinen vaihtoehto riisiterassiretkelle on hieman syrjemmässä sijaitseva, Tegallalangia suurempi Jatiluwih, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Lisäksi pienempiä (ja usein kauniita!) riisiterasseja näkyy Balin sisämaassa valtavasti.

Balin nähtävyydet - Tegallalang

Tegallalangin riisiterasseja

13. Vesiputoukset

Balin luonto on vehreää ja kosteaa – saarella sataa paljon ja kaikkialla on runsaasti vettä. Ehkä kauneimmillaan se näyttäytyy vesiputouksina. Vesiputousretkeä suunnitellessa iskee valinnan vaikeus, sillä upeita putouksia on lukuisia. Testiryhmämme valitsi vähän syrjäisemmän ja tuntemattomamman – Wanagirissa sijaitsevat Banyumalan kaksoisputoukset (Banyumala Twin Waterfalls). Valinta oli onnistunut, sillä putouksilla oli vain kourallinen muita matkailijoita. Uimapaikkanakin Banyumala oli hieno. Sitä voi siis suositella, jos kestät erittäin töyssyisen ajomatkan päätieltä kolme kilometriä jyrkkää rinnettä alas (ja luotat siihen, että  auto pääsee myös takaisin ylös). Parkkipaikalta on kävelymatkaa putouksille noin kilometrin verran viidakon läpi, polkua pitkin. Loppumatkasta vastaan tulee jyrkkiä portaita, joista peruskuntoinen luonnonystävä kyllä selviää.

Balin nähtävyydet - Banyumala Twin Waterfalls


LISÄKSI (tämä jäi testiryhmältä toiseen kertaan)
14. Besakih-temppeli

Balin temppelien äiti, pyhistä pyhin Besakih-temppeli sijaitsee Agung-tulivuoren rinteellä Balin itäosassa. Se on saaren temppeleistä suurin ja tärkein. Miksei testiryhmämme käynyt siellä? Selitys on luonnollinen: Gunung Agungin purkautumista odotettiin juuri tuolloin ja tulivuoren kraatterin ympärille oli julistettu 9–12 kilometrin suuruinen evakuointialue, jonka sisäpuolelle Besakih jäi. Sinne ei siis lokakuussa 2017 ollut matkailijoilla asiaa. (Siinä yksi hyvä syy matkustaa uudestaan Balille.)


Lue lisää Bali-juttuja matkablogi Mangostaniasta.


Ovatko Balin nähtävyydet sinulle tuttuja? Puuttuiko jokin hieno kohde listasta? Kerro siitä kommenttikentässä.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply