Turkki: Izmir & lähialueet – 5 syytä matkustaa!

2
Suurkaupungin sykettä, rentouttavaa rantaelämää, kuvankauniita kyliä ja unohtumattomia makuelämyksiä. Siihen päälle vielä kulttuurihistorialliset aarteet, ja onnistunut lomaresepti Izmirin alueelle on valmis.

Turkki on monille suomalaisille tuttu lomamaa. Suurin osa matkailijoista suuntaa kuitenkin Turkin etelärannikon kohteisiin kuten Alanyan ja Antalyan ympäristöön. Matkasto kävi tutustumassa toiseen vaihtoehtoon, Egeanmeren rannikolla sijaitsevaan Izmirin alueeseen, ja esittelee nyt sen parhaat palat. Tässä viisi hyvää syytä ottaa seuraavalla Turkin matkalla suunnaksi Izmir lähiseutuineen!

1. Izmir – vilkas ja merellinen suurkaupunki

Yli neljän miljoonan asukkaan Izmir (İzmir) on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki ja maan vilkkaimpia satamia. Izmiriä pidetään arvomaailmaltaan Turkin länsimaisimpana kaupunkina. Yleisvaikutelma on merellinen, moderni ja toimiva. Suosittu kohtaamispaikka Konak Pier on täynnä trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita, ja yöelämä on vilkasta esim. Alsancakin ja Karsiyakan kaupunginosissa.

Antiikin ajalla Izmir tunnettiin nimellä Smyrna.  Kaupungilla on takanaan jopa 5000 vuotta historiaa, mikä näkyy rikkaana kulttuuriperintönä. Izmirin vilkkain kauppapaikka on tänäkin päivänä Kemeraltin basaari, joka on ollut toiminnassa 1600-luvulta lähtien. Sen sokkeloisilla kujilla on jännittävää tehdä vaikkapa mausteostoksia ja nauttia aidosta turkkilaisesta kaupunkitunnelmasta.

Izmir, Konak-aukio

Izmirin symboli on Konak-aukiolla seisova 100-vuotias Saat Kulesi -kellotorni.

2. Leppoisat rantakohteet Cesme & Kusadasi

Izmiristä on lyhyt matka Kusadasiin ja Cesmeen, joihin monet paikallisetkin lähtevät viikonloppuisin nauttimaan auringosta. Egeanmeren äärellä kun ollaan, aivan rannikon edustalla avautuu Kreikan saaristo. Kusadasista pääsee lautalla Samokselle, Cesmestä puolestaan Chiokselle.

Cesmeen tullaan erityisesti hienohiekkaisten rantojen takia.

Noin 80 kilometriä Izmirin kaupungista sijaitseva Cesme (Çeşme) on Anatolian niemimaan läntisin piste. Tämä nykyään noin 20 000 asukkaan kaupunki tunnettiin antiikin aikana nimellä Cyssus. Kaupungissa on edelleen paljon kauniita, perinteisiä taloja ikkunaluukkuineen. Sen nähtävyyksiin kuuluu mm. Cesmen linna, joka on rakennettu vuonna 1508. Matkailijat tulevat nauttimaan erityisesti Cesmen hienohiekkaisista rannoista: alueella on kirkas, puhdas vesi ja useita Blue Flag -rantoja vesiurheilumahdollisuuksineen. Cesmen alueella on myös kuumia lähteitä ja kylpylöitä.

Kusadasi (Kuşadası) on Kehittynyt pienestä kalastajakylästä suosituksi matkailukohteeksi. Noin 80 kilometriä Izmiristä etelään sijaitsevassa kaupungissa on arviolta 80 000 asukasta, mutta kesäkuukausina lomailijoiden saapuessa määrä moninkertaistuu. Aiemmin Kusadasi tunnettiin nimellä Neopolis, ja se on historiansa aikana ollut tärkeä taiteen ja kulttuurin keskus. Nykyään Kusadasi on maisemaltaan kaunis ja yöelämältään vilkas satamakaupunki, johon matkailijoita houkuttelevat rento ja leppoisa tunnelma, lukuisat ravintolat ja hyvät ostosmahdollisuudet. Keskustan tuntumassa on hiekkaranta, ja lisää rantoja löytyy lähialueelta lukuisia.

Kusadasin satama-alue on varsinkin auringonlaskun aikaan viehättävä.

3. Ihanat, tunnelmalliset kylät

Turkin Egeanmeren rannikon lomakohteista voi tehdä retkiä hurmaaviin pikkukyliin. Kusadasin lähellä sijaitseva Sirince ja Cesmen lähellä sijaitseva Alacati ovat molemmat upeita mutta keskenään aivan erilaisia kyliä. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua molempiin.

Alacati on täynnä houkuttelevia istuskelupaikkoja.

Alacati on täynnä houkuttelevia istuskelupaikkoja.

Sirincen sivukaduilla voi kohdata aitoa kyläelämää.

Sirincen sivukaduilla voi kohdata aitoa kyläelämää.

Noin 10 000 asukkaan Alacati (Alaçatı) on kuvankaunis alun perin kreikkalainen kylä, joka tunnetaan arkkitehtuuristaan ja tuulimyllyistään. Siitä on pikkuhiljaa kehittynyt elegantti ja trendikäs lomapaikka, joka on kuin tehty rentoon oleiluun, chillailuun ja elämästä nauttimiseen kauniissa puitteissa. Tyylikäs, tunnelmallinen ja romanttinenkin kylä on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita ja kahviloita, joiden ilmapiiri on kuin sisustuslehdestä. Talojen seinillä kiipeilee värikkäitä kukkaköynnöksiä. Pikkuputiikeissa voi tehdä löytöjä: käsitöitä, koruja ja vaatteita. Läheisillä rannoilla on mahtavat tuulet surffaajille.

Myös Sirince (Şirince) on alkujaan kreikkalainen kylä, jossa voi nauttia kauniista näkymistä. Se on suosittu retkikohde, joka viikonloppuisin täyttyy turisteista. Sirince on kuitenkin Alacatia huomattavasti yksinkertaisemman ja aidomman oloinen, enemmän paikallistyylinen vuoren rinteen pikkukylä. Jos kulkee aivan keskustasta vähän syrjemmälle, kohtaa hiljaisia kujia, rapistuneita seiniä ja aitoa maalaiselämää. Vaikka Sirincen asukasluku on vain noin 600, tunnetaan se esimerkiksi viinituotannostaan. Kylän ympäristössä kasvaa monenlaisia hedelmäpuita, ja siellä kannattaakin maistella perinteisten rypäleviinien lisäksi hedelmäviinejä.

4. Hämmästyttävät historialliset nähtävyydet

Unescon maailmanperintökohde Efesos (Ephesus, Efes) on jo itsessään hyvä syy matkustaa Turkkiin. Vain noin 20 kilometrin päässä Kusadasista sijaitseva Efesos on maailman tunnetuimpia muinaiskaupunkeja ja Turkin suosituin arkeologinen nähtävyys. Harvinaisen hyvin säilyneellä raunioalueella voi tutustua mm. upeaan kirjastoon, valtavaan amfiteatteriin, marmorisiin katuihin ja uskomattoman hienoihin mosaiikkeihin.

Efesos kasvoi kukoistukseensa Rooman valtakaudella, jolloin siitä kehittyi Rooman valtakunnan ja samalla koko maailman toiseksi suurin kaupunki. Siellä oli kulta-aikanaan yli 250 000 asukasta. Efesos oli tärkeä satamakaupunki ja kaupankäynnin keskus, mutta lopulta maanjäristykset, vihollisten hyökkäykset ja viimeisenä niittinä sataman umpeen liettyminen johtivat sen tarun päättymiseen. Nykyään turistit vaeltelevat Efesoksen marmorisilla kujilla kuvitellen mielessään, kuinka mahtavalta kaupunki on aikanaan näyttänyt.

Hämmästyttävä Efesos on Turkin tunnetuin arkeologinen kohde.

Hämmästyttävä Efesos on Turkin tunnetuin arkeologinen kohde.

Neitsyt Marian patsas talolle johtavan tien varrella.

Neitsyt Marian patsas talolle johtavan tien varrella.

Efesoksen lähellä vuorten laella sijaitsee Neitsyt Marian talo (House of Virgin Mary), jossa kannattaa myös vierailla. Uskomuksen mukaan Neitsyt Maria muutti Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen apostoli Johanneksen kanssa Efesoksen alueelle ja vietti siellä viimeiset elinvuotensa. Paikalla nykyään sijaitsevasta talosta on tullut pyhiinvaelluskohde, jossa monet sytyttävät kynttilän, täyttävät vesipullonsa pyhällä vedellä ja kiinnittävät paperilapulle kirjoitettuja toiveita ja rukouksia niille varattuun muuriin.

Vaikka täysin vedenpitäviä historiallisia todisteita Neitsyt Marian elämästä juuri tuolla paikalla ei olekaan, on se ilmiönä mielenkiintoinen ja sykähdyttäväkin. Valtava määrä paperilappuja kertoo Neitsyt Marian merkityksestä monille kävijöille. Koska kyseessä on pyhä kohde, on sinne syytä pukeutua hellepäivänäkin kunnioittavasti: olkapäät ja polvet peitettyinä.

5. Unohtumattomat makuelämykset

Turkkilainen ruoka on tunnetusti herkullista, mutta Izmirin alueella se on aivan erityisen hyvää. Seutu tunnetaan ennen kaikkea kalasta ja merenelävistä kuten hummerista, simpukoista ja mustekalasta, joita nautitaan tunnelmallisissa kalaravintoloissa. Ruoassa käytetään paljon erilaisia vihanneksia ja yrttejä, ja sen kanssa maistuvat suussasulavat turkkilaiset alkupalat ja lisukkeet.

Izmirin alueen ruoassa on vaikutteita läheisestä Kreikasta, mutta turkkilaiset maut antavat sille omanlaisensa luonteen. Oliiveja käytetään paljon, ollaanhan yhdellä Turkin tärkeimmistä oliivintuotantoalueista. Paikalliset viinitkin maistuvat varsin mukavasti ruoan kanssa. Loppuhuipennuksena turkkilaiset jälkiruuat ja makeiset ovat tietysti aivan oma lukunsa. Jos kulinarismi on juttusi, Izmirin aluetta kannattaa harkita jo pelkän ruokamatkankin kohteeksi!

Suomesta Izmiriin

Izmiriin pääsee lentämään Suomesta kätevästi Turkish Airlinesin lennoilla Istanbulin kautta. Lentoaika Istanbulista Izmiriin on 1 tunti 10 minuuttia.  Kesäkuukausina turkkilainen Sun Express lentää myös suoria lentoja Helsingistä Izmiriin.

Huomioi, että passin tulee olla voimassa 5 kuukautta matkan päättymisen jälkeen!

Matka toteutettiin yhteistyössä Turkin valtion matkailutoimiston ja Turkish Airlinesin kanssa.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

2 Comments

  1. Kuulostaapa tosi kivalta alueelta ja kuvista näyttää niin houkuttelevalta (varsinkin, kun katsoo tuota pilvistä Suomen kesätaivasta…). Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi Izmiriä lomakohteena, mutta miksipä ei. Turkissa ei ole tullut käytyä sitten lapsuuden.

    • Kiitos kommentista Elina! Itsellenikin tuli sellainen fiilis, että voisin lomailla täällä myöhemmin. Izmirin alue on monipuolinen ja siellä voi helposti yhdistää kaupunki- ja rantaloman. Ja kyllähän se Efesoskin oli upea! 🙂

Leave A Reply