Villa d’Este, Tivoli – kuohuva puutarha

0
Villa d'Este, Fontana dell'Ovato.

Fontana dell’Ovato.

Renessanssihuvila Villa d’Este ja sen kuuluisa vesipuutarha sijaitsevat Tivolin pikkukaupungissa vain tunnin junamatkan päässä Roomasta. Puutarhassa kävijää ilahduttavat hurmaava veden solina ja hämmästyttävän kekseliäs tekniikka.

Noin 30 kilometriä Roomasta itään sijaitseva Tivoli on ollut suosittu kesänviettopaikka jo parintuhannen vuoden ajan. Mahtimiehet keisareita myöten rakennuttivat huviloitaan kukkuloiden rinteellä sijaitsevaan kaupunkiin, jonne heitä houkuttelivat puhdas ilma, kauniit maisemat, terveelliset kuumat lähteet ja Aniene-joen vesiputoukset.

Joki virtaa Tivolin kohdalla vuolaana muodostaen putouksia. Siellä onkin jo kauan hyödynnetty vettä osana rakennus- ja puutarhataidetta. Tivolin kuuluisimmat arkkitehtuuriset helmet ovat antiikinaikaiset Villa Adriana, 1800-luvulla uudelleen rakennettu Villa Gregoriana ja 1500-luvun Villa d’Este, joissa kaikissa on taidokkaasti käytetty hyväksi vesielementtejä.

Villa d’Esten rakennutti kardinaali Ippolito d’Este vuonna 1550. Upeassa renessanssiajan huvilassa ja puutarhassa antiikinaikaisen Rooman valtakunnan hienostunut ja yltäkylläinen elämäntyyli heräsi toden teolla henkiin. Sen mosaiikit, kattomaalaukset, patsaat ja ennen kaikkea mielikuvituksellinen suihkulähdepuutarha kiteyttivät renessanssiajan ihanteet upealla tavalla. Nykyään Villa d’Este on taidehistoriaa kauneimmillaan.

Kuljettuaan päärakennuksen läpi ja ihailtuaan lukuisia värikkäitä kattofreskoja kävijä saapuu näköalojen äärelle. Katselutasanteita on useammassa kerroksessa, ja jokaiselta avautuu hieman erilainen maisema. Taustalla piirtyy kuvankaunis Tivolin kaupunki. Alla avautuva puutarha solisee ja kohisee kutsuvasti.

Villa d'Este, näkymä.

Villa d’Este on rakennuksena vaikuttava, mutta maailmanmaineeseen se on noussut vesipuutarhojensa ansiosta. Suihkulähteitä on yli 500. Ne saavat vetensä Aniene-joesta lukuisien Tivolin historiallisen keskustan alla kulkevien putkien läpi. Anienen, aiemmin Teverone-nimellä tunnetun joen, alkulähde on Apenniineilla Trevi nel Laziossa. Sieltä se virtaa Tivolin ohi ja yhtyy myöhemmin Roomaakin halkovaan Tiber-jokeen (italiaksi Tevere).

Aikojen saatossa, veden virratessa Villa d’Esten puutarha on sammaloitunut. Tänä päivänä siinä näkyy voimakas ajan patina, mikä luo salaperäistä tunnelmaa ja antaa puutarhalle luonnetta.

Villa d’Esten vesipuutarha on inspiroiva sekä puutarhataiteen että tekniikan ystäville. Kuinka oikein on mahdollista, että monimutkaiset suihkulähteet edelleen toimivat niin hienosti? Mistä vesi kiertää sisään ja ulos? Puutarhan alla taukoamatta toimiva “koneisto” saa kaiken näyttämään siltä, kuin olisi aivan luonnollista, että vesi pulppuaa juuri niinkuin se tekee. Villa d’Esten puutarha on paitsi lumoavan kaunis taideaarre, myös mieltä kiehtova arvoitus.

Villa d’Este kuuluu ansaitusti Unescon maailmanperintökohteisiin. Tämä italialaistyylinen puutarha kauniine suihkulähteineen on yksi renessanssiajan taiteen ja puutarha-arkkitehtuurin upeimmista esimerkeistä, ja sillä on ollut suuri merkitys puutarhojen kehittymiselle kaikkialla Euroopassa.

Villa d’Este ja Tivoli – päiväretki Roomasta

Vierailu Villa d’Estessä on helppo sisällyttää Rooman-matkaan. Tivoliin pääsee Rooman keskustasta junalla noin tunnissa (Lähtö Terminin asemalta, vaihto Tiburtinassa).

Tivoli on hurmaava 50 000 asukkaan kaupunki, jossa Villa d’Esten lisäksi kannattaa tutustua myös Villa Adrianaan, Villa Gregorianaan ja kauniiseen vanhaan keskustaan.

Lisätietoa Tivolin matkailusivuilla ja Villa d’Esten sivuilla.

Villa d'Este, freskoja.

Villa d'Este.

Villa d'Este.

Villa d'Este.

Villa d'Este.

Fontana dell’Ovato.

Villa d'Este, Fontana di Nettuno.

Fontana di Nettuno.

Villa d'Este.

Villa d'Este, Fontana del Bicchierone.

Fontana del Bicchierone.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply