Hotelli Krepelin – kuin koti Kristiinankaupungissa

0
Hotelli Krepelin

Kristiinankaupungin tunnelmasta saa parhaiten kiinni majoittumalla vanhaan puutaloon. Monelle matkailijalle se on yhtä kuin Hotelli Krepelin.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Visit Kristiinankaupunki ja Hotelli Krepelin

Kristiinankaupunki perustettiin jo vuonna 1649, ja se on nykyäänkin hämmästyttävän hyvin säilynyt puutaloidylli. Mikä olisi parempi tapa tutustua sen elämänmenoon kuin yöpyä yhdessä vanhoista rakennuksista? Hotelli Krepelin sijaitsee aivan Kristiinankaupungin puukeskustan sydämessä, kivenheiton päässä pienen kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja se tarjoaa matkailijalle kodikkaan ja tunnelmallisen kokemuksen kauniissa 1800-luvun pihapiirissä.

Krepelinin talona tunnettu keltainen rakennus valmistui Anders Z. Holmströmille vuonna 1812 ja siirtyi myöhemmin tukholmalaissyntyisen Carl Wilhelm Kräpelinin omistukseen. Kräpelin muutti Kristiinankaupunkiin 1800-luvun puolivälin tienoilla ja alkoi pitää kauppaliikettä talossa. Sittemmin hänestä tuli laivanvarustaja, ja hänen Delphin-aluksensa kuljetti mm. tervaa, mausteita ja lautoja aina Lissaboniin saakka.

Kräpelinin jälkeen talolla oli monta omistajaa ja siellä toimi mm. Halpa-Halli-niminen liike vuoteen 1980 saakka. Pasi ja Raija Jylli remontoivat päärakennuksen vuonna 1986 ja muuttivat siihen asumaan. He alkoivat vastaanottaa hotellivieraita pihapiirissään oleviin rakennuksiin vuonna 2002, ja hotellitoiminta jatkuu tänä päivänä heidän poikiensa Eskon ja Harrin luotsaamana.

Hotelli Krepelin
Krepelinin talo on saanut nimensä Kräpeliniltä.

Saavumme Hotelli Krepelinin pihaan kauniina heinäkuisena iltana, juuri sellaisena lämpimänä ja sateen jäljiltä raikkaana kuin suomalainen valoisa kesäilta parhaimmillaan. Katseltuamme hetken ympärillemme pujahdamme päärakennuksen ovesta sisään. Portaat johdattavat toiseen kerrokseen, jossa huomion varastavat suuret, kauniit kaari-ikkunat koristeluineen. Pienellä pöydällä on maljakossa vaaleanpunaisia ja valkoisia pioneita.

Hotelli Krepelin
Päärakennuksessa on kauniit kaari-ikkunat.
Hotelli Krepelin
Kesäiset pionit tervehtivät tulijoita.

Pääoven päällä olevalta pieneltä parvekkeelta aukeaa näkymä koko pihapiirin yli aivan vastapäätä kohoavalle Ulrika Eleonoran kirkolle, joka on ehkä Kristiinankaupungin tunnetuin nähtävyys. Ei ole epäilystäkään: Krepelinin sijainti on mainio.

Kun ihastelulta ehdimme, soitamme ovesta löytämäämme puhelinnumeroon ja kerromme olevamme vihdoin paikalla – Helsingistä on Kristiinankaupunkiin noin neljän tunnin ajomatka. Odottelemme hetken, ja pian meitä jo tullaankin opastamaan omaan majapaikkaamme.

Krepelinin pihapiiri ja näkymä Ulrika Eleonoran kirkolle.
Päärakennuksen parvekkeelta näkyy suoraan Ulrika Eleonoran kirkolle.

Kodin tuntua vanhassa tallissa

Krepelinissä on yhdeksän erilaista huoneistoa, joista jokaisessa on oma keittiö ja kylpyhuone. Päärakennuksen ovelta katsoen oikealla sijaitsee pakari eli leivintupa, joka rakennettiin 1815. Vasemmalla ovat kaksikerroksiset makasiinit, jotka ovat myös peräisin 1800-luvun alusta. Me majoitumme makasiineihin, huoneistoon D3 eli entiseen hevostalliin.

Heti astuessamme sisään on selvää, ettei Krepelin ole hotelli tai edes huoneistohotelli sanan varsinaisessa merkityksessä. Se on paremminkin väliaikainen koti. Iloisin värein maalatut lattiat ja huonekalut sekä monet kodikkaat esineet ottavat lämpimästi vastaan. Vihreä keittiön kaappi on kuin Peppi Pitkätossun talosta, ja pöydillä kukkii lisää kauniita pioneita.

Alakerrassa on suuri keittiö- ja oleskelutila sekä kylpyhuone. Keittiön kaapeista löytyy perustarvikkeita kuten kahvia ja teetä sekä aamiaismuroja. Loput ruokaostokset saa kävelymatkan päästä kaupasta. Kupit, kipot, kahvinkeitin ja mikroaaltouuni sekä kaikki muut tarvikkeet ovat käden ulottuvilla, joten taloksi asettuminen käy helposti.

Hotelli Krepelin
Keittiön ja oleskelutilan yhdistelmä tuo mielen Peppi Pitkätossun huvilan.
Hotelli Krepelin
Pionit sopivat kuvaan, sillä Kristiinankaupunki on tunnettu kauniista puutarhoistaan.

Portaiden päässä yläkerrassa on hieman hämärää. Siellä, harjakaton alla, on sängyt rivissä neljälle. Narisevat lattialankut tuntuvat mukavan muhkuraisilta; niiden kulunutta, uurteista puupintaa tekee oikein mieli tunnustella sormin silittämällä.

Seinällä olevasta pienestä kirjahyllystä löytyy sekalaista luettavaa. Yläkerran tila saakin lähes toivomaan sadetta, jotta voisi käpertyä kirjan pariin ikkunasta kajastavaan himmeään valoon, vanhan talon hiljaisuutta kuunnellen.

Myöhemmin nukkumaan mennessä huomaamme, että sängyissä on hotelli Krepelinin omat, Kristiinankaupunki-aiheiset lakanat. Sellaiset on jopa mahdollista hankkia kotiin.

Hotelli Krepelin
Yläkerrassa on lämmin, hämärä tunnelma.
Hotelli Krepelin
Lattialankut ovat kokeneet paljon.

Purjelaivoja ja kaappikelloja

Myöhemmin kurkistamme myös muutamaan muuhun Krepelinin majoitusvaihtoehtoon. Vastapäiseen leivintupaan on vanhaan tyyliin remontoitu kaksi huoneistoa, joissa molemmissa on sängyt makuusyvennyksessä, olohuone, keittiö ja kylpyhuone. Silmää ilahduttavat kirkkain värein maalatut yksityiskohdat ja merihenkiset esineet.

Leivintupa
Leivintuvan edustalla on puutarhakalusteet.
Leivintupa
Huoneistot on sisustettu raikkaasti.
Leivintupa
Merihenkisyys on läsnä – olihan Kräpelin laivanvarustaja.

Voudintupa on huoneistoista suurin – kooltaan peräti 90 neliömetriä eli kokonaisen kodin verran. Keittiön, kylpyhuoneen ja olohuoneen lisäksi se käsittää kaksi makuuhuonetta yläkerrassa. Vaikka huoneistossa on kaikki modernit mukavuudet, on esimerkiksi hirsiseiniä jätetty näkyviin vanhaa tunnelmaa luomaan.

Voudintupa
Voudintuvan suuri makuuhuone.
Voudintupa
Voudintuvan keittiötä.

Kaikki näkemämme huoneistot ovat viihtyisiä ja siistejä, Voudintupa jopa ylellisen oloinen, mutta olemme tässä vaiheessa jo niin kiintyneitä omaan talliimme iloisine väreineen ja narisevine portaineen, että se vie voiton. Niin nopeasti ihminen kotiutuu, kun annetaan sopivat puitteet.

Krepelin – saunatontunkin unelma

Krepelinin pihapiiristä löytyy myös sauna, jota vieraat saavat käyttää joustavasti. Jos se on vapaana, sinne voi mennä milloin vain. Itse sauna- ja suihkutilat on modernisoitu, mutta saunakamari on edelleen tunnelmallisen vanhanaikainen räsymattoineen, hirsiseinineen ja mukavasti repsottavine ovineen. Harvoin pääsee pyyhe päällä istumaan niin autenttisessa miljöössä. Jos tonttuja on olemassa, niin varmasti sitten täällä.

Hotelli Krepelin, sauna
Saunakamarin tunnelmaa.
Hotelli Krepelin, sauna
Ketkähän kaikki täällä ovat aikojen saatossa istuneet?

Saunan lisäksi toinen mukava yllätys on se, että Krepelinin pihasta saa vapaasti lainata polkupyöriä. Kristiinankaupungin hiljainen, vielä valoisa kesäilta on omiaan pienelle pyörälenkille koko kaupungin keskustan ympäri – rantakatua viilettäen ja puukortteleiden ohi polkaisten.

Viikonlopun aikana näemme pihapiirissä sattumalta muita Krepelinin vieraita, ja tulee nopeasti selväksi, että paikka on monelle tärkeä. Jotkut tulevat joka kesä ja viipyvät viikonkin kerrallaan. Ymmärrän kyllä heitä. Krepelin on kuin kesäkoti, jossa voi oleskella kiireettömästi oman aikataulun mukaan, keitellä kahvia, olla ja antaa ajan kulua.

Alan jo miettiä, miltä Kristiinankaupungissa mahtaa näyttää syksyllä tai talvella. Keksisikö sitä jonkun tarpeeksi hyvän syyn, että olisi pakko tulla uudelleen?

Hotelli Krepelin

Läntinen Pitkäkatu 8, 64100 Kristiinankaupunki
Puh:  0400 987 978
Varaukset Booking.comista tai varaukset@krepelin.fi
Nettisivut:  www.krepelin.fi

Lue lisää Kristiinankaupungista ja sen nähtävyyksistä tästä jutusta!

Kristiinankaupunki
Kristiinankaupunki on hyvin säilynyt puukaupunki mukulakivikatuineen. Taustalla näkyy Krepelinin talo.

About Author

Päivi Kaarina Laajanen

Matkailutoimittaja, matkabloggaaja ja sisällöntuottaja jo vuodesta 2001. Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa. Ota yhteyttä, kun tarvitset sisällöntuotanto-, copywriting- tai kielenhuoltopalveluita!

Vastaa