Himbojen ihmevoide

0
Himbat. Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq.

Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq.

Miten upea hehku! Namibian himba-kansa sivelee itsensä kiireestä kantapäähän punaruskealla tahnalla.
Himbat asuvat Namibian luoteisosassa (merkitty karttaan sinisellä).

Himbat asuvat Namibian luoteisosassa (merkitty karttaan sinisellä).

Okraa, tuhkaa ja härskiintynyttä voita – sekä hieman tuoksuvaa pihkaa hajusteeksi. Tällä reseptillä syntyvä tökötti on Namibian luoteisosassa asuvalle himba-kansalle kauneudenhoidon avain.

Seoksessa oleva okra, rautaoksidia sisältävästä savesta saatava maaväri, antaa iholle upean punaisen hehkun.

Sekä miehet että naiset käyttävät otjizeksi kutsuttua voidetta ihon kosteuttamiseen ja kaunistamiseen. Sillä on toinenkin tarkoitus: suojella aavikon armottomasti paahtavalta auringolta ja kuumassa ilmastossa pörrääviltä hyönteisiltä.

Himbakulttuurissa lapset eivät perinteisesti käytä vaatteita, ja naisetkin kulkevat yläosattomina lyhyissä vuohennahkaisissa minihameissa tai esiliinoissa. Miehillä on lannevaatteet, ja kylmän yllättäessä harteille heitetään viltti. Ilman otjizen antamaa suojaa himbat joutuisivat luultavasti etsimään jotakin peittävämpää päällepantavaa.

Koruja käytetään senkin edestä: esimerkiksi lasihelmistä ja strutsinmunien kuorista tehtyjä kaulakoruja sekä kuparista ja simpukankuorista valmistettuja ranne- ja nilkkarenkaita.

Otjizea levitettäessä ei turhaan tarvitse varoa hiuksia tai vaatteita, sillä nekin voidellaan samalla tahnalla. Lopputuloksena himbat ovat aivan kauttaaltaan punaruskean voiteen peitossa.

Himba-naiset näkevät paljon vaivaa ulkonäkönsä eteen. Otjizen levitys on aikaavievää, ja hiusten letityskin kestää tunteja. Öisin on käytettävä niskatukea, jottei kampaus mene pilalle. Mutta mitäpä ei ihminen tekisi näyttääkseen hyvältä!

Kuvat yllä: Wikimedia Commons/Yves Picq.

Kuva: Wikimedia Commons/Ji-Elle.

Kuva: Wikimedia Commons/Ji-Elle.

Hiustyyli iän mukaan

  • Pienten himbalasten pää on ajeltu kaljuksi.
  • Nuorilla tytöillä on kaksi lettiä pään etuosassa, pojilla yksi letti takana.
  • Vähän vanhemmat tytöt käyttävät useita pikkulettejä, pojilla taas on kaksi lettiä takana.
  • Mennessään naimisiin miehet kietovat hiuksensa turbaaniin. Naimisissa olevat naiset muotoilevat osan leteistä mytyksi päälaelle.

 

Kuvat Yllä: Ute von Ludwiger.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply