Matkamessut 2020 tuo esiin vastuullista matkailua

0

Matkamessut 2020 - Nordic Travel Fair

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestetään 16.–19.1.2020 Messukeskuksessa Helsingissä. Tänä vuonna teemoja ovat vastuullisuus, perhematkailu ja partnerimaa Viro.

Matkamessut kokoaa yhteen lähes 1000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan yritystä yli 80 maasta. Ohjelmassa on taas ajankohtaisia matkailuilmiöitä, kohdevinkkejä ja matkailijalle hyödyllisiä puheenvuoroja.

Kotoa ja kaukaa – uusia ja tuttuja kohteita 

Joka vuosi Matkamessuille osallistuu muutamia uusia maita, jotka eivät aiemmin ole olleet mukana. Tänä vuonna messuilla voi ensimmäistä kertaa tutustua Sierra Leoneen, Beniniin ja Mongoliaan. Matkamessujen partnerimaaksi on kuitenkin valittu monelle tuttu Viro, joka on keskeisesti näkyvillä sekä messujen lavaohjelmassa että osastoilla. Matkamessut onkin hyvä tilaisuus tutustua eteläisen naapurimaan uusiin nähtävyyksiin sekä aktiviteetti- ja majoituskohteisiin.

Kotimaasta voisi nostaa esiin Kainuun, jonka kohteet yhdistyvät uudeksi matkailualueeksi, kun Arctic Lakeland Kainuu Finland lanseerataan Matkamessuilla. Jatkossa Kainuu panostaa sekä kotimaiseen että kansainväliseen matkailumarkkinointiin. Uusi brändi on Matkamessuilla näkyvillä Kainuu Arctic Lakeland -yhteisosastolla.

Matkamessut - Nordic Travel Fair

Matkamessut vuonna 2019. Kuva: © Päivi Kaarina Laajanen

Matkamessut ja vastuullinen matkailu

Matkamessujen kunnianhimoinen tavoite on olla maailman vastuullisin matkailualan tapahtuma. Teema on huomioitu muun muassa ohjelmassa, Messukeskuksen ilmastotyössä sekä messujen osastoratkaisuissa.

Matkailuteollisuus tuottaa 10 % maailman bruttokansantuotteesta ja työllistää maailmanlaajuisesti joka kymmenennen ihmisen, mutta turismin kasvaessa maapallon kestokyky on koetuksella. Matkailualan toimijat pohtivatkin erilaisia ratkaisuja, jotta matkailuteollisuus saataisiin mahdollisimman kestäväksi ja vastuulliseksi.

Yksi esimerkki on Sustainable Travel Competition -vastuullisuuskilpailu, jossa haetaan vastuullisuuteen pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluita. Sen tavoitteena on vastuullisten ratkaisujen yleistyminen matkailualalla, ja se järjestetään nyt Matkamessuilla ensimmäistä kertaa. Finaalissa kilpailee viisi yritystä: Aurora eMotion, HerrankukkaroMatkatoimisto Aventura, Rukakeskus ja Visit Saaremaa. Finaali järjestetään Matkamessuilla sunnuntaina 17.1. ja voittaja saa 3 000 euron palkintorahan Suomen Messusäätiöltä.

Matkamessujen yhteydessä nähdään tänä vuonna myös Maata pitkin –matkamessut, jotka on aiemmmin järjestetty erillisenä tapahtumana. Maata pitkin matkustamiselle on messuilla oma ohjelmalavansa, ja useat ekologisen matkailun toimijat jakavat vinkkejä ja inspiraatiota muun muassa juna- ja polkupyörämatkailuun.

Matkamessujen Matkailututkimus 2020

Matkamessut on ennen messuja jälleen selvittänyt suomalaisten matkailuun liittyviä mielipiteitä. Tutkimuksessa selvivi esimerkiksi, että suomalaismatkustaja toivoo lomaltaan paikallista kulttuuria: häntä kiinnostavat aidot yhteisöt ja vähemmän turistiset kohteet. Erityisesti suomalainen toivoo, että työ- ja lomamatkat pidetään erillään.

Vastuullisuutta mietitään matkapäätöstä tehdessä aiempaa enemmän, ja se myös näkyy matkailututkimuksen tuloksissa. Edellisvuosien tapaan suurin osa suomalaisista on matkustaessaan suosinut paikallisia palveluntarjoajia, kuten esimerkiksi hotelleja tai ravintoloita. Suuri osa on myös vähentänyt kohteen kuormitusta matkustamalla kiireisimmän sesongin ulkopuolella.

Lähes puolelle vastaajista paikallisen kulttuurin säilyttäminen on matkan tärkein vastuullisuuteen liittyvä valintakriteeri. Tärkeänä pidettiin myös tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia (35 %) ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä (34 %). Toisaalta lentojen hiilidioksidipäästöjä on kompensoinut vain joka kymmenes vastanneista, ja joka neljäs kokee, ettei matkan hiilidioksidipäästöjen kompensointi ole kiinnostava asia. Noin joka kymmenes  vastannut oli yhä sitä mieltä, ettei vastuullisuudella ole merkitystä matkapäätöksiä tehtäessä.

Erilaiset teemamatkat ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisten matkasuunnitelmissa. Lähes kolmasosa vastanneista on ollut kulttuuri- tai historiamatkalla, ja lähes yhtä moni suunnittelee lähtevänsä sellaiselle. Luontomatkalla on ollut jo joka viides (22 %). Ruoka-,  viini- ja terveysmatkat eivät vielä ole olleet kovin tavallisia, mutta monet suunnittelevat niitä.

Keskimäärin suomalaiset tekivät vuonna 2019 neljä kotimaanmatkaa ja kolme ulkomaanmatkaa. Jos mitään rajoitteita ei olisi, suuntaisi selvästi suurin osa vastanneista Australiaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin, Malediiveille ja Uuteen–Seelantiin. Euroopan kohteista eniten haaveillaan Italiasta ja Islannista.

*Matkamessujen Matkailututkimus 2020: toteuttaja Kantar. Tutkimuksen kohderyhmänä Suomen 18 vuotta täyttänyt väestö Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimukseen vastasi 1061 henkilöä marraskuussa 2019.

Samalla lipulla Matkamessut ja kolme muuta

Samaan aikaan Matkamessujen kanssa järjestetään muitakin matkailualan tapahtumia. Caravanissa ovat esillä uudet matkailuajoneuvot ja -vaunut sekä niiden varusteet ja tarvikkeet. Koti Ulkomailla -tapahtuma antaa käytännön ohjeita, jotka  helpottavat asunnon hankkimista ulkomailta. Jo mainitut Maata pitkin -matkamessut tunnetaan vastuullisuudesta, kestävistä arvoista sekä maata pitkin matkustamiseen keskittyvien matkustusmuotojen edistämisestä. Kaikkiin näihin tapahtumiin pääsee samalla messulipulla.

Matkamessut - Nordic Travel Fair

Matkamessut vuonna 2019. Kuva: © Päivi Kaarina Laajanen

Matkamessut 16.–19.1.2020 ja Caravan-messut 17.-19.1.2020 Messukeskuksessa Helsingissä. Katso Matkamessujen tarkempi ohjelma täältä!

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply