Kotka – koe Merikaupunki seitsemällä tavalla!

5
Kotka, Sapokan Vesipuisto.

Kotka yllättää kauneudellaan, historiallaan ja luonnollaan. Kävimme poimimassa seudun parhaat palat – ja selvitimme samalla kotkalaisuuden ytimen.

Kaupallinen yhteistyö: Visit Kotka-Hamina

Kymenlaakson rannikolla sijaitseva Kotka on hämmästyttävän monipuolinen matkailukaupunki. Sen ympärillä avautuu Kotka-Haminan seutuna tunnettu alue, johon kuuluu viisi paikkakuntaa: Pyhtää, Kotka, Hamina, Virolahti ja Miehikkälä. Retkeillessämme kauniina kesäkuisena viikonloppuna Kotkassa (ja vähän sen ympäristössäkin) huomasimme, että Kotkan seudun voi kokea ainakin seitsemällä eri tavalla!

1. Puistojen Kotka

Ei ole sattumaa, että Kotka on saanut lempinimen Suomen puistopääkaupunki. Kotkansaarella voi kahden neliökilometrin alueella tutustua lukuisiin upeasti rakennettuihin ja hoidettuihin puistoihin, joista jotkut ovat valtakunnallisestikin merkittäviä.

Sapokan Vesipuisto on monen mielestä Kotkan hienoin puistokohde. Sapokanlahti muodostaa Kotkansaareen merellisen poukaman, jonne on 1990-luvulla rakennettu lähes paratiisimainen maisema. Runsaan ja monipuolisen kasvillisuuden lisäksi Sapokan Vesipuistolle ominaisia ovat vesi, kivet ja valaistus. Puistoon johdetaan puolen kilometrin pituisessa putkessa merivettä, joka syöksyy lahdelmaan noin 20 metriä korkeasta vesiputouksesta.

Sapokan Vesipuisto on Suomen palkituin puisto: se on valittu Parhaaksi ulkovalaistuskohteeksi 1993, Vuoden Ympäristörakenteeksi 1994 ja Suomen parhaaksi Kivirakenteeksi 1996. Se on myös saanut Green Flag Award -tunnuksen vuonna 2019.

Lue lisää Sapokan Vesipuistosta täältä.

Kotka, Sapokan vesipuisto.
Kotka, Sapokan vesipuisto.

Toinen hieno puistokohde on Kotkansaaren eteläisimmässä kärjessä sijaitseva yli 20 hehtaarin suuruinen Katariinan Meripuisto. Alue on entinen öljysatama, jota on maisemoitu merelliseksi kansanpuistoksi vuodesta 2004 alkaen. Siellä sijaitsee myös Ruotsinsalmen linnoituskaupungin keskuslinnoitus Fort Katariina, jota Museovirasto kunnostaa.

Katariinan Meripuisto on monipuolinen virkistysalue, jossa riittää tekemistä. Sieltä löytyy mm. kuntoiluvälineitä, kiipeilytelineitä, skeittiramppi, 1800-luvun purjelaivan ankkuri, majakoiden pienoismalleja, mietiskelylabyrintti ja muumitalo. Vuonna 2012 puisto palkittiin Vuoden Ympäristörakenne -palkinnolla ja vuonna 2019 sille myönnettiin Green Flag Award -tunnus.

Lue lisää Katariinan Meripuistosta täältä.

Kotka, Katariinan Meripuisto.
Kotka, Katariinan Meripuisto.
Kotka, Katariinan Meripuisto.

2. Keisarillinen Kotka

Suomen ja Venäjän yhteinen historia näkyy edelleen Kotkassa monin paikoin. Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on kohde, jossa siihen voi tutustua mielenkiintoisella tavalla. Tämä Venäjän keisari Aleksanteri III:lle 1880-luvun lopulla rakennettu kesänviettopaikka kuuluu nykyään Suomen valtiolle ja on toiminut museona 1930-luvulta lähtien. 

Langinkosken museoalueella on useita keisarinaikaisia rakennuksia, joita ympäröi luonnonsuojelualue. Keisarillinen perhe saapui Langinkoskelle Suomenlahden risteilyjensä yhteydessä ja nautti yksinkertaisesta elämästä piilopirtissään viitenä kesänä.

Lisätietoa Langinkoskesta Kansallismuseon nettisivuilta.

Kotka, Langinkoski.
Kotka, Langinkoski.
Kotka, Langinkoski.
Kotka, Langinkoski.

3. Museomatkailijan Kotka

Kotkan ylpeys on jo pelkästään rakennuksenakin upea Merikeskus Vellamo, jossa sijaitsevat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo. Kesäisin aivan Vellamon kyljessä voi tutustua myös museojäänmurtaja Tarmoon.

Kotka, Merikeskus Vellamo.
Kotka, Merikeskus Vellamo.

Kesäkuussa 2020 Vellamossa avautunut suurnäyttely Kohtalona Ruotsinsalmi kertoo aisteja vavisuttavalla tavalla Itämeren suurimmasta meritaistelusta, jonka Ruotsi ja Venäjä kävivät nykyisen Kotkan alueella 1790-luvulla. Näyttelyn toteutuksessa on hyödynnetty 3D-mallinnoksia ja uusinta peliteknologiaa, ja sen ovat tuottaneet Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyllä on omat nettisivut.

Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely.
Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely

Merimonsterit-näyttelyä voi ihailla Vellamossa 17.1.2021 saakka. Kirjailija Laura Ruohosen runot ja kuvittaja Erika Kallasmaan luoma satumaisen jännittävä meren valtakunta kiehtovat sekä aikuisia että lapsia. Näyttely rakentuu ruotsalaisen piispa Olaus Magnuksen vuonna 1539 piirtämän Carta Marinan merihirviöitä viliseville vesille. Siellä voi esimerkiksi kurkistaa maailman reunan yli.

Lisätietoa Merimonsterit-näyttelystä täältä.

Merimonsterit-näyttely.
Merimonsterit-näyttely

Myös Höyryjäänmurtaja Tarmo on elämys kaiken ikäisille. Englannissa vuonna 1907 rakennettu alus oli aktiivikäytössä vuoteen 1970 saakka, ja museona se on toiminut vuodesta 1992. Vierailu Tarmolla on jännittävämpi kuin ulkopuolelta voisi kuvitella, sillä merkitty reitti vie syvälle jäänmurtajan sisuksiin, ohi keittiön, ruokailutilojen ja hyttien, aina aluksen pohjalla sijaitseviin konehuoneisiin saakka.

Lisätietoa Tarmosta täältä.

Jäänmurtaja Tarmo.
Jäänmurtaja Tarmo.
Jäänmurtaja Tarmo.

Museoretkelle kannattaa lähteä myös Kotkan ulkopuolelle. Virolahden Bunkkerimuseo sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Kotkasta ja tarjoaa mielenkiintoista nähtävää sotahistoriasta kiinnostuneille. Museo on osa Salpa-asemaa eli Salpalinjaa, joka ulottuu Suomenlahdelta Sallaan.

Sisänäyttely kertoo vuosina 1940–41 ja 1944 tapahtuneesta itäisen maarajan linnoittamisesta Virolahdella. Näyttelyt jatkuvat ulkomuseoalueelle, jossa voi tutustua mm. teräsbetonisiin korsuihin, taisteluhautoihin, panssariestekivilinjaan ja erilaisiin tykkeihin noin kilometrin pituisen maastoreitin varrella.

Erityismaininnan ansaitsee museon kahvilan kesäterassi, joka on taatusti seudun hienoin. Mielenkiintoinen yksityiskohta ovat panssariestekivet, jotka nousevat sen lattian läpi. Erikoisuuden tavoittelijat voivat myös viettää yön museon pihalla pallokorsussa!

Lue lisää Virolahden Bunkkerimuseosta täältä.

Virolahden Bunkkerimuseo.
Virolahden Bunkkerimuseo.
Virolahden Bunkkerimuseo.
Virolahden Bunkkerimuseo.

4. Saaristolais-Kotka

Ehkä ihanin tapa viettää kesäpäivää Kotkan seudulla on hypätä yhteysaluksen kyytiin ja lähteä saariretkelle. Pyhtään Kaunissaari on juuri se vertaansa vailla oleva kesäparatiisi, josta useimmat salaa haaveilevat – vaikka samannimisiä saaria löytyykin Suomesta useita. Kotkasta Kaunissaareen kulkevat M/S Otava ja M/S Tekla noin puolessatoista tunnissa.

Kaunissaaressa odottaa pieni, kuvankaunis saaristolaiskylä maalattuine aitoineen ja kukkivine pihoineen. Sen suloisilla, ruohottuneilla kujilla kävellessä voi aistia entisaikojen saaristotunnelmaa. Kylästä löytyy pieni museo, taidegalleria, kauppa, kahvila ja ravintola Kaunissaaren Maja, jossa voi nauttia legendaarisen kalakeittolounaan. Kesäkuukausina Kaunissaari houkuttelee niin päiväretkeläisiä kuin lomanviettäjiä, jotka majoittuvat lomamökeissä. Pienvenesatama tarjoaa laituripaikkoja myös veneilijöille.

Lue lisää Kaunissaaresta ja sen palveluista täältä.

M/S Tekla.
Pyhtää, Kaunissaari.
Pyhtää, Kaunissaari.
Pyhtää, Kaunissaari.
Pyhtää, Kaunissaari.
Pyhtää, Kaunissaari.

5. Luontoretkeilijän Kotka

Kotka-Haminan seudun tunnuslause on “Luonnostaan vahva”. Luonto onkin Kotkassa läsnä lähes kaikkialla. Tyypillisimmillään se on merta, kallioita, saaria ja aaltojen kuohua. Se voi olla myös rehevää koskiluontoa, kuten Langinkoskella – tai suomaisemia.

Valkmusan kansallispuisto Kotkan ja Pyhtään alueella on Kymenlaakson luontoaarre, jonka vasta harvat ovat löytäneet. Siellä voi nauttia Lapin maisemia muistuttavista näkymistä. Läntisen keitaan lenkki on 2,3 kilometriä pitkä reitti, josta suurin osa kuljetaan pitkospuilla. Reitin varrella on myös lintutorni.

Lue lisää Valkmusan kansallispuistosta täältä.

Valkmusan kansallispuisto.
Valkmusan kansallispuisto.
Valkmusan kansallispuisto.

Meriluontoon voi tutustua lähempänä Kotkaa. Esimerkiksi Santalahden luontopolut vievät kulkijan kallioisille Suomenlahden rannoille. Reittejä on kaksi: noin 2,4 kilometrin pituinen metsäpolku kiertää Mussalon saaren keskiosissa ja länsirannoilla. Rantapolku (2,1 km) puolestaan kulkee Mussalon etelärannalla, josta avautuvat maisemat avomerelle ja ulkosaaristoon. Koko Santalahden alue merinäkymineen on varsinkin auringonlaskun aikaan huiman kaunis.

Santalahti.
Santalahti.
Santalahti.

6. Nautiskelijan Kotka

Jo äsken mainittu Santalahti on tunnettu myös majoituspalveluistaan. Santalahti Resort on aivan meren äärellä sijaitseva lomakeskus, jossa on helppo sulautua osaksi kotkalaista merimaisemaa. Siellä voi yöpyä mökissä, luksushuvilassa tai leirintäalueella. Varattavissa on useita erilaisia tilaussaunoja, esimerkiksi luolasavusauna lämminvesialtaineen. Alueella voi myös rentoutua vaikkapa minigolfin tai sup-lautailun parissa. Santalahti Resort on lemmikkiystävällinen lomakohde, jossa eläimille on mm. oma uimaranta ja herkkubaari.

Santalahti Resort.
Santalahti Resort

Ruoka kuuluu oleellisena osana nautinnolliseen lomaan. Tätä juttua varten testasimme kolme täysin erilaista vaihtoehtoa. Kotkan keskustassa sijaitseva Vausti edustaa urbaania herkuttelua tyylikkäissä puitteissa. Kaunissaaren Maja on sen vastakohta: rennon kesäinen keidas saaristolaismaisemassa. Entäpä nuorekkaat terassit? Jos lähdet kiertelemään Kotka-Haminan seudulla, tässä vinkki Haminasta: Tervasaaressa sijaitseva satamaravintola Rampsi Kitchen & Lounge terasseineen on nappivalinta varsinkin lämpimänä kesäpäivänä.

Ravintola Vausti.
Ravintola Vausti
Kaunissaaren Maja.
Kaunissaaren Maja
Rampsi Kitchen & Lounge.
Rampsi Kitchen & Lounge

7. Juha “Junnu” Vainion Kotka

Kotkalaissyntyinen laulaja-lauluntekijä Juha “Junnu” Vainio on kertonut, että kirjoittipa hän mistä tahansa, hän aina kirjoitti jollakin tavalla myös Kotkasta. Vuonna 2011 hän sai oman nimikkokatunsa Kotkaan: Juha Vainion katu alkaa Ruotsinsalmenkadun ja Gutzeitintien risteyksestä ja jatkuu Kuusisen saareen. Siellä kulkijaa ilahduttavat Junnu Vainion riimikivet, kotkalainen erikoisuus, jota ei voi jättää väliin. Ota siis hetki aikaa itsellesi, kävele merestä nauttien ja lue riimejä! Kadun varrelle on pystytetty 26 riimikiveä, joihin on ikuistettu ikivihreitä sanoituksia. Ja kyllä, aivan selvästi, ne kertovat Kotkasta.

Junnu Vainion riimikiviä voi seurata myös hauskana mobiilireittinä, joka aukeaa Google mapsiin tästä.

Junnun riimikivet.
“Anna meren se selvittää
kuka viereesi jää”

Mutta mikä tekee Kotkasta Kotkan?

Jokaisella kaupungilla on jokin tyypillinen ominaispiirre tai asia, joka kuvaa sitä. Mikä on se ydin, joka määrittää Kotkaa?

Kotka on paljon muutakin kuin merta, mutta silti meri tuntuu olevan läsnä lähes kaikessa. Joen uomat kuohuvine koskineen laskevat mereen. Saariin mennään meritse. Meri näkyy taustamaisemana kaupungilla kulkiessa. Puistoissa hyödynnetään merivettä. Museoissa esitellään mereen liittyvää historiaa. Jopa Aleksanteri III tuli Kotkaan risteillen.

Vastaus on yksinkertainen ja hyvä, aivan kuin saariston kalakeitto. Merikaupunki Kotkaa määrittää tietenkin MERI.

Merikaupunki Kotka.

Lue myös Mangostania-blogin postaukset Kotka-Haminan seudulta:

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

5 kommenttia

Vastaa