Leiden – tulppaanialueen pikku-Amsterdam

0
Leiden - leppoisa pikku-Amsterdam

Alankomaiden Leiden sopii tulppaanimatkan tukikohdaksi. Se on myös mainio kohde niille, jotka etsivät Amsterdamin tunnelmaa pienemmässä ja rauhallisemmassa mittakaavassa.

Amsterdam on yksi maailman suosituimmista matkailukaupungeista, ja varsinkin vilkkaimpana turistisesonkina sen todella huomaa. Kuten monessa muussakin suurkaupungissa, suosion varjopuolena ovat jonot ja ruuhkat. Jos pidät Amsterdamin tunnelmasta mutta haluaisit kokea sitä pienimuotoisemmin ja rauhallisemmin, on Leiden hyvä vaihtoehto. 

​​Noin 120 000 asukkaan ​Leiden ​sijaitsee vain 42 kilometrin päässä Amsterdamista, lähellä Haagia. Sijainti on ​turistille ​kätevä: keskusasemalta Le​i​den Centraalista pääsee junalla ​Amsterdamiin​ noin 40 minuutissa​​. ​Scipholin lentokent​tä sijaitsee Leidenin ja Amsterdamin välissä, vain noin 20 minuutin junamatkan päässä.​ 

​Keskellä Alankomaiden tulppaanialuetta sijaitsevasta ​Leidenistä on helppo tehdä retki​ä lähiympäristöön. Moni matkailija valitsee sen kohteekseen erityisesti keväisin, sillä sieltä on hyvät bussiyhteydet maailmankuuluun Keukenhofi​in. (Lue lisää Keukenhofista täältä!) Jos jaksaa polkea, voi tulppaanipeltoja lähteä ihailemaan myös ​pyörällä.​

​Leidenin katukuva on ​kauniin perinteinen.​​ ​Rakennukset ovat hieman pienempiä kuin Amsterdamissa, mutta muuten kävijä kohtaa samanlaisia idyllisiä kanavanäkymiä​ siltoineen, hauskoine kapeine taloineen ja ihastuttavine ikkunaruutuineen​.​​ Leideniä kutsutaan usein pikku-Amsterdamiksi, sillä kanavia riittää ihailtavaksi pitemmällekin kävelylenkille: niitä on kaupungissa noin 28 kilometrin verran.

Leiden
Leiden on kanavien kaupunki.

Kompaktista koostaan huolimatta Leiden ei ​​ole mikään hiljainen tuppukylä vaan vilkas ​opiskelijakaupunki: ​sinne perustettiin Alankomaiden ensimmäinen yliopisto vuonna 1575. Nykyään yliopistoja on kolme, ​katukuva on nuorekas ja kaupungissa on valtava valikoima ravintoloita, baareja ja kahviloita. ​Ostoskatu ​Haarlemmerstraatilta löytyy kauppoja joka makuun.

Turisti voi suunnata johonkin Leidenin lukuisista museoista tutkimaan luonnotiedettä, taidetta tai historiaa – tai kuljeskella vaikkapa kasvitieteellisessä puutarhassa. Yliopistokaupungin pitkät perinteet näkyvät museotarjonnan monipuolisuutena ja korkeatasoisuutena.

Vähäisemmän tungoksen ja tulppaanipeltojen läheisyyden lisäksi Leidenissä on kolmaskin hyvä puoli verrattuna Amsterdamiin: sieltä löytää usein majoitusta selvästi pääkaupunkia halvemmalla, varsinkin jos toiveissa on keskustassa sijaitseva majapaikka kanavanäkymin. Esimerkiksi perheen kanssa matkustaessa säästö voi olla suuri.

Hollannissa kun ollaan, on vielä mainittava yksi asia: tuulimylly. Leidenin maamerkki ja y​l​peys on vuodelta 1743 peräisin oleva 29-metrinen Molen de Valk, johon pääsee tutustumaan pääsylipulla. Se on sisältä ehdottomasti näkemisen arvoinen, sillä se antaa mielenkiintoisen läpileikkauksen paitsi myllyn tekniikasta ja toiminnasta, myös myllyssä asumisesta.

Tässä viehättävässä asumismuodossa on jotakin niin perin hollantilaista, että se saa matkailijan huudahtamaan ihastuksesta. Ylätasanteelta avautuu tietenkin komea näkymä kaupungin ylle.

Molen de Valk – pieni kuvakierros myllyssä

Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk
Tuulimylly Molen de Valk

Lisää näkymiä Leidenistä

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden
Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden

Leiden
Leiden

Leiden

Leiden
Leiden

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply