Matcha Cream Anmitsu – japanilainen jäätelöannos

0
Matcha cream anmitsu. Kuva: Flickr/Jin Kemoole

Matcha cream anmitsu. Kuva: Flickr/Jin Kemoole

Vihreän teen makuinen jäätelö on japanilainen klassikko. Sen kanssa tarjoillaan perinteisesti myös papumössöä ja riisipalleroita.

Japanilainen keittiö on tunnettu terveellisyydestään, mutta japanilaisetkin pitävät makeasta. Vaikkei aterioiden päätteeksi ole tapana syödä jälkiruokaa, voi lounaan ja päivällisen välissä hyvin nauttia makean välipalan.

Perinteisesti japanilaiset välipalat ja makeiset on valmistettu tahmeasta riisitaikinasta ja makeasta papumassasta. Matcha cream anmitsu yhdistelee molempia. Tässä varsinkin kesäisin suositussa välipalassa jäätelö maustetaan voimakkaalla, tuoreista teenlehdistä jauhetulla vihreällä teellä (matcha-jauheella). Mukaan lisätään makeaa papumassaa, riisipalloja ja hedelmiä. Annoksesta on lukemattomia variaatioita, ja sitä tarjoilevat erityisesti papu- ja matcha-jälkiruokiin erikoistuneet ravintolat ympäri Japania.

Matcha-jauhetta

Matcha-jauheesta valmistetaan japanilaisen teeseremonian yhteydessä kirkkaanvihreää teetä vaahdottamalla. Sen lisäksi matcha on myös suosittu mauste. Maustamiseen käytetään edullisempia teelaatuja, sillä arvokkaan matchan hienostuneet aromit menisivät hukkaan esimerkiksi jäätelöön sekoitettuina. Kuva: Flickr/Steenbergs

Matcha Cream Anmitsu

Ainekset:

  • Vaniljajäätelöä
  • Matcha-vihreäteejauhetta (myydään esim. Helsingin Théhuoneessa ja Tokyokanissa)
  • Punaista makeaa papumassaa (Anko tai Red bean paste, myydään Aasia-kaupoissa)
  • Shiratama-riisipalloja: gluteenipitoista riisijauhoa (glutinous rice flour, Aasia-kaupoista), sokeria, vettä
  • Hedelmiä (esim. säilöttyjä mandariineja, banaania, kiiviä, kirsikoita, omenaa)
  • Tummaa siirappia

Tee näin:

Sekoita hiukan pehmenneeseen vaniljajäätelöön matcha-teejauhetta oman makusi mukaan. Laita jäätelö takaisin pakastimeen jähmettymään.

Valmista shiratama-riisipallot: Laita kulhoon 100 grammaa riisijauhoa ja maun mukaan sokeria. Lisää pikkuhiljaa kylmää vettä samalla paljain käsin sekoittaen, kunnes taikinasta tulee muotoiltava massa. Kiehauta kattilassa 1-2 llitraa vettä. Muotoile riisitaikinasta halkaisijaltaan noin 2 cm palleroita ja tipauta ne kiehuvaan veteen. Kypsyttyään ne nousevat kellumaan pinnalle (varmista, etteivät ne ole tarttuneet kattilan pohjaan). Siirrä kypsät riisipallerot jääkylmään veteen odottamaan tarjoilua.

Paloittele hedelmiä kauniiksi siivuiksi tai kuutioiksi.

Aseta annosmaljan pohjalle ankoa (makeaa punaista papumassaa).

Ota jäätelöstä esim. jäätelökauhalla pallo/palloja ja aseta papumassan päälle.

Asettele jäätelön reunoille shiratama-riisipalloja ja hedelmiä oman makusi mukaan.

Viimeistele annos valuttamalla päälle tummaa siirappia.

Japanissa annoksen pohjalla on tavallisesti runsas kerros kanten-kuutioita (läpinäkyvää hyytelöä), mutta niihin tarvittavaa hyydytysainetta ei saa Suomesta. Testiryhmämme valmisti annoksen ilman kantenia ja oli tyytyväinen lopputulokseen.

Matcha Cream Anmitsu: testiryhmän annokset.

Testiryhmän annokset. Kuva: Reetta Näätänen

About Author

Opiskellut Helsingin yliopistossa Itä-Aasian tutkimusta ja Sibelius-Akatemiassa klarinetinsoittoa. Työskentelee sinfoniaorkesterin muusikkona sekä lisäksi kiipeilyohjaajana ja japanin kielen tulkkina. Kiinnostunut mm. Japanista, Oseaniasta, Himalajan alueesta ja alkuperäiskansoista. Kirjoittaa reissuistaan Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply