Sobanuudeleita vuoden vaihtuessa

0

Soba-nuudeleita.

Uudenvuodenaattona Japanissa on tapana syödä tattarijauhoista valmistettuja sobanuudeleita. Soba on yksi Japanin suosituimmista, terveellisimmistä ja herkullisimmista ruuista.

Sobaa syödään Japanissa vuoden vaihtuessa monestakin syystä. Sen pitkulainen muoto toimii mm. pitkän elämän vertauskuvana. Tattarinuudeli on myös helposti katkeavaa, joka puolestaan kuvaa sitä, kuinka mielipaha ja huono tuuli väistyvät vanhan vuoden katketessa.

Tattarinuudeleita syödään soijasta valmistetun liemen kanssa kuumana tai kylmänä. Niitä syödään uudenvuodenaaton lisäksi paljon ihan tavallisinakin arkipäivinä.

Vaikka monissa maissa äänekästä syömistä ei pidetä kohteliaana, Japanissa suositellaan tiettyjen nuudeleiden syömistä ääneen ryystäen. Soba on yksi näistä. Ryystäessä suuhun ja nenään kulkeutuu nuudelien mukana ilmaa, jolloin tattarin sekä liemen tuoksu ja maku pääsevät voimakkaammin esille. Syömätapa muistuttaa hieman viinin maistelua. Jos ryystäminen ei tunnu mukavalta, voi nuudeleita toki syödä itselle luontevalla tavalla. Eivät japanilaisetkaan pidä, jos joku ryystää liian kovaäänisesti.

Japanissa löytyy jokaisesta kaupungista hyviä sobaravintoloita, mutta kaikista elintarvikekaupoistakin saa aina kuivattuja sobanuudeleita. Ulkomailla ei välttämättä ole helppo löytää hyvää sobaa – tai ainakaan sellaista, jossa olisi oman maun mukainen määrä tattaria. Tällöin voi kokeilla tehdä itse. Onneksi venäläisten blinien suosion takia tattarijauhoa löytyy hyvin Suomestakin. Seuraavassa on yksi helppo kylmän soban resepti.

Sobanuudeli (2 henkilölle)

AINEKSET:

Nuudelit

 • tattarijauhoa 200 g
 • vehnäjauhoa 50 g
 • kuumaa vettä n.1,15 – 1,25 dl

Liemi

 • vettä 4 dl
 • kombu-merilevää 10 cm pala
 • katsuobushi (kuivattuja bonitolastuja) 20 g
 • soijaa 1 dl
 • miriniä 1 dl

VALMISTUS:

Nuudelit

 1. Sekoita jauhot.
 2. Lisää jauhojen joukkoon vähitellen vettä ja sekoita hyvin. Vaivaa voimaa käyttäen taikinaksi, kunnes pinta tulee sileäksi.
 3. Levitä taikina ohueksi pastakoneella (n.2mm) ja leikkaa nuudeleiksi.
 4. Keitä nuudeleita kiehuvassa vedessä noin puolitoista minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kun nuudelit ovat valmiit, huuhtele niitä kylmässä vedessä, kunnes niiden limaisuus irtoaa.

Liemi (valmistetaan ennen nuudeleita)

 1. Keitä miriniä ja haihduta siitä alkoholi pois.
 2. Lisää vettä, soijaa ja kombu.
 3. Kun liemi kiehuu, lisää katsuobushi. Anna kiehua noin pari minuuttia pienellä liekillä.
 4. Siivilöi hyvin ja viilennä jääkaapissa.
 5. Laita dippausastiaan n. 1dl lientä. Lisää vettä, jos liemi tuntuu liian suolaiselta. Yleensä nuudeleita ei dipata kokonaan liemeen, jotta tattarin maku tulisi hyvin esiin. Puoliksi dipattaessa liemen ei pitäisi maistua liian suolaiselta.

Japanissa tykätään yleensä ainakin 80 prosenttia tattarijauhoa sisältävästä sobasta. Soban tekeminen on aluksi erittäin vaikeaa, koska se katkeilee helposti. Yleensä sobaravintoloissa sobanuudelit valmistetaan kylmällä vedellä. Aloittelijalle on kuitenkin huomattavasti helpompaa käyttää kuumaa vettä (olethan varovainen kuuman veden kanssa).

Liemen sekaan voi laittaa purjoa. Wasabi ja nori-merileväkin sopivat hyvin kylmän soban kanssa. 🙂

Tempura ja tattarinuudeli ovat myös erinomainen yhdistelmä. Kuva: Yumi Gushiken

Tempura ja tattarinuudeli ovat myös erinomainen yhdistelmä. Kuva: Yumi Gushiken

About Author

Japanilainen kirjoittaja, joka on kiinnostunut suomalaisesta kulttuurista.

Leave A Reply