Draculan maisemissa: Branin linna, Transilvania

0
Vampyyri Draculan linnan liepeillä. Kuva: Päivi Arvonen.

Vampyyri Draculan linnan liepeillä. Kuva: Päivi Arvonen.

Branin linna on yksi Romanian suosituimmista matkailukohteista. Sitä markkinoidaan Draculan kotilinnana, mutta vampyyrilegendojen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Vampyyrien olemassaoloon on uskottu ainakin jo ajanlaskun alussa Babyloniassa ja Assyriassa. Vampyyrit yhdistetään usein erityisesti Romanian maaseudulle Transilvaniaan, jossa Braşovin kaupungin lähellä sijaitseva Branin linna on vampyyrifanien suosikkikohde. Draculan kotilinnana tunnetussa kohteessa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa matkailijaa.

Branin linna Transsilvaniassa. Kuvat: Päivi Arvonen.

Branin linna Transsilvaniassa. Kuvat: Päivi Arvonen.

Fiktiivinen vampyyrihahmo Dracula on irlantilaiskirjailija Bram Stokerin luomus. Vuonna 1897 julkaistu Dracula-romaani on ollut innoittajana jopa 200 Dracula-elokuvalle. Bram Stoker käytti maagisen Dracula-hahmonsa esikuvana Romanian Valakian maakunnassa 1400-luvulla elänyttä hirmuhallitsijaa Vlad III Draculaa. Vlad III:n isä oli saanut kunnianimen Dracul liityttyään Unkarin kuningas Sigismundin perustamaan salaiseen Lohikäärme-ritarikuntaan. Sana Dracul merkitsee romanian kielessä sekä lohikäärmettä että paholaista, ja sanan loppuun liitetty a-kirjan merkitsee poikaa. Vlad III on siis Draculin poika, Dracula.

Vlad III Dracula tunnetaan paremmin nimellä Vlad Ţepeş eli Vlad Seivästäjä, koska hänen intohimonaan oli tappaa ihmisiä seivästämällä heidät rautaisella tai puisella seipäällä. Menetelmä takasi kivuliaan kuoleman, koska seiväs oli mahdollista työntää ihmisen sisään rikkomatta sisäelimiä. Sadistisen hallitsijan huveihin kuului nauttia ateriansa katsomalla seivästettyjen uhriensa jopa kahden vuorokauden mittaista tuskaisaa kuolinkamppailua.

Vajaan kymmenen vuoden hallituskaudellaan jopa 100 000 ihmistä surmannut julma Valakian ruhtinas on päätynyt Romanian matkailun vetonaulaksi. Matkailijoille esitellään myös Vlad Seivästäjän oletettua hautaa lähellä BukarestiaSnagov-järven saaren luostarin kappelissa.

Branin linna on vampyyrifanille pettymys; valkoiseksi kalkitusta kivilinnasta ei löydy vampyyrihenkeä edes hyvällä mielikuvituksella. Linnan ympäristössä myydään erilaista kauhulegendoilla ratsastavaa rekvisiittaa, josta löytyy sopivia tuotteita ainakin Halloween-naamiaisiin.

Vampyyrifanit huomio: Helsingin Kaupunginteatterissa esitetään 24.4.2016 saakka musikaalia Vampyyrien tanssi. Lue arvostelu ja katso kuvat!

Postikortteja Romaniasta. Kuva: Päivi Arvonen.

Postikortteja Romaniasta. Kuva: Päivi Arvonen.

About Author

Työskentelee vapaana toimittajana ja valokuvaajana sekä kouluttajana ja konsulttina Suomessa ja maailmalla, kokemusta Lähi-idästä 20 vuotta. Koulutukseltaan uskontotieteilijä, erikoisaloina uskonnot, kulttuuri, matkailu, koulutus, kehitysyhteistyö sekä ympäristö- ja eläinsuojelukysymykset. Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen. Vuoden Freelancer 2012 (Suomen Freelance-journalistit ry:n tunnustuspalkinto ).

Leave A Reply