Oi mikä tukka!

0
Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

Kiinan vähemmistöihin kuuluvat pitkäsarvi-miaot kantavat esiäitiensä perintöä päässään.

Omalaatuisesta kulttuuristaan tunnetut pitkäsarvi-miaot (Long-horn Miao, kiinaksi Changjiao Miao) asuvat Lounais-Kiinassa Guizhoun maakunnassa. Heimon nimi viittaa päähän kiinnitettävään kaarevaan puukappaleeseen, joka muistuttaa eläimen sarvia. Sen ympärille kierrettävä näyttävä hiuslaite hakee vertaistaan maailmassa.

Kuva: Wikimedia Commons / Jialiang Gao

Kuva: Wikimedia Commons / Jialiang Gao

Puolimetristen puusarvien keskiosassa on piikkejä, joita käytetään tukan kampaamiseen. Kun sarvet on kiinnitetty päähän, aletaan niiden ympärille kietoa kahdeksikon muodossa irtohiuksista ja mustasta villasta tehtyä paksua vyyhteä. Koko komeus kiinnitetään lopuksi paikoilleen valkoisilla nauhoilla. Kampauksen tekeminen on aikaavievää eikä onnistu ilman avustajia. Samaa hiuslaitetta käytetäänkin yleensä 3–4 päivää yhteen menoon.

Mistä materiaali tähän uskomattomaan hiuslisäkkeeseen sitten saadaan? Kammatessaan tukkaansa naiset ovat sukupolvien ajan ottaneet talteen irtoavat hiukset ja punoneet ne yhteen mustan villan kanssa. Tällainen hiuskokoelma annetaan omalle tyttärelle myötäjäislahjana. Pitkäsarvi-miaot kantavat siis kirjaimellisesti esi-äitiensä perintöä päässään.

Esimerkiksi paikallisessa museossa on näytteillä mahtava hiusmytty, joka on tehty viiden sukupolven naisten hiuksista ja painaa lähes kuusi kiloa.

Tytöt alkavat yleensä käyttää hiuslaitetta 12–13 vuoden iässä. Aiemmin sitä käyttivät myös miehet, mutta tavasta on luovuttu. Nykyään naisetkaan eivät esiinny sarvikampauksessa päivittäin, sillä sen ei voi sanoa olevan käytännöllinen esimerkiksi peltotöissä. He saattavat kyllä kiinnittää puusarvet hiuksiinsa, mutta kietovat esi-äitiensä hiukset ja muut lisukkeet niihin vain juhlatilaisuuksissa.

Tai sitten turistiryhmän edessä.

Turismi on muuttanut ennen erityksissä eläneen heimon elämää dramaattisesti sen jälkeen, kun länsimaiset antropologit ”löysivät” sen vuonna 1994. Samoihin aikoihin alueelle rakennettiin moottoritie, joka tarjosi kaikille esteettömän pääsyn ihmeellistä hiusheimoa katsomaan.

Matkailijoiden kertomusten mukaan pitkäsarvi-miaot kilpailevat nyt siitä, kuka saa sitoa hiuksensa näytöksenomaisesti ja kerätä katsojilta rahat. Turismi tuo tietysti lisätuloja äärimmäisen köyhiin kyliin, mutta muuttaa samalla jotakin peruuttamattomasti.

Joka tapauksessa maailma on herännyt huomaamaan, että pitkäsarvi-miaot ovat olemassa. Heidän tyttärensä esiintyvät nyt julisteissa ja tietokoneen taustakuvissa ympäri maailmaa.

Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

Miaot – Kiinan vähemmistökansa

Guizhoun maakunta sijaitsee Lounais-Kiinassa.

Guizhoun maakunta sijaitsee Lounais-Kiinassa.

Kiinan valtava väestö jakautuu virallisesti han-kiinalaisiin (92 %) sekä 55 etniseen vähemmistöön. Yksi suurimmista vähemmistöistä ovat Lounais-Kiinan vuoristoisilla alueilla asuvat miaot, joita on yli 9 miljoonaa.
Miaoiden pääheimosta on hajautunut useita pienempiä ryhmiä, joilla on oma kulttuurinsa. Pitkäsarvi-miaot ovat yksi näistä. Heitä asuu Guizhoun maakunnassa noin 6000 henkeä 12 kylässä.
Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

Kuva: Wikimedia Commons/Yves Picq

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Vastaa