Powwow pistää höyhenet pöllyämään!

0
Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat kohtaavat powwow´ssa. Kuva: Flickr/Bear Paw Battlefield.

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat kohtaavat powwow´ssa. Kuva: Flickr/Bear Paw Battlefield.

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen kokoontumisesta ei puutu vauhtia eikä väriä. Tanssikilpailussa voi vaikka rikastua, mutta mitä tekevät rummut tupakalla?

Powwow on Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen nykyaikainen kokoontuminen, jossa kunnioitetaan perinteitä ja juhlitaan oman kansan identiteettiä. Powwow-tapahtumia järjestetään ympäri Yhdysvaltoja ja Kanadaa erityisesti keväällä ja kesällä. Yksi suurimmista tapahtumista pidetään vuosittain huhtikuussa Albuquerquessa, New Mexicossa, jossa kolmipäiväinen festivaali vetää paikalle tuhansia tanssijoita ja jopa 100 000 katsojaa.

Powwow’n alkuperästä liikkuu erilaisia näkemyksiä. Joidenkin tietojen mukaan se sai alkunsa, kun eurooppalaiset sulkivat intiaanikansoja reservaatteihin ja pakottivat heidät esiintymään julkisesti kulkueissa kaupungin halki. Näin lienee syntynyt ainakin powwow-tapahtuman aloitus, Grand Entry.

1800-luvun loppupuolella alkuperäiskansojen tanssit kiellettiin kokonaan, ja kulttuurille tärkeitä perinteitä piti harjoittaa salassa tai naamioida muuksi toiminnaksi aina vuoteen 1933 saakka. Toisen maailmansodan jälkeen kotiin palaaville sotaveteraaneille järjestettiin tanssiseremonioita (Homecoming Dances). 1950- ja 60-luvuilla Sioux-, Crow- ja Blackfoot-heimot päättivät alkaa sponsoroida tanssitapahtumia, ja powwow alkoi saavuttaa suurempaa suosiota.

Pow wow. Kuva: Flickr/Joe Mabel.

Seafair Indian Days Powwow, Seattle. Kuva: Flickr/Joe Mabel.

Tapahtumaa järjestellään yleensä pitkään, jopa vuoden, ja siihen voi osallistua kaikkien heimojen edustajia. Powwow kestää muutamasta tunnista useisiin päiviin ja sisältää yleensä tanssikilpailun, jonka pääpalkintona voi olla huomattava summa rahaa.

Tilaisuus alkaa paraatimaisella eri heimojen sisääntulolla, Grand Entry‘lla. Seremoniamestari pyytää osallistujia nousemaan seisomaan, kun heimojen liput sekä Yhdysvaltojen tai Kanadan lippu tuodaan sisään ja ripustetaan kunniapaikalle. Etunenässä saapuvat sotaveteraanit sekä muuten arvostetut henkilöt, heidän jälkeensä tanssijat. Osallistujat ovat pukeutuneet perinteisiin asuihin, jotka voivat olla heidän itsensä valmistamia, modernisoituja perinneasuja ja sisältää suvulta perittyjä arvokkaita kalleuksia kuten sulkakoristeita.

Powwow’ssa rummutuksella ja laululla on tärkeä osuus. 1970-luvulle asti vain miehet saivat rummuttaa, mutta nykyään naisetkin voivat esiintyä rumpuyhtyeessä. Pienemmissä tapahtumissa yksi yhtye säestää kaikkia tansseja, suurissa tapahtumissa yhtyeitä on useampia. On suuri kunnia tulla valituksi powwow’n rumpuyhtyeeksi. Tehtävään valitaan mahdollisimman tasokas ryhmä, sillä hyvä rummutus innoittaa myös tanssijoita esiintymään paremmin.

Pow wow. Kuva: Flickr/Edson Martins.

Kuva: Flickr/Edson Martins.

Rumpua pidetään niin suuressa arvossa, että sen ajatellaan olevan lähes ihminen. Sille tuodaan lahjaksi tupakkaa, eikä rummun soittaja saa hylätä soitintaan hetkeksikään. Rumpaleiden täytyy olla valmiina soittamaan millä hetkellä hyvänsä, jos tanssija antaa merkin. Heille tuodaan välillä juotavaa, koska he eivät voi poistua paikaltaan.

Rumpuyhtyeitä voidaan sijoittaa esiintymisalueen eri kohtiin – pohjoiseen, etelään tai keskelle – powwow’n järjestäjien kulttuurista riippuen. Muilla kuin tanssijoilla ei ole asiaa esiintymisalueen sisäpuolelle sen jälkeen, kun se on siunattu.

Powwow. Lapsetkin osallistuvat tanssikisaan. Kuva: Flickr/Larry Wilder.

Lapsetkin osallistuvat tanssikisaan. Kuva: Flickr/Larry Wilder.

Isojen powwow-tapahtumien tanssikilpailussa on suuri määrä kategorioita, joissa esiintyjien pitää täyttää tietyt kriteerit mm. pukujen suhteen. Kategorioita ovat esimerkiksi miesten Fancy Feather Dance ja naisten Fancy Shawl Dance. Myös lapsille on oma tanssikategoriansa, Tiny Tots. Esiintyjien asuihin on kiinnitetty numerot, joiden perusteella arvostelu käy helpommin.

Tanssijat yrittävät saada tuomariston huomion kiinnittymään persoonalliseen tyyliinsä ja taidokkaasti valmistettuun tanssiasuun. Hyvän tanssijan tunnistaa yksilöllisestä tyylistä ja asenteesta. Jos tanssija sekoaa rytmissä tai pudottaa asunsa koristeita, hänet hylätään. Näin käy myös, jos hän ei onnistu lopettamaan tanssiaan molemmilla jaloilla yhtäaikaa rummutuksen tauotessa.

Kilpailusarjojen lisäksi powwow’ssa on myös tansseja, joihin voivat osallistua kaikki tapahtumaan tulijat (Inter-tribal dances). Niissä tyyli on vapaa. Myös heimoihin kuulumattomat ovat tervetulleita powwow-festivaaleille, kunhan muistavat käyttäytyä kulttuuria kunnioittaen.

Odawa Powwow (Ottawa, Kanada). Kuva: Flickr/cjuneau.

Odawa Powwow (Ottawa, Kanada). Kuva: Flickr/cjuneau.

Powwow-etiketti

  • Älä nimitä perinneasua (regalia) naamiaisasuksi (costume).
  • Älä koske tanssijan perinneasuun.
  • Älä valokuvaa henkilöä kysymättä lupaa.
  • Älä astu tanssialueelle sen siunaamisen jälkeen.
  • Nouse seisomaan Grand Entry‘n aikana.
  • Älä videoi tai äänitä musiikkia, jota on kielletty tallentamasta.
  • Kunnioita etenkin vanhuksia.
  • Viltti tai huivi tuolin päällä tarkoittaa, että paikka on varattu.

Hyppää mukaan miesten Fancy Feather -kilpailuun, josta ei vauhtia puutu!

About Author

Reetta Näätänen

Opiskellut Helsingin yliopistossa Itä-Aasian tutkimusta ja Sibelius-Akatemiassa klarinetinsoittoa. Työskentelee sinfoniaorkesterin muusikkona sekä lisäksi kiipeilyohjaajana ja japanin kielen tulkkina. Kiinnostunut mm. Japanista, Oseaniasta, Himalajan alueesta ja alkuperäiskansoista. Kirjoittaa reissuistaan Matkasto Live -blogissa.

Vastaa