Rantaloma Balilla? 5 syytä valita sittenkin Lembongan!

0

Bali kasvattaa suosiotaan suomalaisten lomapaikkana, mutta rantakohdetta valitessa kannattaa katsoa vähän pidemmälle. Aivan Balin kyljessä odottaa pikkuinen Lembongan, joka vie sydämen.

Yhä useampi suomalainen suuntaa nyt Balille edullisten lentoyhteyksien ansiosta. Bali on upea saari, jota voi suositella viidakkoseikkailuihin, riisipeltokävelyihin, perinteiseen kulttuuriin tutustumiseen ja vesiputousten ihailuun, kuten tästä aiemmasta jutusta käy ilmi. Idyllisenä rantalomakohteena Bali ei kuitenkaan ole aivan parhaimmillaan. Jos etsit kauniita, rauhallisia paratiisirantoja, kannattaa tutkia karttaa myös Balin pääsaaren ulkopuolelta.

Testasimme lokakuussa 2017 sympaattisen Lembonganin saaren aivan Balin kyljessä – ja ihastuimme! Virallisesti Nusa Lembongan on osa Balia, mutta tunnelmaltaan kuin erillinen pieni maailmansa. Tässä viisi hyvää syytä valita se rantaloman näyttämöksi Balin pääsaaren kohteiden sijasta.

1. Lembonganille on helppo mennä

Balilla etäisyydet ovat pitkiä ja tiet hitaita ajaa. Päästäkseen rannoille on joka tapauksessa käytettävä aikaa paikasta toiseen siirtymisiin – miksei siis saman tien hyppäisi Sanurista veneeseen ja hurauttaisi puolessa tunnissa Badung-salmen yli? Venekyydillä pääsee Balilta toki muillekin saarille, kuten Gili-saarille ja Nusa Penidalle, mutta Lembongan on kaikista lähin ja helpoimmin saavutettavissa.

Näin lähellä! Balin rannikko näkyy horisontissa.

2. Useita erilaisia rantoja samassa paketissa

Vaikka Lembongan on pieni saari, vain neljä kilometriä pitkä, on siellä lukuisia rantoja. Niille pääsee kävellen tai skootterilla. Mikä mukavinta, Lembonganin rannat ovat kaikki hyvin erilaisia. Saaren pääranta, pitkä ja hienohiekkainen Jungut Batu, sopii kunnon kävelylenkkeihin. Mushroom Beach on kaunis poukama, johon useimmat veneet Balilta saapuvat. Näiden lisäksi kokeilemisen arvoisia rantoja ovat ainakin tyyni ja matalavetinen Mangrove Beach sekä kallioisella lounaisrannikolla sijaitseva Dream Beach, jossa aallot kuohuvat komeasti.

Lembonganilla on paljon erilaisia rantoja. Kuvassa Dream Beach.

3. Parhaille paikoille myös pikkurahalla

Jos haluat Balin suosituimmissa kohteissa majoittua upean hiekkarannan äärelle, juuri siihen kauneimpaan kohtaan, joudut maksamaan hotellista vähän enemmän. Lembonganilla parhailtakin paikoilta löytyy huomattavan edullista majoitusta: mukavuuksista hieman tinkimällä pääset jo parilla kympillä “eturiviin”. Saarella ei ole suuria resortteja tai ketjuhotelleja, jotka dominoisivat rantoja. Majoitusta on varsinkin Jungut Batulla tiheässä, mutta se on tyyliltään enemmänkin pienimuotoista ja kodikasta.

Kevyemmälläkin kukkarolla pääsee Lembonganin parhaille paikoille. Tässä näkymä Tarci Bungalows -hotellista Jungut Batulla.

4. Lembongan on ilahduttavan paikallinen saari

Voisi kuvitella, että lähellä Balia sijaitseva upea saari olisi valjastettu turismin palvelukseen ja paikalliset asukkaat häipyneet ajat sitten. Näin ei onneksi ole. Vaikka turisteja on Lembonganilla sen kokoon nähden melko paljon, löytyy saarelta myös paikallista kulttuuria. Kun pelkkä rantaelämä kyllästyttää, voi kulkea katselemassa pieniä katuja koristeellisine taloineen ja temppeleineen. Monilla pihoilla tepastelevat kukot, ja lähes takuuvarmasti pääset todistamaan myös jokapäiväisiä canang sari -seremonioita.

Lembonganilla kohtaa myös paikallista elämää ja kulttuuria.

5. Lembonganilla uskaltaa ajaa skootterilla

Balin pääsaaren liikenne on melko kaoottista: tiet ovat kapeita ja mutkaisia ja onnettomuuksiakin sattuu usein. Jos skootterilla ajaminen Balilla arveluttaa, kannattaa kokeilla sitä ensin Lembonganilla. Autoja on saarella rajoitetusti, lähinnä joitakin hotellien lavatakseja, joilla turisteja kuskataan sataman ja majapaikkojen väliä. Liikennettä on siis hyvin vähän ja ajelu huomattavasti leppoisampaa. (Muutamassa isommassa mäessä täytyy tosin olla tarkkana.)  Skootterin saa Lembonganilla vuokrattua edullisesti, noin 4–5 €/päivä.

Skootterilla ajelu on Lembonganilla leppoisaa. Taustalla näkyy Yellow Bridge, joka yhdistää Lembonganin viereiseen Ceninganin pikkusaareen.

Syitä valita Lembongan rantalomakohteeksi on aivan varmasti enemmänkin. Lembongan on luonnonkaunis, rauhallinen ja melko paikallisena säilynyt, rento lomasaari, jossa on sopivasti palveluita, edullinen hintataso ja lyhyet etäisyydet kaikkialle. Se on saari, jossa voi nauttia maagisen upeista illoista, kun aurinko laskee horisontin taakse raidallisena appelsiinina. Mitä muuta onnistuneeseen lomaan tarvitaan?

Nusa Lembongan (Lembonganin saari)

Sijainti Balin kaakkoispuolella Badung-salmen takana, noin 12 km Balista

Pinta-ala noin 8 km² (saaren pituus linnuntietä noin 4 km)

Vakituisia asukkaita noin 5 000

Suosituimmat rannat Jungut Batu Beach ja Mushroom Beach

Nähtävää mm. mangrovealue (veneretkiä järjestetään), viereiselle Ceninganin saarelle johtava silta (Yellow Bridge) sekä aaltojen hakkaama kalliomuodostelma Devil´s Tears.

Uskonto Balin hindulaisuus. Kulttuuri pitkälti samanlaista kuin Balin pääsaarella.

Ostosmahdollisuudet melko olemattomat. Pienistä marketeista saa ruokaa, juomaa ja perustarvikkeita, hyvällä onnella jokusen matkamuistonkin.

Iltaelämä hiljaista. Auringonlasku rantaravintolasta katsottuna riittää ohjelmaksi.

Kulkuyhteydet: Sanurista pikaveneellä 30 minuuttia Mushroom Beachille. Saatavana myös paketteja, joihin kuuluvat edestakaisten venematkojen lisäksi hotellikuljetukset kummassakin päässä. Ainakin testaamamme Marlin Cruises hoiti kuljetukset mallikkaasti. Sanurin lisäksi Lembonganille pääsee myös Padang Baista.

Vinkki! Suosittelemme yhdistelmämatkaa Ubud–Lembongan, jossa balilainen kulttuuri ja ihana rantaloma kietoutuvat toisiinsa juuri sopivassa suhteessa.

Ehkä parasta Lembonganilla: kävely Jungut Batu -rantaa niin pitkälle kuin ikinä pääsee.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply