Ihana Lissabon – kymmenen vinkkiä!

3
Lissabon, Miradouro de Santa Luzia

Lissabon on elämänmakuinen ja soinnukas kaupunki, jossa kauneutta löytyy miradouroilta, fadon rytmeistä ja hypnoottisesti kuvioiduista seinälaatoista.

Jokaisella kaupungilla on omanlaisensa sielu. Lissabonissa sen voi kuulla kaihoisassa musiikissa, maistaa rapeissa leivonnaisissa ja aistia seinien lohkeamissa, joita pitkin sormenpäät kuin vahingossa alkavat vaeltaa. Sen voi tuntea kujilla, joilla pyykit liehuvat, ja sen voi tavoittaa kaupungin lukuisilta näköalapaikoilta – miradouroilta – taivaallisena näkynä kattojen yli, aina kauas horisonttiin asti, ratikkakiskojen kirskuessa taustalla.

Kokosimme muutamia matkavinkkejä, joiden avulla pääset Lissabonin tunnelmaan.

Alfaman fadokorttelit

Rinteeseen rakennettu Alfama on paitsi Lissabonin vanhin osa, koko Euroopan vanhimpia säilyneitä kaupunkialueita. Sen sokkeloiset kujat loputtomine portaineen ovat jo itsessään seikkailu. Iltaisin Alfamassa soi fado. Tämä 1800-luvun alkupuolella syntynyt kaihoisasta tunteesta ammentava musiikkiperinne on erottamaton osa Lissabonia. Helpoiten siihen voi tutustua istumalla illalliselle johonkin lukuisista ravintoloista, jotka mainostavat fado-esityksiä. Jos aihe kiinnostaa enemmän, Alfamasta löytyy myös fado-museo.

Alfama, fado
Alfaman seinistä löytyy fadolaulajien kuvia.
Alfama, fado
Fadoa esitetään monissa Alfaman ravintoloissa.

Kaakelikierros kujilla

Lissabon on kaupunki, jossa seinät pukeutuvat kuvioihin. Azulejot ovat keraamisia kaakelilaattoja, joita on perinteisesti käytetty Portugalin lisäksi myös Espanjassa ja Pohjois-Afrikassa seinien koristeena. Lissabonissa asuintalojen seiniä on päällystetty geometrisesti kuvioiduilla laatoilla jo 1400-luvulta lähtien. Monien vanhojen rakennusten, kuten kirkkojen, seinissä näkee myös kauniita sinivalkoisia, esittäviä kuvapintoja. Lissabonissa kävelyretken ohjelmaksi riittää hyvin pelkkä laattojen ihailu ja valokuvaaminen.

Alfama, kaakelit
Tyypillinen kadunkulma Alfamassa.
Santa Luzian kirkko, kaakelit
Kaakelikuva Santa Luzian kirkon ulkoseinässä.

Miradouro de Luz ja Miradouro de Santa Luzia

Nämä kaksi lähes vierekkäin sijaitsevaa näköalapaikkaa tarjoilevat kenties Lissabonin ikonisimmat maisemat. Todellinen nautiskelija voi ankkuroitua paikalleen johonkin lukuisista kahviloista. Näköala muuttuu vuorokaudenaikojen ja säätilan mukaan, joten sitä kannattaa käydä katsomassa niin usein kuin vain matkan aikana ehtii – vähintäänkin joka kerta ohi kulkiessa.

Lissabon, Miradouro de Luz

São Jorgen linna (ja riikinkukot!)

Vierailu kukkulan laella sijaitsevassa São Jorgen linnassa on ehdottoman suositeltava kaikille, jotka haluavat ymmärtää Lissabonin kaupungin syntyä. Puolustustarkoitukseen rakennettua linnaa ovat ennen portugalilaisia hallinneet vuoroin ainakin foinikialaiset, karthagolaiset, roomalaiset ja maurit. Alueella oleva museo avaa historian kulkua tarkemmin, ja linnan torneista aukeavat komeat maisemat ympärillä levittäytyvään nyky-Lissaboniin. Bonuksena tulevat riikinkukot: harvoin näkee niin montaa yhtaikaa. Kookkaita lintuja on kävelyreiteillä, nurmikolla, puissa… mikä saa miettimään tärkeää kysymystä: miten riikonkukko lentää?

Sao Jorgen linna
Riikinkukko

Graça – paikallista elämänmenoa

Jos haluat kokea aitoa Lissabonia ilman turistilisää, jatka matkaasi Alfamasta edelleen rinnettä ylös Graçaan. Tämä autenttinen, rouhea alue on vähemmän siloiteltu kuin Alfama, ja hinnatkin ovat hieman edullisemmat. Näköalapaikalla, Miradouro de Graçalla, voi hörpätä kupillisen kahvia maisemaa ihaillen: sieltä avautuu komea näkymä Lissabonin keskustaan ja Huhtikuun 25. päivän sillalle. Vieressä kohoaa Graçan kirkko ja luostari, jossa voi (taas kerran) käydä ihailemassa kauniita sinivalkoisia kaakeleita.

Lissabon, Graça
Rouhea Graça on aitoa Lissabonia.

Miradouro da Senhora do Monte

Graçan näköalapaikalta kannattaa jatkaa vielä hieman pidemmälle, aina Lissabonin korkeimman kukkulan laelle saakka. Viimeinen mäki on jyrkkä kiivettävä, mutta perillä maisema todellakin palkitsee. Hauskan lisänsä Senhora do Monten näköalapaikalle antavat rinteessä kasvavat trooppiset kasvit. Värikkäästi maalattujen talojen ja horisontissa siintävän kristuspatsaan kanssa ne luovat vaikutelman Rio de Janeirosta – ainakin hyvällä mielikuvituksella.

Lissabon, Miradouro da Senhora do Monte
Lissabon, Miradouro da Senhora do Monte

Lissabon raiteilla: ratikka 28

Jos et millään jaksa kiivetä jalkaisin edellä mainituille paikoille, voit hypätä ratikan numero 28 kyytiin. Luvassa on hurjia kaarteita, laskuja ja nousuja kuin lasten vuoristoradassa. Koska ratikka tekee kierrostaan suosituimmilla turistireiteillä, on se yleensä täpötäynnä. Jos sinulla kuitenkin käy tuuri ja tilaa löytyy, ota istumapaikka heti kuljettajan takaa. On mielenkiintoista seurata, kuinka hän ohjaa vaunua kahvoista vääntelemällä. Heti ensimmäisessä mutkassa selviää, että ratikan ajaminen Lissabonissa on ehdottomasti taitolaji!

Lissabon, ratikka 28

Jalkapallon huumaa

Jalkapallo on Portugalissa iso asia ja Lissabon mainio kohde, jos matkaseurueessa on mukana jalkapallofani. Massiivisella Estádio da Luz -jalkapallostadionilla, joka toimii Benfican ja Portugalin maajoukkueen kotistadionina, järjestetään opastettuja kierroksia. Niiden aikana pääsee mm. näkemään koulutetut kotkat, joiden tehtävänä on tuoda otteluiden alussa tuomarille pilli. Stadionin alueella on myös urheiluhistoriaa esittelevä museo sekä tietenkin myymälä. Paikalle pääsee kätevästi metrolla. Lisää jalkapallotavaraa saa Lissabonin keskustasta Força Portugal -kaupasta, jossa on laaja valikoima mm. CR7-tuotteita. (Asiaan vihkiytymättömille tiedoksi: kyseessä on tietenkin Cristiano Ronaldo pelinumeroineen!)

Estadio da Luz
Seinämaalaus stadionille johtavassa tunnelissa.
Estadio da Luz, kotka
Yksi Benfican kotkista.

Löytöretkeilijöiden jäljillä Belémissä

Pienen junamatkan päässä Lissabonin keskustasta sijaitseva Belémin alue on ehdottomasti päiväretken arvoinen. Sinne houkuttelevat lukuisat museot, puistot ja historialliset rakennukset, ennen kaikkea Lissabonin maamerkkinä tunnettu Belémin torni (Torre de Belém), jolla on portugalilaisille suuri symboliarvo. Torni rakennettiin vuosina 1515-1521 Vasco da Gaman löytöretkien kunniaksi, ja sitä on käytetty myös puolustustarkoituksiin. Tornin ainutlaatuinen arkkitehtuuri ja sijainti veden äärellä tekevät siitä hyvin kuvauksellisen. Kävelymatkan päässä Belémin tornista sijaitsee myös modernimpi löytöretkiin liittyvä nähtävyys, Padrão dos Descobrimentos eli Löytöretkeilijöiden muistomerkki, joka myös on näkemisen arvoinen.

Lissabon, Belemin torni
Belémin torni
Lissabon, löytöretkeilijöiden muistomerkki
Löytöretkeilijöiden muistomerkki

Pasteis de Belém – mikä täydellinen nautinto!

Kun käyt katsomassa Belémin historiallisia nähtävyyksiä, ota taukopaikaksesi Pasteis de Belem. Tämä historiallinen kahvila ja leipomo vuodelta 1837 pitäisi sisällyttää pakollisena jokaiseen Lissabonin-matkaan! Jono yltää usein kadulle asti, mutta sitä ei kannata pelästyä: sisätilat ovat valtavat. Kahvilan seinissä on alkuperäiset sinivalkoiset kaakelit ja näytteillä vanhaa esineistöä. Tyyliin, laatuun ja tunnelmaan nähden hinnatkin ovat suomalaisittain todella edulliset. Ainoaksi ongelmaksi muodostuu, kuinka montaa leivonnaislaatua jaksaa kerralla maistaa. Ainakin perinteinen pastel de nata on tilattava – se on täällä taivaallisen rapea. Käy itse kokeilemassa – tästä kahvilasta tulee todennäköisesti yksi matkasi kohokohdista.

Pasteis de Belem
Pasteis de Belem

“Mutta Lissabon on niin paljon muutakin!” huudahtaa joku nyt. Se on ehdottomasti totta. Kaupunkilomat loppuvat aina lyhyeen ja jättävät ison osan kokemuksista seuraavaan kertaan. Mitä sellaista sinun mielestäsi Lissabonissa pitää ehdottomasti nähdä, mitä tässä jutussa ei mainittu? Kommentoi alle, niin muutkin tietävät!

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

3 Comments

  1. Kaikki mainitut kuuluvat pakollisiin kohteisiin ja niitä on vielä tukku lisää. Jo yksin Sintran linnat ja puistot vaativat päiväkausia. 6

    • Kyllä, Lissabonissa on todella paljon nähtävää! Sen takia jouduimme jättämään Sintran seuraavaan kertaan. Suunnitelma on jo selvä: sinne pitää päästä ainakin pariksi päiväksi, että ehtii koluta kaikki ne hienot paikat. Toivottavasti pian!

  2. Tulipa ikävä Lissaboniin! Harmillista, että sinne ei taida edelleenkään olla suoria lentoja Suomesta. Todella hyvät vinkit ensimmäiselle Lissabonin matkalle! Lisään joitakin omalta matkaltani: World Fair Expo 98:ää varten rakennettu alue Parque das Naçõesissa on must kaikille, joita moderni arkkitehtuuri kiinnostaa. Se muodostaa melkoisen kontrastin vanhalle kaupungille, joten kokemus on sitäkin kiintoisampi. Lissabonissa on myös mitä viehättävin kasvitieteellinen puutarha, jonne voi poiketa rentoutumaan kaupungin hälinästä. Se ei ainakaan minun käynnilläni vaikuttanut olevan mikään tunnettu turistikohde vaan enemmänkin kätketty helmi. Vanhaan luostarirakennukseen toteutettu Muceu Nacional do Azulejo on kaupungin monista museoista varmasti yksi eniten näkemisen arvoisia. Itse luostarirakennus kirkkoineen on hyvin tunnelmallinen ja museossa on vaikuttava kokoelma azulejo-taidetta eli kaakelitöitä. Myös Mude, design- ja muotimuseo oli minusta hieno. Sintran ja Gascaisin rannikkoalue ovatkin minusta jo ihan omia retkikohteitaan, vaikka minäkin kävin niissä Lissabonin matkani yhteydessä.

Leave A Reply