Balin tulivuorenpurkaus – näin se vaikuttaa lentoliikenteeseen

0

Gunung Agung -tulivuoren huippu Lombokin Rinjani-tulivuorelta nähtynä. Kuva: Wikimedia Commons/Rosino.

Indonesian saaristossa sijaitsevalla Balilla voi millä hetkellä tahansa alkaa tulivuorenpurkaus. Gunung Agungin purkauksella on vaikutuksia myös lentoliikenteeseen.


Päivitys artikkeliin: Balin tulivuorenpurkauksen uhkaluokitusta on tänään 29.10.2017 laskettu korkeimmalta eli nelostasolta kolmostasolle. Samalla evakuointialuetta on pienennetty 12 kilometristä 6–7,5 kilometrin säteelle kratteerista. Tulivuorenpurkauksen uhka on edelleen olemassa, vaikka vulkaaninen toiminta alueella onkin viimeisen kuuden päivän aikana vähentynyt.  


Tulivuorenpurkaukset aiheuttavat suurta hätää ja kärsimystä alueella asuville ihmisille. Tämän lisäksi tulivuorenpurkauksilla on maailmanlaajuisia vaikutuksia matkailuun, sillä purkautuva tulivuori voi sekoittaa koko lentoliikenteen. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2010, kun Eyjafjallajökull purkautui Islannissa ja Euroopan lentoliikenne oli kaaoksessa yli viikon ajan. Tuolloin noin 100 000 lentoa peruutettiin.

Nyt suositulla turistisaarella, Indonesian  Balilla, on purkautumassa tulivuori. Viranomaiset ovat antaneet balilaisille pyhän Gunung Agung -tulivuoren purkautumisesta korkeimman eli nelostason varoituksen, jonka mukaan tulivuori voi purkautua minä hetkenä tahansa. Viimeksi Agung purkautui vuonna 1963 surmaten 1100 ihmistä.

Balilla on tällä hetkellä monia suomalaisia ja lisää on lähdössä sinne lähiviikkoina, sillä esimerkiksi Qatar Airways on myynyt loka-marraskuulle 2017 runsaasti edullisia Helsinki–Doha–Bali-lentoja. Matkaston toimitukseen on tullut useita kyselyjä aiheesta Balille lähtijöiden huomattua sosiaalisesta mediasta, että päätoimittaja perheineen on myös suuntaamassa saarelle lokakuun alussa.

Kokosimme siis tähän artikkeliin sen, mitä Gunung Agungin todennäköisestä purkauksesta ja sen vaikutuksista lentoliikenteelle tällä hetkellä tiedetään – ja kuinka Balille menevän turistin tulisi tilanteeseen varautua.

Tietomme perustuvat Facebookissa olevaan sivuun Bali volcano possible eruption Agung 2017, jossa päivittyy paljon yksityiskohtaista tietoa Balin tilanteesta. Jos olet menossa Balille, kannattaa ehdottomasti ottaa tämä sivu seurantaan!

Balin tulivuorenpurkaus – huomioi tämä!

Jos tulivuorenpurkaus alkaa, se voi vaikuttaa lentoliikenteeseen kolmella tavalla: Balin ainoa lentokenttä (Ngurah Rai International Airport) voidaan sulkea, tulivuorta ympäröivä ilmatila voidaan sulkea tai lentoyhtiöt voivat päättää peruuttaa lentoja/ohjata niitä muualle. Normaalisti Ngurah Raille laskeutuu päivässä noin 400 lentoa ja sen kautta kulkee 50 000–60 000 matkustajaa päivittäin.

Niin kauan kuin vulkaaninen tuhka ei vaikuta Balin lentokentän toimintaan, kenttä pysyy auki.

Jos tulivuori purkautuu ja lentokenttä joudutaan sulkemaan, lennot ohjataan muille lähistöllä oleville kentille. Lähiseudulla on tätä tarkoitusta varten seitsemän kenttää, mukaan lukien Lombok, Solo ja Surabaya.

Matkustajille järjestetään kuljetuksia varakentille. Kuljetukset tapahtuvat busseilla satamiin ja niistä lautoilla ja veneillä naapurisaarille Lombokille tai Jaavalle. Jaavalla matkaa voi jatkaa junalla Surabayaan, josta pääsee lentämään Hong Kongiin, Singaporeen, Kuala Lumpuriin ja Penangille. Lombokilta on lentoja Kuala Lumpuriin ja Singaporeen sekä muualle Indonesiaan.

Varsinkin yölennot ovat usein kiellettyjä aktiivisten tulivuorten läheisyydessä, sillä tuhkapilvet eivät näy pimeässä. Tulivuoren tuhka ja myrkylliset kaasut voivat vaurioittaa lentokonetta ja sen moottoria.

Jos lennät Balille lähiviikkoina, ota huomioon, että saatat jäädä sinne jumiin pidemmäksi aikaa kuin on tarkoitus. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja tarkista, mitä he korvaavat (tai eivät korvaa!) tällaisessa tilanteessa.

Suurin uhka matkailijoille tulivuorenpurkauksen aikana on lentokentän sulkeminen. Tulivuorenpurkaus itsessään ei ole turisteille vaarallinen, mutta heidän matkasuunnitelmansa ja aikataulunsa voivat mennä pahan kerran sekaisin.

Toinen mahdollinen uhka matkailijoille on tulivuoren tuhka. Jos tuhkapilvi laskeutuu, on syytä pysyä sisätiloissa. Tuhka sisältää partikkeleita, jotka ovat vaarallisia hengitettyinä ja hyvin haitallisia silmille. Tuhkapilven laskeutuessa on hyvä pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin ja käyttää hengityssuojainta sekä suojalaseja. Ne voi ostaa rautakaupasta jo ennen matkaa.

Agung-tulivuori sijaitsee Balin itäosassa ja evakuointialue, josta on lähtenyt jo kymmeniätuhansia ihmisiä, on 12 kilometrin säteellä kraatterista. Viranomaisten mukaan muissa osissa Balia tilanne ei ole vaarallinen. Tällä hetkellä vulkaanista tuhkaa ei myöskään ole havaittu Balin ilmassa. Lautat ja veneet naapurisaarille kulkevat normaalisti.

Vaikka tilanne Balilla on tällä hetkellä evakuointialuetta lukuun ottamatta turvallinen, tulisi kaikkien turistien olla varuillaan ja seurata ohjeita. Poikkeuksellinen tilanne on syytä ottaa huomioon ja tehdä varasuunnitelmia. On myös tärkeää varmistaa, että rahaa on riittävästi saatavilla ongelmatilanteita varten. Sanotaan, että Balin tulivuorenpurkaus on vääjäämätön – sen ajankohtaa vain ei pystytä tarkasti ennustamaan.

Ennen kaikkea jokaisen matkailijan kannattaa tehdä matkustusilmoitus – se on tarkoitettu juuri tällaisia tilanteita varten ja sen voi tehdä täällä.

Tämä artikkeli on julkaistu 27.9.2017. Päivitämme sitä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. 

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Opiskellut Aasian kulttuureiden tutkimusta ja uskontotiedettä. Tarinoi matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Kirjoittaa, editoi tai oikolukee pyynnöstä sinunkin tekstisi!

Leave a Reply