Riisiä tiskin alta – Tarinoita nousevan auringon maasta

0

Riisiä tiskin alta

Tiedätkö, millaisia japanilaiset todella ovat? Liisa Karvisen kirja Riisiä tiskin alta kurkistaa perinteisen turistikuvaston taakse.

Gummeruksen julkaisema Riisiä tiskin alta – Tarinoita nousevan auringon maasta vie lukijan tutkimusmatkalle Tokioon ja sen myötä nyky-Japaniin. Kirja esittelee soljuvasti japanilaista tapakulttuuria, ruokaperinteitä, työelämää ja uskontoja – unohtamatta maan kiehtovaa historiaa, joka pitkälti selittää nykyisyyttä. Ilman sen ymmärtämistä olisikin mahdotonta päästä kiinni japanilaiseen luonteenlaatuun.

Liisa Karvinen

Lukumatkalle pääsee asiantuntevassa seurassa. Liisa Karvinen on YLE Uutisten ulkomaantoimittaja, joka on opiskellut vuoden Osakassa ja työskennellyt neljä vuotta lehdistöneuvoksena Suomen suurlähetystössä Tokiossa. Hän on koulutukseltaan japanologi.

Japanilainen kulttuuri on viime vuosina noussut Suomessakin suosioon. Monet japanilaisuuteen liittyvät käsitteet kuten geishat, samurait, manga ja sushi ovat meille tuttuja. Karvisen kirja kuitenkin osoittaa tämän olevan vain pintaa, jonka alla kytee monenmoista. Japanilainen yhteiskunta ei olekaan sellainen kuin ulkokuoresta voisi kuvitella.

Kirjassa kumotaan hauskalla tavalla stereotypioita, kuten japanilaisten alinomaista kohteliaisuutta, tehokkuutta ja tyylikkyyttä. Monenlaisiin tabuihinkin tartutaan varsin rohkeasti. Se on kirjan mielenkiintoisinta antia, sillä tällaista materiaalia ei perinteisissä matkailukirjoissa juurikaan näe. Riisiä tiskin alta tarjoaa aivan uusia näkökulmia japanilaisuuteen sellaisellekin, joka on käynyt maassa useita kertoja.

Kirjan rakenne voi aluksi tuntua hämmentävältä. Juuri kun luulee lukevansa matkaopasta, vaihtuukin tyyli historian kuvaukseksi ja siitä taas yhtäkkiä omakohtaiseksi muisteluksi. Tämä satunnainen vuorottelu ilman selviä rajoja jatkuu läpi koko matkan, mutta kun siitä on kerran saanut kiinni, jää uusia käänteitä suorastaan odottamaan. Aivan kuin Tokion yllättävät sivukadut, myös Riisiä tiskin alta tuo eteen milloin mitäkin. Siksi tämä rakenne sopii sille loppujen lopuksi erittäin hyvin.

Riisiä tiskin alta - tarinoita nousevan auringon maastaKirjan ulkoasu on niin perinteinen ja hillitty, että lukukokemus lähti aluksi hieman kuivakkaasti käyntiin. Sitten tarinat pääsivät vauhtiin. Karvisen tyyli ei ole räväkkä vaan hieman pidättyväinen, aivan kuin japanilaisetkin, mutta sitä yllättävämmin siitä pulpahtelevat pintaan pienet hauskat yksityiskohdat juuri silloin, kun niitä vähiten odottaa.

Riisiä tiskin alta – Tarinoita nousevan auringon maasta
250 sivua
Gummerus Kustannus, helmikuu 2012
ISBN 978-951-20-8610-8

 

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply