Balin tulivuorenpurkaus – näin se voi vaikuttaa lentoliikenteeseen

0

Gunung Agung -tulivuoren huippu Lombokin Rinjani-tulivuorelta nähtynä. Kuva: Wikimedia Commons/Rosino.

Indonesian saaristossa sijaitsevalla Balilla on alkanut tulivuorenpurkaus. Gunung Agungin purkauksella on mahdollisesti vaikutuksia myös lentoliikenteeseen.

Huom! Tietoa tilanteesta saa mm. näiltä Facebook-sivuilta:

 

Päivitys artikkeliin 30.11.2017

Balin lentokenttä oli suljettuna muutaman päivän tulivuoren tuhkan takia, mutta se avatiin jälleen eilen lentoliikenteelle. Lentokenttä voidaan kuitenkin milloin tahansa sulkea uudelleen tuhkatilanteesta riippuen.

Suomen suurlähetystö Jakartassa tiedottaa tilanteesta seuraavasti:

“Muutaman kuukauden aktiivisena ollut Mount Agung -tulivuori purkautui sunnuntaina 26.11. aiheuttaen tuhkapilven myötä haittaa Balin ja Lombokin lentoliikenteelle.

Lennot
Tuulensuunnan muutoksesta johtuen Balin lentokenttä pystyttiin avaamaan jälleen lentoliikenteelle keskiviikkona 29.11. mutta todennäköisesti kestää joitakin päiviä ennen kuin lentoliikenne normalisoituu. Lentokentän aukiolo on tuulista riippuvainen ja voi siksi muuttua nopeastikin. Balille saapuvat ja sieltä lähtevät lennot löytyvät lentokentän sivuilta: https://www.baliairport.com/flight-status-arrivals-departu…/

Matkustus, Vaihtoehtoiset reitit
Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä. Paluulentosi ollessa peruuntunut ota ensimmäiseksi yhteyttä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön.

Bussi 
Bali airport Surabaya 300 000 IDR
Bali airport Jakarta 600 000 IDR
Huom. Odotusaika bussiin pääsemiseksi saattaa kestää yli 3h. Bussimatka Surabayalle voi kestää jopa 20 tuntia tie- ja sääolosuhteista johtuen.

Lautat
1) Gilimanukin satama Banyuwangi, Java (n. 1h) 
2) Padang Bai satama Lombok www.indonesiaferry.co.id 
3) Benoa satama Lombok tai Surabaya, Java www.pelni.co.id
Huom. Matka Benoalta Surabayalle saattaa kestää jopa 26h.

Raha 
Rahaa voi nostaa lähes kaikilla eurooppalaisilla luottokorteilla Indonesian pankkiautomaateista.
Rahalähetyksiä varten löytyy Western Unionin toimipisteitä eri puolilta Balia: 

Viisumit
Mikäli oleskelusi viivästyy peruuntuneen paluulennon takia, voit anoa 7pvän jatkoviisumia maahantuloviranomaisilta osoitteessa:
Kanim Kelas I Khusus Ngurah Rai 
Jalan Perumahan Taman Jimbaran No. 1 Mumbul Kuta Selatan 
(Tel. (+62)361 9351038 / 8468395 ) 

Yleistä tietoa
Bali Tourism Board Task Force http://www.balitourismboard.or.id/page/mountagung/
Tel.: +62812 4611 9889 +62877 5468 9166
Balin poliisiasemat:

Terveys
Mikäli tuhkasadetta esiintyy, on hengityssuojan käyttö suositeltavaa etenkin hengitysteiden vaivoista kärsivillä. Jos tarvitset lääkäriä, löytyy SOS Medika Klinik Bali (6.4 km lentokentältä) osoitteesta: 
Jalan By Pass Ngurah Rai No. 505, Pedungan, Denpasar Selatan

Balilla sijaitsevat sairaalat:”


 

Päivitys artikkeliin 27.11.2017:

Balin lentokenttä (Ngurah Rai) on toistaiseksi suljettu tulivuoren tuhkan takia.

Balin tulivuorenpurkauksesta on jälleen annettu korkeimman tason (4) varoitus, joka tarkoittaa, että purkaus voi tapahtua milloin tahansa 24 tunnin kuluessa. Evakuointialuetta on vastaavasti suurennettu (noin 10–12 km Gunung Agungin kraatterista). Indonesian viranomaisten mukaan noin 100 000 ihmisen täytyy evakuoitua alueelta. Heistä noin 40 000 on jo lähtenyt.

Suomen suurlähetystö Jakartassa tiedottaa tilanteesta seuraavasti:

“Balin I Gusti Ngurah Rai -lentokenttä on suljettu lentoliikenteeltä tänä aamuna klo 7:15 paikallista aikaa. Lentokenttä pysyy suljettuna ainakin seuraavat 24 tuntia.

Lentokentälle on perustettu EU Consular Helpdesk joka opastaa ja neuvoo matkailijoita lentokentän Level 2:ssa.

Balilla olevia matkailijoita kehotetaan seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita ja ohjeita koskien tulivuoren tilannetta. Myös hotellien ja matkatoimistojen henkilökunta ovat tietoisia paikallisviranomaisten viimeisimmistä tiedotteista. Lentojen osalta voi olla yhteydessä paikallisesti lentoyhtiöihin. Bali Tourism Boardin Mount Agung -tulivuoreen liittyvät tiedotteet löytyvät oheisesta linkistä: http://balitourismboard.or.id/page/mountagung/

Kriisitilanteissa matkailijan tulee ottaa yhteys kohdemaan pelastusviranomaisiin, joilla on aina vastuu myös maassaan oleskelevista ulkomaalaisista. Kriisitilanteissa tulee myös seurata paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattaa paikallisviranomaisten antamia ohjeita.

Jos matkalla joutuu hädänalaiseen tilanteeseen esimerkiksi vakavan sairauden tai onnettomuuden vuoksi, voi tarvittaessa ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön tai ulkoministeriöön Helsingissä. UM:n päivystys on avoinna 24/7 numerossa + 358 9 160 55555. Sähköpostiosoite paivystys.um@formin.fi sekä Facebookin Nettikonsuli palvelevat ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.”


Päivitys artikkeliin 25.11.2017:

Gunung Agungilla tapahtui uusi pieni tulivuorenpurkaus lauantaina 25.11.2017 alkuillasta Balin aikaa. Kraatterista nousi tuhkapatsas 1500 metrin korkeuteen, ja hieman myöhemmin kraatterin reunalla näkyi myös punaista hehkua. Kyseessä ei kuitenkaan ollut magmapurkaus vaan 21.11. sattuneen purkauksen tapaan hydrovulkaaninen purkaus.

Uhkaluokitusta ei purkauksen takia nostettu – se on edelleen tasolla kolme. 21 Australiaan suuntautuvaa lentoa ehdittiin perua kraatterista nousseen tuhkapatsaan vuoksi, minkä takia noin 2000 turistia jäi odottamaan tietoa kotiinpääsystä. Balin lentokenttä on edelleen toiminnassa normaalisti, eikä sen hälytystilaa ole nostettu.

On kuitenkin mahdollista, että tulivuori on siirtymässä kohti magmaattisen purkauksen vaihetta. Sen reunalla nähty punainen hehku on saattanut olla heijastusta kraatterissa olevasta laavasta. Matkasto seuraa tilannetta.


Päivitys artikkeliin 22.11.2017:

Gunung Agung purkautui eilen 21.11. noin klo 17.30 Balin aikaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole magmaattinen vaan hydrovulkaaninen purkaus, jossa vesihöyryä ja kivituhkaa purkautuu räjähdysmäisesti magman kuumentaessa maaperässä olevaa vettä. On mahdollista, että Balilla juuri alkaneella sadekaudella on vaikutusta asiaan. 

Kun magmaattista purkausta odotettiin, Gunung Agungin uhkaluokitus nostettiin korkeimmalle eli nelostasolle. 29.10. se laskettiin tasolle 3. Huolimatta eilisestä purkauksesta luokitus säilyy edelleen tasolla 3. Vain harvoissa tapauksissa hydrovulkaaninen purkaus on johtanut magmaattiseen purkaukseen.

Evakuointialue (6–7,5 km kraatterista) on edelleen voimassa. Purkauksen vuoksi ilmassa voi olla tuhkaa, savua ja kaasuja, mutta niistä on haittaa vain aivan tulivuoren läheisyydessä sijaisevissa kylissä. Lentokentän toiminta jatkuu Balilla toistaiseksi normaalina.


Päivitys artikkeliin 29.10.2017:

Balin tulivuorenpurkauksen uhkaluokitusta on tänään laskettu korkeimmalta eli nelostasolta kolmostasolle. Samalla evakuointialuetta on pienennetty 12 kilometristä 6–7,5 kilometrin säteelle kratteerista. Tulivuorenpurkauksen uhka on edelleen olemassa, vaikka vulkaaninen toiminta alueella onkin viimeisen kuuden päivän aikana vähentynyt.  


(Tämä artikkeli on julkaistu 27.9.2017. Päivitämme sitä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.)

Tulivuorenpurkaukset aiheuttavat suurta hätää ja kärsimystä alueella asuville ihmisille. Tämän lisäksi tulivuorenpurkauksilla on maailmanlaajuisia vaikutuksia matkailuun, sillä purkautuva tulivuori voi sekoittaa koko lentoliikenteen. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2010, kun Eyjafjallajökull purkautui Islannissa ja Euroopan lentoliikenne oli kaaoksessa yli viikon ajan. Tuolloin noin 100 000 lentoa peruutettiin.

Nyt suositulla turistisaarella, Indonesian  Balilla, on purkautumassa tulivuori. Viranomaiset ovat antaneet balilaisille pyhän Gunung Agung -tulivuoren purkautumisesta korkeimman eli nelostason varoituksen, jonka mukaan tulivuori voi purkautua minä hetkenä tahansa. Viimeksi Agung purkautui vuonna 1963 surmaten 1100 ihmistä.

Balilla on tällä hetkellä monia suomalaisia ja lisää on lähdössä sinne lähiviikkoina, sillä esimerkiksi Qatar Airways on myynyt loka-marraskuulle 2017 runsaasti edullisia Helsinki–Doha–Bali-lentoja. Matkaston toimitukseen on tullut useita kyselyjä aiheesta Balille lähtijöiden huomattua sosiaalisesta mediasta, että päätoimittaja perheineen on myös suuntaamassa saarelle lokakuun alussa.

Kokosimme siis tähän artikkeliin sen, mitä Gunung Agungin todennäköisestä purkauksesta ja sen vaikutuksista lentoliikenteelle tällä hetkellä tiedetään – ja kuinka Balille menevän turistin tulisi tilanteeseen varautua.

Tietomme perustuvat Facebookissa olevaan sivuun Bali volcano possible eruption Agung 2017, jossa päivittyy paljon yksityiskohtaista tietoa Balin tilanteesta. Jos olet menossa Balille, kannattaa ehdottomasti ottaa tämä sivu seurantaan!

Balin tulivuorenpurkaus – huomioi tämä!

Jos tulivuorenpurkaus alkaa, se voi vaikuttaa lentoliikenteeseen kolmella tavalla: Balin ainoa lentokenttä (Ngurah Rai International Airport) voidaan sulkea, tulivuorta ympäröivä ilmatila voidaan sulkea tai lentoyhtiöt voivat päättää peruuttaa lentoja/ohjata niitä muualle. Normaalisti Ngurah Raille laskeutuu päivässä noin 400 lentoa ja sen kautta kulkee 50 000–60 000 matkustajaa päivittäin.

Niin kauan kuin vulkaaninen tuhka ei vaikuta Balin lentokentän toimintaan, kenttä pysyy auki.

Jos tulivuori purkautuu ja lentokenttä joudutaan sulkemaan, lennot ohjataan muille lähistöllä oleville kentille. Lähiseudulla on tätä tarkoitusta varten seitsemän kenttää, mukaan lukien Lombok, Solo ja Surabaya. Matkustajille järjestetään kuljetuksia varakentille. Kuljetukset tapahtuvat busseilla satamiin ja niistä lautoilla ja veneillä naapurisaarille Lombokille tai Jaavalle.

Varsinkin yölennot ovat usein kiellettyjä aktiivisten tulivuorten läheisyydessä, sillä tuhkapilvet eivät näy pimeässä. Tulivuoren tuhka ja myrkylliset kaasut voivat vaurioittaa lentokonetta ja sen moottoria.

Jos lennät Balille lähiviikkoina, ota huomioon, että saatat jäädä sinne jumiin pidemmäksi aikaa kuin on tarkoitus. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja tarkista, mitä he korvaavat (tai eivät korvaa!) tällaisessa tilanteessa.

Suurin uhka matkailijoille tulivuorenpurkauksen aikana on lentokentän sulkeminen. Tulivuorenpurkaus itsessään ei ole turisteille vaarallinen, mutta heidän matkasuunnitelmansa ja aikataulunsa voivat mennä pahan kerran sekaisin.

Toinen mahdollinen uhka matkailijoille on tulivuoren tuhka. Jos tuhkapilvi laskeutuu, on syytä pysyä sisätiloissa. Tuhka sisältää partikkeleita, jotka ovat vaarallisia hengitettyinä ja hyvin haitallisia silmille. Tuhkapilven laskeutuessa on hyvä pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin ja käyttää hengityssuojainta sekä suojalaseja. Ne voi ostaa rautakaupasta jo ennen matkaa.

Agung-tulivuori sijaitsee Balin itäosassa ja evakuointialue, josta on lähtenyt jo kymmeniätuhansia ihmisiä, on 12 kilometrin säteellä kraatterista. Viranomaisten mukaan muissa osissa Balia tilanne ei ole vaarallinen. Tällä hetkellä vulkaanista tuhkaa ei myöskään ole havaittu Balin ilmassa. Lautat ja veneet naapurisaarille kulkevat normaalisti.

Vaikka tilanne Balilla on tällä hetkellä evakuointialuetta lukuun ottamatta turvallinen, tulisi kaikkien turistien olla varuillaan ja seurata ohjeita. Poikkeuksellinen tilanne on syytä ottaa huomioon ja tehdä varasuunnitelmia. On myös tärkeää varmistaa, että rahaa on riittävästi saatavilla ongelmatilanteita varten. Sanotaan, että Balin tulivuorenpurkaus on vääjäämätön – sen ajankohtaa vain ei pystytä tarkasti ennustamaan.

Ennen kaikkea jokaisen matkailijan kannattaa tehdä matkustusilmoitus – se on tarkoitettu juuri tällaisia tilanteita varten ja sen voi tehdä täällä.


Lue myös juttumme Balin nähtävyyksistä!

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply