Valkoinen riisi sai Japanissa terveellisen haastajan

0
Erilaisia zakkoku-sekoituksia. Kuva: © Yoshiko Osamitsu

Erilaisia zakkoku-sekoituksia.

Japanilaisille riisi on sama kuin suomalaisille ruisleipä – jokaisella on oma lempimakunsa. Jos omaa lempiriisiä ei ole saatavilla, on hyvä käyttää zakkokumaita.

Zakkokumai on riisiä (米 mai), johon on sekoitettu erilaisia viljoja ja siemeniä (雑穀 zakkoku) – esimerkiksi ohraa, tähkä- ja viljahirssiä, mustariisiä, punaista riisiä, azukipapuja, amaranttia, kvinoaa sekä musta- ja valkoseesamia. Zakkokumain sisältämien eri viljojen, siementen ja riisien määrä riippuu tuotteista ja valmistajista. Erilaisia tuotteita löytyy hyvin kaikista tavallisista ruokakaupoista Japanissa.

Zakkokumaista valmistettuja onigiri-riisipalloja. Kuva: © Yoshiko Osamitsu

Zakkokumaista valmistettuja onigiri-riisipalloja.

Zakkokumai on terveellisempää kuin pelkkä valkoinen riisi, koska siinä on enemmän mm. ruokakuituja, B-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. Koska se on myös maultaan ja koostumukseltaan monipuolisempaa kuin valkoinen riisi, sitä usein pureksitaan syödessä enemmän ja täysi olo tulee nopeammin.

Zakkokumaissa eri viljojen ja siementen maku ja tuoksu leviävät miellyttävästi suussa. Tuotteiden valmistajat tutkivat tarkkaan, kuinka viljoja ja siemeniä pitää sekoittaa parhaan mahdollisen yhdistelmän aikaansaamiseksi, niin ettei mikään yksittäinen maku tai tuoksu tule liikaa esiin.

Yhä useammin Japanin ravintoloissakin voi nykyään valita valkoisen riisin sijasta zakkokumaita. Jos käyt lähitulevaisuudessa Japanissa eikä sinulla ole vilja-allergiaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Myös japanilaisissa kodeissa syödään paljon zakkokumaita, koska se on terveellistä, hyvää ja helppoa valmistaa: pestään vain ohjeessa mainittu määrä valkoista riisiä ja lisätään siihen yksi pussillinen sekoitettuja viljoja ja siemeniä. Sitten keitetään ihan normaalisti.

Zakkokumaissa halvempikin riisi maistuu paremmalta.

Artikkelin kuvat: © Yoshiko Osamitsu

Zakkokumai ennen keittämistä. © Yoshiko Osamitsu

Zakkokumai ennen keittämistä.

About Author

Japanilainen kirjoittaja, joka on kiinnostunut suomalaisesta kulttuurista.

Leave A Reply