Japanilaiset jos ketkä tunnetaan pienistä arkea helpottavista keksinnöistään! Esittelemme yhden.
Japanissa mietitään yleensä tarkkaan, kuinka oma toiminta vaikuttaa toisiin. Tällainen kulttuuri on edesauttanut myös kuluttajien kannalta hyvien tuotteiden kehittämistä. Vaikkapa toimistotarvikkeet voivat toimia arjen ilahduttajina niin lapsille kuin aikuisillekin. Yksi esimerkki japanilaisesta kekseliäisyydestä on valtavia määriä myynyt nitoja.
Eräs Japanin kuuluisimmista toimistotarvikkeiden valmistajista, Kokuyo, toi vuonna 2009 markkinoille Harinacs-nitojan. Sillä on aivan erilainen paperin kiinnitysmekanismi kuin tavallisella nitojalla.
Nimestäkin voi arvata, jos osaa japanin kieltä, että tämän nitojan kanssa ei tarvitse käyttää niittejä: (hari→針niitti, nacs→nakusu →無くすpoistaa). Nitojan ostettuaan ei myöhemmin tarvitse enää ostella mitään lisätarvikkeita, joten se on ekologisempi vaihtoehto.
Laite toimii niin, että nitoja leikkaa paperinipusta irti pienen pitkulaisen palan, jolla se solmii koko nipun yhteen. Paperiin jää noin 8x5mm:n kokoinen leikkausjälki kiinnittämisen yhteydessä. Nitoja tekee työn taitavasti yhdellä painalluksella.
Omistamani nitojan käyttöohjeen mukaan sillä voi kiinnittää enintään 8 tavallista kopiopaperia. On olemassa myös malleja sekä pienemmälle että isommalle määrälle.
Papereiden kiinnityslujuus on heikompi kuin tavallista nitojaa käytettäessä – tästä mainitaan käyttöohjeessakin. Paperit pysyvät kuitenkin yhdessä aivan riittävän hyvin. Tämä nitoja saattaisi sopia käytettäväksi esimerkiksi kokouksien ja palaverien monisteille, joita ei tarvitse säilyttää pitkään.
Nitojaa on mainostettu myös turvallisuussyistä: koska se ei käytä niittejä, ei tarvitse pelätä, että lapsi laittaisi niitä suuhunsa.
Ehkä hienoin asia nitojassa on kuitenkin mielestäni se, että sillä kiinnitetyt paperit voidaan laittaa suoraan paperisilppuriin tai paperinkierrätykseen ilman että niistä tarvitsee poistaa niittejä.
Joka tapauksessa mainio keksintö – toivottavasti joku kehittää sitä vieläkin paremmaksi ja toimivammaksi. Tuotetta myydään jo Suomessakin ainakin Verkkokaupassa, mutta huomattavasti edullisemmin sen saa paikan päältä Japanista. Se voisikin olla hyvä tuliainen Japanin-matkalta!