Holi – vapauttava värikylpy

0
Holi, Intia

Ämpärillinen vettä viimeistelee holi-lookin. Kuva: Flickr/Pison Jaujip

Hindujen kevään juhla holi räjähtää kaikissa sateenkaaren väreissä – ja antaa kenelle tahansa luvan ohikulkijoiden sotkemiseen.

Jos liikut hindukulttuurin vaikutusalueella maaliskuun tienoilla, pidä varasi! Saatat saada päällesi odottamattoman värisuihkun esimerkiksi yläpuolella olevalta parvekkeelta – eikä kukaan taatusti maksa pesulalaskuasi.

Helmi-maaliskuussa vietetään riehakasta holi-juhlaa, jota osuvasti kutsutaan myös värien juhlaksi. Tämä talvikauden lopussa, hindukalenterin Phalguna-kuun viimeisenä täydenkuun päivänä vietettävä juhla värjää kadut paitsi Intiassa, myös esimerkiksi Nepalissa ja Pakistanissa. Lisäksi holia juhlitaan hinduyhteisöissä ympäri maailmaa. Monissa maissa, kuten Intiassa, juhlintaan osallistuvat muidenkin uskontokuntien edustajat.

Holin aikana on tapana viskoa kirkkaanvärisiä jauheita ystävien ja tuntemattomienkin päälle. Värejä sekoitetaan myös veteen ja ruiskutetaan ihmisten niskaan esimerkiksi pyöränpumpulla, mikä entisestään tehostaa sotkevaa vaikutusta.

Hinduyhteisön normit ovat tavallisesti tiukat: ikä, sukupuoli, yhteiskunnallinen asema ja kasti vaikuttavat ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Holin aikana kaikki säännöt häviävät ja ihmisiä saa värjätä vapaasti arvojärjestyksestä riippumatta. Jokaiselle sallitaan hassuttelu, hulluttelu ja vapautuminen arjen velvollisuuksista.

Luonnonmukaisia holi-värejä. Kuva: Matkasto/Päivi Kaarina Laajanen

Luonnonmukaisia holi-värejä. Kuva: Matkasto/Päivi Kaarina Laajanen

Perinteiset holi-värit on valmistettu kasveista ja ne ovat turvallisia. Nykyään käytetään kuitenkin myös synteettisiä värejä, jotka voivat olla hyvinkin haitallisia sekä ihmiselle että luonnolle. Siksi monet tahot esimerkiksi Intiassa ovat alkaneet kampanjoida luonnonmukaisten värien puolesta.

Holiin liittyy paljon legendoja. Yksi niistä on tarina Krishna-jumalasta, joka oli kateellinen puolisolleen Radhalle tämän vaaleasta ihosta. Niinpä hän äitinsä ehdotuksesta värjäsi Radhan. Holin aikaan juhlitaankin myös Krishnan ja Radhan rakkautta.

Holi-kokko. Kuva: Matkasto/Päivi Kaarina Laajanen

Holi-kokko. Kuva: Matkasto/Päivi Kaarina Laajanen

Toinen legenda kertoo Prahlad-nimisestä nuorukaisesta, joka pelastui tulesta turvautumalla Vishnu-jumalaan. Demonijumalatar Holika, joka oli kantanut Prahladin tuleen, paloikin siellä itse. Holia edeltävänä iltana poltetaan kokkoja tämän tapauksen muistoksi, ja seuraavan päivän värien räiskintä juhlistaa hyvän voittoa pahasta.

Miten holiin tulisi valmistautua? Väriä on käytännössä mahdotonta pestä pois, joten Matkaston asiantuntijat neuvovat pukeutumaan sellaisiin vaatteisiin, jotka joutavat juhlan jälkeen vaikka roskiin. Kokenut juhlija suojaa lisäksi ihonsa runsaalla öljy- tai voidekerroksella, jotta väri irtoaa helpommin suihkussa. Muuten holin jäljet saattavat näkyä todella pitkään!

Intia, Holi

Holi oikeuttaa värjäämään sukupuoleen katsomatta. Kuva: Flickr/Michael Foley Photography

Holi, Intia

Holi jättää jälkensä. Kuva: Flickr/Ben Beiske (CC BY-NC-SA 2.0)

Intia, holi

Radha-Krishna-temppelin pappi pölläyttää värijauhetta väkijoukkoon Intian Länsi-Bengalissa. Kuva: Flickr/sudiptorana

Holi, Intia

Alkaako olla jo tarpeeksi punaista? Kuva: Flickr/scott witt

Holi, Intia

Loppua kohden meno muuttuu villiksi. Kuva: Flickr/scott witt

Holi, Intia

Ohi on! Ehkä kiveys puhdistuu jo seuraavaan holiin mennessä. Kuva: Flickr/rachel in wonderland

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply