Bukarest – 10 vinkkiä ensikertalaiselle

0

Romania, Bukarest - Stavropoleoksen luostari

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: BLUE AIR JA FINAVIA

Bukarest on ollut helposti suomalaisten ulottuvilla vuodesta 2017, jolloin romanialainen lentoyhtiö Blue Air aloitti sinne suorat lennot Helsingistä. Se on kuitenkin jäänyt monelle tuntemattomaksi kohteeksi, johon kannattaa tutustua viimeistään nyt!

Kun moni muu Euroopan pääkaupunki on jo “niin nähty”, on Romanian Bukarest kovaa vauhtia nousemassa seuraavien trendikohteiden joukkoon. Matkasto kävi paikan päällä vilkaisemassa, mitä kaikkea Bukarestista löytyy pintaraapaisulla.

Bukarest on sopiva sekoitus dramaattista historiaa, tunnelmallisia perinteitä ja nuorekasta elämäntyyliä. Tähän juttuun on koottu hyväksi havaittuja sekalaisia vinkkejä kiehtovaan kaupunkiin: osa perusnähtävyyksiä, osa vähän erikoisempia löytöjä. Poimi niistä omasi!

1. Jättimäinen muistutus kommunismista

Parlamenttipalatsi (Palatul Parlamentului). Se on iso, se on ruma – ja se on pakko nähdä. Romanian diktaattori Nicolae Ceausescu, joka hallitsi maata vuodesta 1965 vuoteen 1989, alkoi rakennuttaa tätä järkälemäistä möhkälettä vuonna 1984. Romania oli tuolloin voimakkaasti kahtiajakautunut: kun lähipiiriään suosinut hallitsija pystytti maalle loistokkaita kulisseja, eli tavallinen kansa köyhyydessä. Ceausescu teloitettiin vallankumouksen yhteydessä vuonna 1989, eikä hän koskaan ehtinyt isännöidä valmista rakennusta, joka viimeisteltiin vasta dramaattisten tapahtumien jälkeen. Parlamenttipalatsi on Euroopan suurin ja koko maailman toiseksi suurin rakennus (ykköspaikkaa pitää Pentagon), ja se on nykyäänkin käytössä Romanian parlamenttirakennuksena. Siellä järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Osoite: Strada Izvor 2–4. Lisätietoa Parlamenttipalatsin nettisivuilla.

Romania, Bukarest - Parlamenttipalatsi

2. Tunnelmallinen ortodoksiluostari

Stavropoleoksen luostari. Bukarestin vanhakaupunki kuuluu varmasti jokaisen matkailijan ohjelmaan, ja se on täynnä kauniita kirkkoja. Vaikket olisikaan kiinnostunut historiallisista nähtävyyksistä, älä kulje Stavropoleoksen luostarin ohi! Se on yksi kauneimpia rakennuksia vanhankaupungin sydämessä. Pienen ja kodikkaan luostarin sisäpiha on viehättävä, ja kirkon upeat kattomaalaukset mykistävät. Luostari on rakennettu vuonna 1724, ja sen mystinen, pysähtynyt tunnelma kutsuu vaipumaan hetkeksi omiin ajatuksiin keskellä vilkasta kaupunkia.

Osoite: Strada Stavropoleos 4. Lisätietoa luostarin nettisivuilta.

Romania, Bukarest - Stavropoleoksen luostari

3. Koristeellinen perinneravintola

Caru’ cu Bere. Tällä perinteikkäällä ravintolalla on ikää yli 130 vuotta ja se on yksi Bukarestin vanhankaupungin symboleista. Upeat sisätilat runsaine koristeluineen ja lasimaalauksineen henkivät historiaa. Vaikka samanlaista ruokaa saa vanhassakaupungissa varmasti muualtakin, ei Caru’ cu Beren tunnelmaa voi jäljitellä. Vilkas puheensorina täyttää salit, ja illan ohjelmaan kuuluvat oleellisesti vähän väliä esitettävät romanialaiset kansantanssit. Ravintola on yleensä tupaten täynnä ja pöytää voi joutua jonottamaan kauan. Pöytävaraus on siis ehdottoman suositeltava!

Osoite: Strada Stavropoleos 5. Lisätietoa ravintolan nettisivuilla.

Romania, Bukarest - Caru’ cu Bere

Romania, Bukarest - Pasajul Macca-Vilacrosse4. Historiallinen baarikäytävä

Pasajul Macca–Vilacrosse (Macca Vilacrosse Passage). Tämä 1800-luvun lopussa rakennettu kaunis, katettu käytävä erkanee kahdeksi osaksi haarukan tavoin. Käytävän varrella on kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa poltetaan ahkerasti vesipiippua. Jos se ei häiritse, istu alas! Ja vaikket pysähtyisikään, kannattaa ainakin kävellä käytävien läpi ja ihailla niiden kaunista arkkitehtuuria. Koristeellinen lasikatto on jo nähtävyys itsessään.

Osoite: Pasajul Macca / Pasajul Vilacrosse.

5. Instagram-uskottava kirjakauppa

Carturesti Carusel. Romanialaisella kirjakauppaketju Carturestilla on Bukarestissa kävelymatkan päässä toisistaan kaksi isoa liikettä – molemmat historiallisissa rakennuksissa, joiden entisöintiin on käytetty valtavasti rahaa. Kirjakaupoista on tullut Bukarestin vetonauloja, joissa lähes jokainen turisti haluaa nyt käydä. Kannattaa ehdottomasti vierailla molemmissa!

Bukarestin vanhassakaupungissa Carturesti Carusel sijaitsee 1860-luvun rakennuksessa, jonka valkoinen, kaarevalinjainen arkkitehtuuri hivelee silmää. Harvoin näkee niin kauniita ja tyylikkäästi järjestettyjä liiketiloja. Tunnelma sisällä on rauhallinen ja inspiroiva, jopa juhlava. Mutta varo: saatat tehdä heräteostoksia!

Osoite: Strada Lipscani 55.

Romania, Bukarest - Carturesti Carusel

6. Lisää kirjoja ja ihana sisäpiha

Carturesti Verona. Myös tämä kirjakauppa sijaitsee Bukarestin keskustassa vanhassa huvilassa. Tilat ovat yhtä tyylikkäät mutta aivan erilaiset kuin Carturesti Caruselissa – kannattaa tutkia kaikki huoneet ja kiivetä ullakolle saakka. Kurkista myös rakennuksen sisäpihalle, jossa on kesäkaudella idyllinen, puutarhamainen terassikahvila.

Osoite: Strada Pictor Arthur Verona 13–15.

Romania, Bukarest - Carturesti Verona

7. Graffiteja Bukarestin tyyliin

Graffiti Wall. Bukarest on todellinen rappioromantikon toivekohde, jossa kaikenlaisia seinämaalauksia tulee vastaan yllättävissä paikoissa. Jos haluaa tehdä täsmäiskun ja nähdä laadukkaita graffiteja, kannattaa kävellä Arthur Verona -katua pitkin. Värien ilotulitus ja kekseliäät kuvat saavat hyvälle mielelle, ja samalla on mainio tilaisuus pistäytyä myös äsken mainitussa Carturesti Veronassa.

Osoite: Strada Pictor Arthur Verona.

Romania, Bukarest - Graffiti Wall

8. Susi liikenteen armoilla

Romulus ja Remus -patsas (Statuia Lupoaicei). Tämä pieni mutta paljonpuhuva yksityiskohta löytyy Strada Lipscanin edustalta, Piata Roma -aukiolta. Susi ruokkimassa Romulusta ja Remusta on tietenkin kopio Rooman kuuluisasta Lupa Capitolina -monumentista. Italian valtio lahjoitti patsaan Romanialle vuonna 1906, ja se tuo esiin Romanian latinalaisia juuria: antiikin aikana suuri osa nykyistä Romaniaa oli roomalaislegioonien valloittama, ja tämä historiallinen yhteys Roomaan näkyy edelleen esimerkiksi maan nimessä ja kielessä.

Matkaston vieraillessa paikalla patsas oli melkoisessa pyörityksessä vilkasliikenteisen valtaväylän varrella, purkutyömaan kyljessä. Siitä napattu kuva kertoo Romanian historiasta aina antiikin ajoista ohi kommunismin, tämän päivän modernisaatioon saakka.

Osoite: Bulevardul Ion C. Brătianu / Piata Roma.

Romania, Bukarest - Lupa Capitolina

9. Nuorekas trendikuppila

The Urbanist. Bukarest on jo vuosia ollut nuorten tai nuorekkaiden, trenditietoisten matkailijoiden kohde, josta löytyy jos jonkinlaisia hipsterityylisiä istuskelupaikkoja. Jos haluat saada tuntumaa mainitun kaltaiseen elämänmenoon, voit vanhassakaupungissa istahtaa vaikka smoothielle ja lattelle tähän viherkasveilla koristeltuun konseptikahvilaan, joka on samalla vaateliike ja monenlaisten muidenkin tapahtumien näyttämö.

Osoite: Strada Caldarari 3. Lisätietoa The Urbanistin Facebook-sivuilla.

Romania, Bukarest - The Urbanist

10. Kattoterassi kaupungin yllä

Missä tahansa maailmalla suurkaupungin ilta aukeaa kauneimmillaan kattoterassilta. Bukarestissakin niitä on useita. Me testasimme Z Executive -hotellin kattoterassin, josta näkyi upeasti, kuinka aurinko laski aivan massiivisen Parlamenttitalon kylkeen.

Osoite: Strada Ion Nistor 4.

Romania, Bukarest - Z Executive Boutique Hotel

BONUS:

Bileet puutarhaterassilla

Control Club. Jos haluat kokea paikallista nuorekasta bilemeininkiä ulkoilmassa, testaa tämä yökerho. Murattien peittämällä terassilla tuntee olevansa viherkeitaassa keskellä kaupunkia. Lämmittimien ansiosta siellä tarkenee istuskella hieman viileämmälläkin ilmalla. Miinuspuolena romanialaiset tupakoivat paljon. Jos sen kestää, on tunnelma tässä paikassa mainio. Ehkä voisit samalla napata terassista kuvan ja lähettää sen Matkastoon! 😉

Osoite: Strada Constantin Mille 4

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply