Loviisan kesäperinteeksi muodostunut historiallinen tapahtuma täyttää 8.7.2018 jo 20 vuotta. Tänä vuonna se houkuttelee kaupunkiin lapsiperheitä.
Viehättävä Loviisa on upea näyttämö menneeseen aikaan sijoittuvalle tapahtumalle. Alun perin Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuma syntyi Svartholman merilinnoituksen 250-vuotisjuhlavuonna 1998, mutta se oli vasta alkua. Heti ensimmäisen kerran jälkeen perustettiin yhdistys, joka sai nimekseen Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat. Yhdistyksen voimin tapahtuma on sittemmin järjestetty joka vuosi – tänä vuonna jo 20. kerran.
Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtumassa on ollut vaihtuvia teemoja ja sisältöjä, mutta aina siihen on kuitenkin osallistunut 1700-luvun asuihin pukeutuneita historian elävöittäjiä. Esimerkiksi vuonna 2017 järjestettiin karoliiniajan sotilasleiri ja jännittävä taistelunäytös, josta myös tämän jutun kuvitus kertoo.
Koska sekä tapahtuma että yhdistys viettävät tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan, on nyt haluttu huomioida erityisesti lapsiperheet. Vuorossa onkin leikkimielinen kuninkaan etsintäretki, jonka lähtöpaikkana on Loviisan tori.
”Haluamme näin innostaa lapsia historian harrastamiseen. Yhdistyksen periaatteena on jo 20 vuoden ajan ollut ilahduttaa ihmisiä tuomalla Loviisan 1700-luvun historia elävällä tavalla esille. Samalla myös meidän historianelävöittäjien omat tiedot ja taidot ovat kehittyneet”, Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry:n puheenjohtaja Keimo Ahokanto kertoo.
Kuninkaanmetsästys on tapahtuma, jossa etsitään kuningas Adolf Fredrikin salaista piilopaikkaa. Tapahtumarasteilla on kuninkaallisen perheen jäsenten nimet: kuningatar Lovisa Ulrika, prinssit Kustaa, Karl ja Fredrik Adolf sekä prinsessa Sofia Albertina. Heidän mukaansa nimettiin aikoinaan myös 1700-luvulla rakenteilla olleen Loviisan maalinnoituksen sakarat. Vanhimmasta prinssistä tuli historian merkkihenkilö, Ruotsin kuningas Kustaa III.
Tapahtuman pääjärjestäjä on tuttuun tapaan Loviisan Kaupungin Hywät Asukkaat ry. Kuninkaan etsintäretken on suunnitellut ryhmä, jossa on mukana kymmenkunta yhdistyksen jäsentä. Käsikirjoittajana on toiminut loviisalainen toimittaja, ohjaaja Tuovi Putkonen.
Vaikka tapahtuman kulku on vierailijoille muuten ylätys, on yhden tapahtumarastin sisältö paljastettu jo etukäteen: Ulrikanhovissa on luvassa nukketeatteriesitys Kun kuningas tammen Loviisaan istutti. Esityksen kesto on noin 20 minuuttia ja se esitetään kolme kertaa: kello 14, 14.45 ja 15.30.
Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtuma on hyvä syy vierailla Loviisassa, mutta kaupunki on toki muutenkin käynnin arvoinen kesäkohde. Moni yllättyy, kuinka lähellä pääkaupunkiseutua se onkaan: vain vähän Porvoosta itään. Loviisan historiallinen keskusta kauniine puutaloineen on miljöönä ihastuttava, ja lapsiperheile sieltä löytyy muutakin: suositut Onneli ja Anneli -elokuvat kuvattiin Loviisassa vuosina 2013–2016, ja niiden kuvauspaikkoihin pääsee tutustumaan matkailutoimistosta saatavan kartan avulla. Loviisa taipuu luontevasti monenlaisten tarinoiden näyttämöksi.
Kuninkaanmetsästys – Etsi kuningas Adolf Fredrik!
Perhetapahtuma Loviisassa 8.7.2018 klo 13–16
Kuninkaan etsintäretki alkaa Loviisan torilta, jossa on tapahtuman infopiste. Seikkailun voi aloittaa milloin tahansa kello 13 ja 15 välisenä aikana. Infopisteestä saa osallistumisohjeet ja kartan, jonka avulla rastit löytyvät. Kaikilta kuudelta rastilta saa leiman. Vähintään kolme leimaa osallistumispassiinsa hankkineet pääsevät mukaan perhelounaan arvontaan. Rastit sijaitsevat Loviisan keskustassa paikoissa, joissa 20 vuoden aikana on järjestetty Kuningas saapuu Loviisaan -tapahtumaa.
Lue lisää: www.facebook.com/kuningassaapuu/
Jutun kuvituksena on käytetty otoksia vuoden 2017 taistelunäytöksestä.