Zen ja Japani, möllötys ja Suomi

0
Tätä on moni odottanut: ensimmäinen kunnollinen suomeksi kirjoitettu kirja zen-buddhalaisuudesta opettaa muun muassa, mitä on keskittynyt möllöttäminen.

Mitä miten zenTeos-kustantamo julkaisi maaliskuussa 2013 kirjan Mitä Miten Zen, jonka on kirjoittanut kolme Helsingin yliopistossa pitkään Itä-Aasiaa tutkinutta kirjoittajaa: Aleksi Järvelä, Miika Osamitsu ja Miika Pölkki.

Teokseen on koottu kattavasti zeniin liittyvää tietoa niin sen historiallisesta kehityksestä kuin omintakeisesta ajattelusta. Sekaan on mahdutettu myös paljon vanhoja zenmunkkien runoja.

Huolellisesti valitut zeniä avaavat sanat tuovat kirjaan uudenlaisen sävyn, joka ilahduttaa suomalaisia zenistä kiinnostuneita sekä sitä harjoittavia. Mitä miten zen tulee varmasti olemaan hyvä ja luotettava zenin oppikirja tulevaisuuden Itä-Aasian tutkijoille.


Japanilaisten monitahoisesta suhteesta zeniin voi lukea lisää Matkastossa julkaistusta artikkelista  Zen – uskonto vai elämäntapa.


Matkasto järjesti huhtikuussa 2013 kilpailun, jossa arvottiin Mitä miten zen -kirja. Kysyimme: Mikä zenissä kiehtoo? Voittajaksi selviytyi Maija S., jonka vastaus kuuluu:

“Zenissä kiehtoo turhien kerrostumien kuoriminen oman pään sisältä ja siitä, miten havaitsee maailmaa ja vuorovaikuttaa sen kanssa”.

Onnea voittajalle ja kiitos kaikille muillekin osallistujille!

About Author

Japanilainen kirjoittaja, joka on kiinnostunut suomalaisesta kulttuurista.

Leave A Reply