Kaunis pieni maailma: Kartanohotelli Mustion Linna

0
Mustion Linna

Mustion Linna on kuin oma todellisuutensa, johon voi hetkeksi sukeltaa nauttimaan elämän ihanuudesta. Jo vuorokausi riittää täydelliseen irtiottoon.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Mustion Linna

On olemassa paljon upeita, idyllisiä ja juhlaviakin majoituskohteita, jotka jäävät mieleen. Sitten on sellaisia kuin Mustion Linna: paikkoja, jotka tarjoavat vielä vähän enemmän. Niissä maailma näyttäytyy lähes täydellisenä kuvana, johon ei toivoisi oikeastaan mitään lisää.

Raaseporissa vain 80 kilometriä Helsingistä länteen sijaitseva Mustion Linna on Suomen arvokkaimpia kartanoita ja kokonaisuutena ainutlaatuinen. Se on unelmien viikonloppukohde omaa rauhaa ja tyylikästä ilmapiiriä etsiville pariskunnille tai pienille perhe- ja ystäväporukoille, jotka haluavat juhlistaa elämän merkkihetkiä.

Mustion Linnan päärakennus
Mustion Linnan päärakennus on Suomen hienoimpia kartanoita.

Magnus Linder II rakennutti Mustion Linnan 1700-luvun loppupuolella kauniille paikalle Mustionjoen varteen. Sitä ympäröi laaja, maisemallisesti upea puistoalue – maamme suurimpia yksityisiä puistoja. Nykyään useita Mustion rakennuksia on hotelli- ja ravintolakäytössä. Itse päärakennus toimii museona, jossa järjestetään opastettuja kierroksia. Moni tuleekin Mustioon päiväretkelle linna- ja puutarhakierroksen takia.

Mekin olemme aiemmin käyneet ihailemassa Mustion puistoalueita, sillä niihin on vapaa pääsy. Tällä kertaa aiomme viipyä vähän pitempään: meitä odottaa vuorokauden mittainen elämysmatka illallisineen, saunoineen ja aamiaisineen. Matka alkaa siitä hetkestä, kun tulemme sisään Mustion Linnan portista, ja se jatkuu mielissämme vielä kauan sen jälkeen, kun olemme jo lähteneet.

Mutta palataan ensin alkuun, siihen kevyesti poreilevaan tunteeseen, kun kaikki on vielä edessä. Saavumme Mustioon kauniina kesäisenä viikonloppuna hyvissä ajoin, sillä haluamme nauttia kokemuksesta hitaasti ja rauhassa.

Huoneemme 1800-luvun alussa rakennetussa punaisessa Isotuvassa on sisustettu pehmein, siniharmain värein. Kesäkuumalla tuuletin tulee tarpeeseen – onneksi se on melko tehokas. Tunnelma huoneessa on entisaikainen mutta kuitenkin jollain tapaa mukavan moderni. Ehkä se johtuu siististä yleisilmeestä, avarasta tilasta ja ikkunoiden läpi työntyvästä lämpimästä kesän valosta.

Isotupa
Punainen Isotupa on Mustion Linnan suurin majoitusrakennus.
Isotupa, huone
Huoneemme on sisustettu sinisellä.
Isotupa, huone
Kesän valoa riittää pitkälle iltaan.

Isotuvassa on 14 huonetta ja vastapäisessä, niin ikään punaisessa Paanutalossa, vielä 9 lisää. Nämä hotellikäyttöön kunnostetut rakennukset olivat aikoinaan rautaruukin työläisten asuntoja. Joen rannalla kohoava kaksikerroksinen Neidontorni on epäilemättä hääparien suosiossa. Kartanon mailla voi majoittua myös hohtavan valkoisessa Edelfelt-rakennuksessa, joka edustaa jykevämpää tyyliä. Tämä 1800-luvun kaunotar on nimensä mukaisesti tehty arkkitehti Edelfeltin piirustusten mukaan.

Me kotiudumme Isotupaan nopeasti, muttemme malta jäädä huoneeseen kovin pitkäksi aikaa. Linnan puutarha kutsuu vaeltelemaan ennen illallista, ja vastaamme sen kutsuun heti vaihdettuamme vähän parempaa päälle. Joskus tilanne kerta kaikkiaan vaatii sitä.

Paanutalo
Paanutalo on saanut nimensä paanuilla päällystetyistä seinistään.
Edelfelt
Mustion Linnan valkoinen siipirakennus on nimeltään Edelfelt.

Linnankrouvi – illallinen aikuiseen makuun

Olemme Mustion Linnaan saavuttuamme alkaneet kuin huomaamattamme puhua hieman tavallista hiljaisemmalla äänellä, ja ravintola Linnankrouvissa tämä korostuu entisestään. Olemme varmoja, että se johtuu tyylikkäästä ilmapiiristä. Lapsiperheenä emme usein syö tämän tason paikoissa, mutta nyt olemme onneksi liikkeellä aikuisten kesken. Alkumaljojen jälkeen syvennymme kuuntelemaan ruokalajien esittelyä tarkkaavaisesti.

Svarfarsin tilan tomaattia, vuohenjuustoa ja persiljaa. Haudutettua kuhaa Snappertunasta, grillattua voita ja savustettua perunaa. Niittylinnun tilan kananpoikaa, ruisjuuressa uppopaistettua kukkakaalia ja setsuaninpippurilla maustettua hollanninkastiketta. Vadelmaa, saksankirveliä ja kvinoaa. Tonkapapua, kirsikkaa ja maitosuklaata.

Viereisessä pöydässä istuu suomalais-amerikkalainen seurue, joka on selvästi tullut pienelle lomalle juhlistamaan merkkipäivää. Kolme sukupolvea viettää iloista iltaa yhdessäolosta ja ruuasta nauttien, ja tilanne on varmasti ikimuistoinen heille kaikille. Tunnen hassua pientä liikutusta: mikä onni, että he tulivat juuri tänne!

Annokset saapuvat yksi toisensa jälkeen, ja joka välissä nautimme talon uskomattoman hyvää leipää valkosipuli- ja mallaslevitteillä. Ajattelen, että voisin joskus tulla Mustioon syömään pelkkää tätä taivaallisen hyvää leipää.

Kaikki lautasilla on kaunista, paitsi kala-annoksen kyljessä lepäävä savustettu peruna. Se on sympaattisen pieni musta kokkare, kuin pottujen ruma ankanpoikanen: halki leikattaessa sen sisältä paljastuu täydellisen kiinteä, upean keltainen sisus. Suosikiksemme nousee myös kukkakaali rapeassa ruiskuoressa. Arkipäiväisistäkin raaka-aineista saa näköjään taiottua ihmeitä.

Linnankrouvi
Linnankrouvi on kesällä vihreyden verhoama.
Linnankrouvi
Sisätiloille antavat ilmettä tiiliseinät, vihreät katot ja mustat kattoparrut.
Linnankrouvi
Linnankrouvin taidonnäytteitä – ylhäällä oikealla se savustettu peruna.
Linnankrouvi
Leivät ovat niin hyviä, että joudumme pyytämään toisenkin laatikon.

Orangeriet – ihastuttava talvipuutarhasauna

Illallisen jälkeen ehdimme vielä löylyihin. Mustion Linnassa on kaksi saunavaihtoehtoa: Linnankrouvin lähellä sijaitseva rantasauna ja Orangeriet-talvipuutarhasauna, johon me suuntaamme. Saunomisen ohessa pääsemme nauttimaan sen yhteydessä olevan kasvihuoneen ja kauniin terassialueen tunnelmasta. Yhteensä tiloihin mahtuu jopa kolmisenkymmentä henkeä, joten kahden kesken ei missään nimessä tule ahdasta.

Talvipuutarha näyttää juuri sellaiselta, jossa unelmieni firma viettäisi kokouspäivää tai juhlia. Terassilta kulkee polku veden äärelle, laiturille, josta voi pulahtaa uimaan Mustionjokeen. Vesi on tyyni ja illan valo värjää maiseman kauniisti. Vaikka tiedämme hotellisssa olevan paljon vieraita, on ympäristössä aivan hiljaista – kuin kaikki kunnioittaisivat kesäillan rauhaa yhteisellä päätöksellä.

Saunan jälkeen istuskelemme vielä hetken ulkona. Parikymppinen nuori nainen tulee silloin kysymään, voisiko hän käydä pikaisesti uimassa. Tottakai, mene ihmeessä siellä on kaunista! Huomaan olevani taas iloisen liikuttunut, tällä kertaa tuntemattoman uimarin puolesta, että hänkin saa kokea tyynen kesäillan ja pulahduksen laiturilta jokeen. Kun kaikki alkaa olla jo liian ihanaa, siitä haluaa jakaa mahdollisimman paljon muillekin.

Orangeriet-sauna
Orangeriet on talvipuutarha, jonka edustalla on suuri terassi.
Orangeriet-sauna
Orangeriet sopii myös rentoihin kokouksiin ja illanviettoon.
Orangeriet-sauna
Saunan pukuhuone on raikkaan sinivalkoinen.
Orangeriet-sauna
Terassille mahtuisi kyllä muitakin.
Orangeriet-sauna
Peilityyni Mustionjoki odottaa uimaria.

Lähiruokaa kartalta

Aamulla ensimmäisenä ilahduttaa ajatus siitä, että pääsemme vielä kerran istumaan Linnankrouvin saliin. Aamiainen on aina tärkeä osa hotellikokemusta, ja nyt odotamme siltä erityisen paljon. Emme pety.

Jo illallisella kävi selväksi, että monet Linnankrouvissa käytettävät raaka-aineet tulevat läheltä (jopa omasta myllystä), mutta nyt aamiaisen aikana Mustion Linnan ruokafilosofia avautuu toden teolla. Huomaamme seinällä kartan, johon on punaisella langalla ja nuppineuloilla merkitty Mustion kanssa yhteistyössä toimivat maatilat. On hauska tietää, että esimerkiksi kananmunat tulevat naapuritilalta. Smoothie-pillit ovat tietysti metallia. Tällainen vastuullisuus ja ekologisuus antaa Mustion Linnalle roimasti lisäpisteitä.

Mustion Linna, aamiainen
Mustion Linnassa tiedät, mistä ruokasi tulee.
Mustion Linna, aamiainen
Smoothiet tarjoillaan sympaattisista pulloista – metallipilleillä.

Mustion Linna – ainutlaatuinen Suomessa

Aamiaisen jälkeen ei ole kiire lähteä. Edessä on vielä mielenkiintoinen opastettu kierros kauniisti restauroidussa päärakennuksessa, jonka jälkeen jäämme kuljeskelemaan ympäröivään puistoon. Sieltä ei malttaisi lähteä nyt, kun vaaleanpunaiset lumpeetkin kukkivat. Lopulta kuitenkin jätämme Mustion maailma taaksemme tyytyväisinä, levänneinä sekä ruuasta ja taiteesta lumoutuneina. Olemme yhtä mieltä siitä, että tällainen paikka – näin eheä kokonaisuus, josta ei puutu mitään – on Suomessa aikamoinen harvinaisuus.

Mustion Linna on kuin kaunis kupla, jossa on lupa unohtaa hetkeksi kaikki ulkopuolinen. Se on lähimatkailua parhaimmillaan, sillä se tarjoaa uskomattoman paljon lyhyessä ajassa. Jo vuorokaudessa ehtii irtautua kaikesta ja saada elämyksiä pitemmänkin matkan edestä. Tulimmeko tosiaan vasta eilen? Tämä on kiireisen kaupunkilaisen unelma ja mahdollistaa pienen loman silloinkin, kun siihen ei oikeastaan olisi aikaa.

Kartanohotelli Mustion Linna

Hållsnäsintie 89, 10360 Mustio
info@mustionlinna.fi 
Puh:  019 36231
Lisätietoa:  www.mustionlinna.fi

Mustion Linnan puutarha
Mustion Linnaa ympäröi suuri, kauniisti hoidettu historiallinen puisto.
Mustion linna, sisäkuva
Linnan sisätiloihin pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella.
Mustion Linna, lumpeet
Kesäisin lummepolku on puiston kauneimpia yksityiskohtia.

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Vastaa