Daruman silmät

0
Daruma auttaa pääsemään tavoitteisiin. Kuva: Flickr/Quinn Dombrowski

Daruma auttaa pääsemään tavoitteisiin. Kuva: Flickr/Quinn Dombrowski

Sehän tiedetään, että japanilaiset ovat ahkeria ja tehokkaita, mutta miten he sen oikein tekevät? Yksi syy voi olla Daruma – pyöreä pikku-ukko.

Daruma on hieman tuiman näköinen, yleensä paperimassasta valmistettu nukke, joka nousee kaadettaessa aina pystyyn kuin lasten keikkulelu. Tämä ominaisuus liittyy sanontaan Nana korobi ya oki (Kaadu seitsemästi, nouse ylös kahdeksasti). Se kuvaa japanilaisten kykyä selviytyä vastoinkäymisistä.

Daruma on jo satoja vuosia auttanut japanilaisia saavuttamaan unelmiaan ja pääsemään tavoitteisiinsa. Nuken salaisuus piilee siinä, että siltä puuttuvat ostohetkellä silmät. Sen käyttö on helppoa:

  1. Aseta itsellesi tavoite
  2. Maalaa Darumalle vasen silmä
  3. Pane Daruma näkyvälle paikalle
  4. Onnistu ja maalaa oikea silmä.

Joidenkin mielestä Daruman teho perustuu henkimaailman asioihin. Jos ei usko sellaisiin, voi ehkä helpommin hyväksyä psykologisen selityksen. Kukaan ei kovin kauaa halua katsella yksisilmäistä oliota. Se on niin häiritsevää, että toinen silmä on saatava paikoilleen. Pöydällä tuijottava kyklooppi muistuttaa saavuttamattomasta tavoitteesta tai tekemättömästä työstä säälimättä niin kauan, että asiaan tulee muutos.

Aina ei tietenkään voi voittaa eikä saavuttaa kaikkea, mutta ainakin Daruma auttaa oikean motivaation löytämisessä.

Darumalla on Japanissa merkittävä symboliarvo. Esimerkiksi poliitikot ovat perinteisesti maalanneet sille toisen silmän vaalivoiton jälkeen. Nuken kotikaupunkina voidaan pitää Takasakia, jossa on sille omistettu temppeli (Daruma-dera) ja jossa pidetään myös vuotuinen Daruma-festivaali.

Printtaa itsellesi tästä oma Daruma! Klikkaa hiiren oikeaa näppäintä ja valitse "tulosta" tai säästä kuva ensin koneellesi. Onnea matkaan!

Printtaa itsellesi tästä oma Daruma! Klikkaa hiiren oikeaa näppäintä ja valitse “tulosta” tai säästä kuva ensin koneellesi. Onnea matkaan!

Ei ole yllättävää, että zen-temppelit ovat kaupallistaneet daruma-nuket: monenlaisiin onnenkaluihin uskovat japanilaiset ovat niille otollista asiakaskuntaa. He maalaavat silmiä varsinkin uutenavuotena ja suurten juhlien kuten häiden yhteydessä. Käytetyt nuket voi tuoda temppeliin, jossa ne poltetaan vuosittain toistuvassa seremoniassa.

Esimerkiksi We love Daruma -sivusto kauppaa ajatusta myös länsimaihin, kovaan hintaan tietenkin. Matkasto suosittelee yksinkertaisesti tulostamaan oheisen Daruman kuvan ja kiinnittämään sen työpöydän lähelle. Kun silmäpari on paikallaan, voi aina tulostaa uuden kuvan.

Kuka sitten oli alkuperäinen Daruma? Nimi on japanilainen väännös Bodhidharmasta, intialaisesta munkista, joka toi Chan-buddhalaisuutena tunnetun suuntauksen Intiasta Kiinaan 500-luvulla. Vuosisatoja myöhemmin sama suuntaus levisi Japaniin ja sai siellä nimen Zen. Daruma on siis tavallaan zen-buddhalaisuuden perustaja. Ei ihan turha tyyppi.

Kaikenkokoisiin unelmiin. Kuva: Flickr/jpellgen

Kaikenkokoisiin unelmiin. Kuva: Flickr/jpellgen

Monet kävijät jättävät nukkeja Takasakin Daruma-temppeliin. Kuva: Flickr/Tanaka Juuyoh

Monet kävijät jättävät nukkeja Takasakin Daruma-temppeliin. Kuva: Flickr/Tanaka Juuyoh

Darumat poltetaan temppelissä seremoniallisesti. Kuva: Flickr/washuugenius

Darumat poltetaan temppelissä seremoniallisesti. Kuva: Flickr/washuugenius

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply