Thaimaa ottaa ensiaskelia puhdistaakseen roskat merestä

0
Muovijäte merissä - Thaimaa puhdistaa meriä. Merenalaista maailmaa Tachain saaren edustalla (Mu Ko Similan, Phanga-Nga). Kuva © Tourism Authority of Thailand.

Merenalaista maailmaa Tachain saaren edustalla (Mu Ko Similan, Phanga-Nga). Kuva © Tourism Authority of Thailand.

Merten saastuminen on maailmanlaajuinen ongelma. Thaimaa on ensimmäinen Aasian maa, joka osallistuu Upcycling the Oceans -projektiin. Sen tavoitteena on vähentää roskien määrää merissä. 

Upcycling the Oceans, Thailand -projekti käynnistyi syksyllä 2017 osana Thaimaan matkailuviranomaisen (TAT) yritysten yhteiskuntavastuuseen liittyvää hanketta kestävän turismin kehittämiseksi Thaimaahan. Thaimaa on ensimmäinen Aasian maa, joka liittyi Upcycling the Oceans -hankkeeseen. Se on Thaimaan matkailuviranomaisen, PPT Global Chemicalin ja Ecoalf-säätiön yhteinen maailmanlaajuinen hanke.

Tavoite on suojella meriä ja rannikkoalueita sekä kierrättää muovijäte langaksi, josta voidaan valmistaa kangasta ja siitä puolestaan vaatteita ja asusteita. Kolmivuotinen projekti aloitettiin Koh Sametin saarelta, jossa paikalliset kalastajat ja sukeltajat yhdistävät voimansa siivotakseen rantaa ja merenpohjaa.

Puolet maapallon hapesta tulee merestä. 8 miljoonaa tonnia muovia päätyy meriin joka vuosi, ja tällä hetkellä merissä arvioidaan olevan noin 150 miljoonaa tonnia muovia, mikä vastaa 4 650 miljardia muovipulloa ruokakaupasta. Vuoteen 2050 mennessä merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Vain 5 % muovista huuhtoutuu takaisin rannoille, mutta silti sekä paikalliset asukkaat että matkailijat huomaavat sen. Merellä olevat ihmiset ovat vastuussa 20 prosentista merten roskista. Muovi ei katoa merestä, vaan se muuttuu muovisiksi mikrohiukkasiksi. Sen takia roskat pitäisi siivota merestä entistä kiireemmin.

Muovijäte merissä - Thaimaa puhdistaa meriä. Patong Beach, Phuket. Kuva © Tourism Authority of Thailand.

Patong Beach, Phuket. Kuva © Tourism Authority of Thailand.

Suurin osa merten roskista, 80 %, on maalta tullutta jätettä, jonka sadevesi, tuulet ja tulvat kuljettavat meriin. Puolet pois heitetyistä roskista on tupakantumppeja, jotka on valmistettu muovista. Thaimaan Phuketin Patong Beachia siivottaessa löytyi suuri määrä tupakantumppeja. Thaimaan hallitus pyrkii jatkossakin vähentämään jätemäärää rannoilta ja on kieltänyt tupakoinnin Thaimaan 20 suosituimmalla rannalla. Tätä saattaa seurata tupakointikielto myös turistiveneissä ja lautoilla. Tupakointi on edelleen sallittua, mutta vain määrätyillä alueilla poissa rannan tuntumasta.

Merten saastuminen on kuuma aihe, josta keskustellaan maailmanlaajuisena ongelmana. Thaimaan matkailuviranomainen toivoo näiden hankkeiden olevan vasta alkua – ensimmäinen askel merten siivoamisessa niitä saastuttavista jätteistä.

Juttu perustuu Thaimaan matkailutoimiston lehdistötiedotteeseen.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply