Turkki, Alanya: vielä on kesää jäljellä

3
turkki-alanya-sup-lautailu-4

Kuva: © Baris Dülgar

Turkin etelärannikolla sijaitsevassa Alanyan kaupungissa lämmin ja aurinkoinen kesäsää jatkuu lähes jouluun asti. Alanyassa voi harrastaa esimerkiksi uutta trendilajia, sup-lautailua. Sup-laudalla tasapainoillessa näkee usein myös merikilpikonnia.

Alanya yllättää ensikertalaisen vehreydellään ja siisteydellään. Yllätys voi olla sekin, ettei Alanyassa ole tietoakaan Turkin levottomuuksista tai terrori-iskuista. Lähimmät pommit ovat räjähtäneet satojen kilometrien päässä Välimeren rannalla sijaitsevasta Alanyasta.

Noin 300 000 asukkaan Alanya on hurmannut lukemattomat suomalaiset. Kolmisentuhatta suomalaista omistaa asunnon Alanyassa, ja pysyvästi ympäri vuoden kaupungissa asuu muutamia satoja suomalaisia. Yksi heistä on Alanyaan seitsemän vuotta sitten muuttanut Sanna Alatalo, jonka toi Turkkiin rakkaus paikalliseen mieheen. Rakkaus maahan säilyi suhteen päätyttyäkin, ja vuodesta 2014 Alatalo on työskennellyt yrittäjänä omistamassaan Kleopatra Homes -kiinteistönvälitysyrityksessä.

turkki-alanya-sanna-alatalo

Sanna Alatalo. Kuva: © Päivi Arvonen.

– Toki Turkin viimeaikaiset tapahtumat herättävät huolta, mutta Alanyassa arki ei ole muuttunut mitenkään. Matkailijoita vaan on vähemmän, mutta sitä paremmin on tilaa rannoilla, Alatalo sanoo.

Hän vakuuttaa olevansa optimistinen tulevaisuuden suhteen. Samaa sanovat matkailusta elävän rantakaupungin muut yrittäjät.

– Turkki on valtavan laaja maa, johon on aina mahtunut monenlaisia todellisuuksia. Alanyassa ulkomaalaiset osa-aika-asujat elävät vierekkäin paikallisten kanssa ilman mitään ongelmia. Osa turkkilaisista on maallistuneita, osa uskonnollisempia, Alatalo kertoo.

Alanya tarjoaa monipuolisia liikuntamahdollisuuksia

Alanyassa on hyvät mahdollisuudet liikuntaan ja kuntoiluun. Kaupungin maamerkki, 250 metrin korkeuteen kohoava Kale-kukkula ja sen rinteillä mutkitteleva 1200-luvulta peräisin olevan linnoitus on kaupungin suosituin nähtävyys ja paras paikka ihailla maisemia niin päivällä kuin illalla.

Kale-kukkula on myös kuntoilijoiden suosiossa. Kukkulan huipulle kannattaa kivuta ennen auringonnousua, jolloin ilma ei ole vielä tukahduttavan kuuma. Auringonnousu kukkulan laelta kruunaa kuntohetken.

Kuvat: © Sanna Alatalo

Sanna Alatalo suosittelee Alanyan lomailijoille myös sup-lautailua, johon hän jäi kerrasta koukkuun kokeiltuaan lajia ensimmäisen kerran kesällä 2015.

– Muutaman tunnin sup-reissu on yhtä rentouttavaa kuin viikonloppumatka. Laudalla tasapainoillessa, maisemia ihaillessa ja merikilpikonnia bongatessa pääsee täysin irti arjen murheista ja stressistä.

Vesiurheilun lisäksi Alanyassa voi myös sukeltaa ja snorklata tai lähteä ratsain hevossafarille upeisiin vuoristo- ja maalaismaisemiin.

turkki-alanya-sup-lautailu-7

Kuva: © Mehmet Özgen

Kävelylle Tophanen alueelle ja lounaalle Oba-joelle

Kale-kukkulalla on monien matkailijoiden reiteiltä syrjään jäävä viehättävä Tophanen alue. Sen mukulakivikaduilla vaellellessa voi ihailla vanhoja ja osin kunnostettuja rakennuksia, joissa toimii nykyään kahviloita, ravintoloita ja boutique-hotelleja.

Auton vuokraus on Alanyassa edullista etenkin kesä-elokuuhun sijoittuvan huippusesongin ulkopuolella. Alanyan ympäristön vuoristokylissä pääsee keskelle menneen maailman tunnelmaa ja voi seurata vaikkapa sepän työnäytöstä. Monet kylät ovat vanhusten valtakuntaa, sillä nuoremmat ovat muuttaneet kaupunkiin työn ja vilkkaamman arjen perässä. Varjoisilla penkeillä istuvat miehet ja parvekkeilta hiljaista kylänraittia katselevat naiset ovat katoavaa perinnemaisemaa, jota kannattaa ihailla nyt, sillä kymmenen vuoden päästä kylänraitti lienee vieläkin autiompi.

Paikalliset hakevat kuumimpana kesäaikana virkistystä helteeseen vuoriston joenvarsilta. Esimerkiksi Oba-joen varrella on ravintoloita, joihin voi mennä myös omien piknik-eväiden kanssa ja vilvoitella vuoren huipulta virtaavan joen lähes jääkylmässä vedessä ja vesiputouksissa.

Kuvat: © Päivi Arvonen

Kissanystävän paratiisi Kleopatran rannan tuntumassa

Maagisen mystiseltä Kleopatralta nimensä saanut Kleopatran kahden kilometrin mittainen ranta on Alanyan suosituin ja vilkkain ranta, joka on Alanyan pitkän rantaviivan tavoin julkinen ja kaikille avoin. Rannalla on paljon ostopalveluja, mutta vitivalkoisesta hiekasta, auringosta ja turkoosista Välimerestä voi nauttia myös täysin ilmaiseksi. Legendan mukaan Rooman keisari Markus Antonius antoi rannan lahjaksi Kleopatralle ja pariskunnan kerrotaan myös yhdessä kylpeneen rannalla.

turkki-alanya-kissat

Kuva: © Päivi Arvonen

Rannan tuntumassa Riviera-hotellia vastapäätä olevassa puistossa elää onnellisia kissoja, joista vapaaehtoiset huolehtivat. Kissat on leikattu ja niiden ruoka- ja juomakipot ovat aina täynnä. Valtaosa kissoista on tottuneita ihmisiin ja vaihtuviin rapsuttajiin. Kissanystävän kannattaa poiketa myös puiston vieressä olevalle hautausmaalle, jonka hautakivillä loikoilee useita kissoja. Hautausmaan rauhallisen, seesteiseen tunnelmaan on hyvä paeta kaupungin hälinää.


Kuvakooste: Näin upeaa on sup-lautailu Alanyassa

Kaikki kuvat: © Baris Dülgar

turkki-alanya-sup-lautailu-1

turkki-alanya-sup-lautailu-2

turkki-alanya-sup-lautailu-3

turkki-alanya-sup-lautailu-14

turkki-alanya-sup-lautailu-10

turkki-alanya-sup-lautailu-6

turkki-alanya-sup-lautailu-12

turkki-alanya-sup-lautailu-5

turkki-alanya-sup-lautailu-8

turkki-alanya-sup-lautailu-9

turkki-alanya-sup-lautailu-11

turkki-alanya-sup-lautailu-13

About Author

Työskentelee vapaana toimittajana ja valokuvaajana sekä kouluttajana ja konsulttina Suomessa ja maailmalla, kokemusta Lähi-idästä 20 vuotta. Koulutukseltaan uskontotieteilijä, erikoisaloina uskonnot, kulttuuri, matkailu, koulutus, kehitysyhteistyö sekä ympäristö- ja eläinsuojelukysymykset. Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen. Vuoden Freelancer 2012 (Suomen Freelance-journalistit ry:n tunnustuspalkinto ).

3 Comments

Leave A Reply