Khat – viherpallo poskessa

0
Iltapäivän tunteina Jemenistä on hankala löytää miestä, jonka toinen poski ei pullistelisi. Suurin osa näyttää siltä, kuin heidän suuhunsa olisi tungettu tennispallo.

Jemen, khatKaikki artikkelin kuvat:  © Päivi Arvonen.

Jemeniläisten miesten poskessa muhii khat-pensaan lehdistä pureskeltu viherpallo. Khat on Catha Edulis-pensaan lehtiä, joista pureskelun yhteydessä liukenee amfetamiinin tavoin piristävästi vaikuttavaa katiinia ja katinonia. Khatia on viljelty ja pureskeltu Afrikan sarven ja Arabian niemimaan valtioissa tuhansien vuosien ajan.

Khat aiheuttaa mielihyvää ja puheliaisuutta sekä nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä. Khat myös vähentää ruokahalua ja seksuaalista aktiivisuutta. Khatin pitkäaikaiskäytöllä on monia haittavaikutuksia: se altistaa vatsahaavalle ja maksavaurioille sekä aiheuttaa depressiota ja unihäiriöitä.

Vaarat tiedossa, kampanjat tehottomia

Jemen, khatJemenissä khat kuuluu lähes jokaisen miehen elämään. Kaikki eivät käytä sitä päivittäin, mutta satunnaisesti khat-pallo muhii niin ministereiden kuin maanviljelijöidenkin poskessa.

Khatin käyttö aloitetaan yleensä jo noin kymmenvuotiaana. Khatin uskotaan parantavan suoritus- ja keskittymiskykyä, ja tästä syystä monet opiskelijat aloittavat sen käytön viimeistään koulun loppukokeisiin valmistautuessaan 15-vuotiaana. Khatin mystisiin vaikutuksiin uskotaan kuuluvan myös mieskunnon parantaminen, vaikka sen käyttö todellisuudessa vähentää seksuaalista aktiivisuutta.

Jemenissä kansalaisjärjestöt ovat kampanjoineet khatia vastaan jo pitkään – tuloksetta. Kansalaisia khatin vaarat eivät kiinnosta.

Khat on Jemenissä perinteisesti ollut miesten ajanvietettä, mutta viime vuosina myös naisten khatin käyttö on yleistynyt. Kaduilla ei kuitenkaan näe naisia pallo poskessa; he nauttivat khatinsa kotona suljettujen ovien takana.

Tasa-arvoinen istunto sivistää kansaa

Jemenin arki hiljenee alkuiltapäivästä miesten vetäytyessä nauttimaan päivittäistä khat-annostaan. Khat rytmittää koko päivää, sillä iltapäivän annos ostetaan tuoreena aamupäivällä. Khat nielee ison osan monen jemeniläisperheen budjetista.

Khatin pureskelu on sosiaalinen tapahtuma, mutta sitä voi tehdä myös yksin. Iltapäivän tunteina Sanaan kauppakujilla rennossa asennossa puolittain istuva, puolittain makaava kauppias raukea ilme kasvoillaan khat-pallo poskessa on hyvin yleinen näky. Khatiin syventyneelle kauppiaalle kelpaa raha, mutta tinkimisestä hän ei sessionsa aikana innostu.

Jemen, khat Perinteisesti khatia pureskellaan yksityiskodeissa, joissa on erillinen khat-istuntoihin tarkoitettu huone,mafrai. Khatin tuottaman mielihyvän maksimoimiseksi ympäristön sopiva lämpötila on tärkeä; lämmin on parempi kuin kylmä. Tästä syystä talojen khat-huoneiden ikkunat avautuvat etelään tai länteen.

Istunto kestää yleensä useita tunteja. Khat-puntin terälehdet mutustellaan poskeen, jonne ne jätetään muhimaan. Istunto jättää jälkeensä melkoisen sotkun, sillä khat-pensaan varret ja usein myös alimmat lehdet heitetään lattialle. Khat-mälli syljetään lopuksi yleensä erilliseen astiaan, joskus lattialle. Mällin muhiessa poskessa voidaan nauttia teetä tai kahvia, mutta ei koskaan ruokaa.

Istunnot ovat tasa-arvoisia sosiaalisia kohtaamisia; ministerin autonkuljettaja istuu samassa huoneessa ministerin kanssa. Monien jemeniläisten mielestä khatin käytöllä on kansaa sivistävä vaikutus, sillä istunnoissa keskustellaan usein politiikasta. Vähemmän koulutetut osallistujat kuuntelevat ja oppivat keskusteluista paljon.

Khatin suosio pahentaa Jemenin vesiongelmaa, sillä yli puolet Jemenin maatalouden vesivaroista kuluu khatin kasvatukseen.

Jemen, khat Jemen, khat Jemen, khat

Khat tuo iloa elämään pakolaisleirillä Adenissa.

Khat tuo iloa elämään pakolaisleirillä Adenissa.

About Author

Työskentelee vapaana toimittajana ja valokuvaajana sekä kouluttajana ja konsulttina Suomessa ja maailmalla, kokemusta Lähi-idästä 20 vuotta. Koulutukseltaan uskontotieteilijä, erikoisaloina uskonnot, kulttuuri, matkailu, koulutus, kehitysyhteistyö sekä ympäristö- ja eläinsuojelukysymykset. Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen. Vuoden Freelancer 2012 (Suomen Freelance-journalistit ry:n tunnustuspalkinto ).

Leave A Reply