Kartanohotelli Karolineburg on yllättävä löytö Kajaanin keskustan tuntumassa. 1800-luvulla sen illanvietoissa viihtyi myös Elias Lönnrot.
Kartanohotelli Karolineburg ei ole seudullaan aivan tavallisin majapaikka – se on ainoa Kainuussa sijainnut kartanotyyppinen maatila. Nykyään se toimii hotellina, jossa entisajan tunnelma ja kartanoromantiikka ovat edelleen läsnä.
Karolineburg sijaitsee Kajaaninjoen pohjoisrannalla, kävelymatkan päässä kaupungin ydinkeskustasta, keskellä rauhallista asuinaluetta. Lähes vieressä avautuva Kajaanin rantapuisto kanavanäkymineen ja linnanraunioineen tarjoaa kauniit puitteet vaikka iltakävelylle.
Karolineburgissa on yhteensä 20 huonetta tai huoneistoa kolmessa eri rakennuksessa. Me majoituimme yläkerran perhehuoneistoon, jonne kuljettiin omasta sisäänkäynnistä. Noustuamme portaat meitä oli ensimmäisenä vastassa avara tilan tuntu. Päämakuuhuone oli niin suuri, että sinne mahtui vaivatta sohvaryhmä. Seinällä roikkui Juhani Palmun taulu. Viikonlopun kunniaksi huoneeseen oli tuotu lautasellinen hedelmiä.
Pariovien takana avautui pitkä ja kapea, viistokattoinen pikkuhuone, jossa oli nukkumatilat kahdelle lapselle. Molemmat pääsivät omaan rauhaansa huoneen eri päihin. Ratkaisu oli ihanteellinen perheelle: kaikille löytyi kunnolla oma paikka. Pikkuhuone oli niin söpö, että aikuisenkin teki mieli kellahtaa sen sängylle lepäilemään.
Osassa Karolineburgin huoneita tai huoneistoja on omat saunatilat – niin oli myös meidän huoneistossamme. Löylyt ennen nukkumaanmenoa toivat ehdottomasti lisäarvoa hotellikokemukseen.
Niinkuin usein hotelleissa, se paras hetki antoi kuitenkin odottaa itseään aamuun. Kuljimme pihan kautta pääovista sisään ja vastaanottotiskin ohi saliin, jonne aamiainen oli katettu. Huomion kiinnittivät värikkäät mehupullot ja hauskat lasipurkit, joissa oli jugurttia ja hilloa. Ikkunapöytään unohtui helposti istumaan useammankin kahvikupillisen ajaksi.
Karolineburgin päärakennuksen salit ovat kauniita ja valoisia. Ei ihme, että kartanon romanttisissa puitteissa järjestetään myös häitä. Tilausperiaatteella toimivaan ravintolaan mahtuu kerralla noin sata henkeä.
Karolineburg on saanut nimensä kartanon rakennuttajan, tuomari Fredrik Calamniuksen vaimolta Karolinalta. Päärakennus valmistui vuonna 1836, alunperin yksikerroksisena. Siellä järjestettiin 1800-luvulla alueen säätyläisten juhlia ja illanviettoja, joihin myös Kajaanin piirilääkärinä toiminut Elias Lönnrot otti osaa.
Vuonna 1990 Karolineburg restauroitiin kartanohotelliksi eri aikakausien tyyliä kunnioittaen, ja vuonna 2014 hotelli kävi läpi toisen mittavan saneerauksen.
Meille Karolineburg toimi mainiona pysähdyspaikkana automatkalla Helsingistä Lappiin. Se oli enemmän kuin pelkkä taukopaikka: sen rauhallisessa, vanhanaikaisessa tunnelmassa saimme hetkeksi sujahtaa osaksi suomalaista kartanohistoriaa.
Kartanohotelli Karolineburg
Karoliinantie 8, 87200 Kajaani
Puh: 08 6131291
Sähköposti: info@karolineburg.fi
Nettisivut: www.karolineburg.fi
Jutun kaikki kuvat © Päivi Kaarina Laajanen.
Vierailu toteutettiin yhteistyössä Kartanohotelli Karolineburgin kanssa.