Matkamessut 2015 – seitsemän uutuutta!

4
Vuoden 2014 Matkamessujen viihtyisä lepoalue tuli ehdottomasti tarpeeseen.

Viime vuoden Matkamessuille oli rakennettu viihtyisä lepoalue, joka tuli ehdottomasti tarpeeseen.

Aina sitä samaa tungosta ja hälinää – ja kaupan päälle kipeät jalat. Silti sinne on pakko päästä joka vuosi uudestaan. Matkamessuille!

Olen käynyt Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä Matkamessuilla aivan 1990-luvun alkuvuosista lähtien. Jäin heti ensimmäisestä kerrasta koukkuun, enkä ole sen jälkeen tietääkseni jättänyt yhtäkään vuotta väliin. Tammikuu ja Matkamessut kuuluvat erottamattomasti yhteen, ainakin tällaiselle helsinkiläiselle haavematkailijalle.

Messukäyttäytymiseni on kuitenkin vuosien saatossa muuttunut radikaalisti. Alkuvuosina kannoin kotiin tonnikaupalla paperia, tai siltä se ainakin venyneissä käsivarsissa tuntui. Nykyään materiaalia on niin paljon saatavana netissä, että olen lähes kokonaan luopunut esitteiden keräilystä. Eipä tule säilytysongelmia, ja mikä tärkeintä, se on luontoystävällisempää.

Vaikka olen onnistunut minimoimaan paperin, tarttuu messuilta joka vuosi vahingossa mukaan muuta tarpeetonta krääsää. Koriste-esineitä, muistilehtiöitä, epäkäytännöllisiä avaimenperiä ja liian kovia karkkeja, jotka jäävät lojumaan keittiön kaappiin. Mukava poikkeus oli viimeksi eräältä matkailutoimistolta saamani nätti sinivalkoinen kahvimuki, joka päätyi päivittäiseen käyttöön.

Kiinnitän Matkamessuilla aina erityistä huomiota uutuusmaihin.  Tänä vuonna messuilla esittäytyy 825 näytteilleasettajaa 86 eri maasta, joista seitsemän on uusia. Niitä kuvaillaan Messukeskuksen lähettämässä tiedotteessa seuraavasti:

Costa Rica (osasto 7d39)

Matkamessujen ensikertalainen Costa Rica hurmaa monipuolisuudellaan. Tarjolla on vehreitä viidakkoalueita, toimivia tulivuoria, korkeita vuoristoja ja upeita hiekkarantoja. Aktiivilomailija suunnistaa Santa Teresaan, jossa toimintaa ja harrastusmahdollisuuksia riittää kellon ympäri. Entisen hippikylän, Montezuman, kahvilat ja ravintolat huokuvat leppoista tunnelmaa ja lähiseudun vesiputoukset tekevät matkailijaan lähtemättömän vaikutuksen.

Madagaskar (osasto 7h29)

Maailman neljänneksi suurin saari Madagaskar on tunnettu ainutlaatuisesta luonnostaan. Kohde on todellinen löytöretkeilijän unelmamaa, jossa voi kulkea Parc National de I’lsalon kanjoneissa vesiputousten keskellä tai sukellella kalojen keskellä Anakaon rannikolla.

Bhutan (osasto 7e58)

Tarunhohtoinen Bhutan, pieni kuningaskunta Intian ja Kiinan välissä, on maailman eristyneimpiä valtioita. Bhutan hurmaa vierailijansa kauneudellaan, siisteydellään ja eksoottisuudellaan. Sanotaan, että Bhutanissa asuu maailman onnellisin kansa, joka vaalii edelleen aktiivisesti tiibetinbudhalaisia perinteitä.

Kambodža (osasto 7e51)

Thaimaata ympäröivästä Kambodžasta löytyy kolonialistista charmia. Vehreä ja lähes koskematon luonto tarjoaa jännitystä, ylängöiltä voi löytää villejä tiikereitä, karhuja ja elefantteja. Myös shoppailijalle löytyy valinnan varaa maan tunnetuimmilta markkinoilta Phnom Penhissä. Silkkituotteet, hopea ja erilaiset veistokset löytävät tiensä turistien matkalaukkuihin huokeaan hintaan. Muista noudattaa paikallista kaupankäyntikulttuuria ja tinkiä reilusti!

Antigua&Barbuda (osasto 7f7)

Trooppinen Antigua&Barbudan saarivaltio Karibianmerellä saa sydämen sykkimään kreolikulttuurille. Intiaanien, afrikkalaisten ja eurooppalaisten perinteiden sekoittuessa ovat syntyneet mm. calypso ja steelband-musiikki sekä kreolilaisen keittiön herkut, joissa maistuvat eksoottiset mausteet ja mehevät hedelmät.

Uganda (osasto 7h30)

Ugandaa kutsutaan Afrikan helmeksi, ja syystä. Matkan kohokohtia ovat harvinaiset vuorigorillat ja puihin kiipeilevät leijonat, koskenlasku Niilin alkulähteillä, usvan piilottamat mystiset kylät, tulivuoret ja hymy, jonka voi kohdata jokaisen paikallisen kasvoilla.

Ghana (osasto 7h21)

Afrikan kultalapseksikin kutsuttu Ghana on matkailumaana verraton etenkin tulisesta ruoasta pitäville, vaikka paikallisia herkkuja kannattaa aluksi maistella varoen. Atakora-vuorten ympäröimässä Pendjari-luonnonpuistossa pääsee ihastelemaan Afrikan monipuolista luontoa.

On sanottava, että uusien maiden valikoima vaikuttaa tänä vuonna harvinaisen kiinnostavalta. Costa Ricaan, Madagaskarille ja varsinkin Bhutaniin lähtisin vaikka heti! Eikö Kambodža tosiaan ole aiemmin ollut messuilla mukana? Antigua ja Barbuda kelpaisi kyllä talvipakkasilla. Uganda tuo mieleen luonnonkauneuden vailla vertaa. Ghana on uutuusmaista ainoa, joka ei ole erityisemmin tullut mieleeni matkakohteena – mutta juuri siitä syystä haluankin tietää, mitä se tarjoaa!

Uusien maiden lisäksi minua kiinnostaa, kuinka Matkamessujen tämän vuoden partnerimaa Egypti esittäytyy. Erityisesti odotan Matkastoonkin kirjoittaneen toimittaja Päivi Arvosen kuvaesitystä Egyptistä lauantaina 17.1. Sun&Sea-lavalla klo 11.30 (sama esitys ammattilaisajankohtana perjantaina 16.1. Sibelius150 -lavalla klo 11.). Päivi Arvonen kertoo myös Egyptin läntisestä aavikosta ja Pyhä perhe -teemasta Egyptin osastolla 6b101 torstaina 15.1. klo 14.30 ja lauantaina 17.1. klo 14.30. Sinne ehdottomasti!

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matka 2015 -messut esittelee ulkomaiden ja kotimaan matkailukohteet Messukeskuksessa 15.–18.1.2015. Avoinna matkailualan ammattilaisille to 15.1. klo 9-19 ja pe 16.1. klo 9-12. Matkamessut ovat avoinna yleisölle pe 16.1. klo 12–19, la–su 17.–18.1. klo 10–18.

Tietoa Matkamessujen lipuista täällä.

Matkasto kysyy: mikä uusista messumaista kiinnostaa sinua eniten? Voit vastata alla olevaan kommenttikenttään!

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

4 Comments

Leave A Reply