Häivähdys jumaluutta

0
Lasipalatsin Kaupunkiverstaalla voi huhtikuun ajan tutustua kiehtovaan valokuvanäyttelyyn Häivähdys jumaluutta – A Glimpse Into the Divine, joka kuvaa nuorten tyttöjen elämää togolaisessa voodoo-luostarissa ja beniniläisten henkilökohtaista suhdetta voodoohun.
Luostarissa asuva 8-vuotias Husiga pitelee kädessään ginipulloa. Gini on jumalten suosima juoma, jota Husiga tarvitsee kasteseremoniaansa varten. Kuva: Veera Pitkänen

Luostarissa asuva 8-vuotias Husiga pitelee kädessään ginipulloa. Gini on jumalten suosima juoma, jota Husiga tarvitsee kasteseremoniaansa varten. Kuva: Veera Pitkänen.

Länsi-Afrikan Beninissä ja Togossa syntynyt esoteerinen voodoo-uskonto näyttäytyy ulkomaailmalle usein neulanukkeina ja transsissa tanssivina miehinä. Todellinen voodoo avautuu vain harvoille – toimittaja-kuvaaja-työpari Anniina Mustalahti ja Veera Pitkänen kuuluvat heihin.

Mustalahti ja Pitkänen matkustivat Beniniin ja Togoon, jossa he pitivät osallistavia valokuvatyöpajoja kolmen kahdeksanvuotiaan luostaritytön kanssa usean viikon ajan. Tytöt olivat joutuneet keskeyttämään koulunkäyntinsä ja muuttamaan luostariin lepytelläkseen voodoo-jumalia.

Näyttely Häivähdys jumaluutta avaa ikkunan tyttöjen elämään luostarissa, jonne pääsy on ulkopuolisilta kielletty. Projekti on erityislaatuinen yhteisöllisen luonteensa vuoksi. Se esittelee voodoota myös tyttöjen silmin, sillä mukana on heidän ottamiaan kuvia ja omakohtaisia tarinoita. Näyttelyn toinen osa koostuu beniniläisten potreteista.

Voodoon maailmaan kuuluvat asiat ovat niiden parissa eläville totisinta totta, vaikka ne meistä tuntuisivat kuinka käsittämättömiltä. Kun suuttuneet henget joudutaan piiskaamaan ulos ihmisestä, näyttäytyy perinne ulkopuoliselle väkivaltana ja vapaudenriistona. Tällaisten asioiden sovittaminen omaan maailmankuvaan kysyy avarakatseisuutta ja saa miettimään, missä kulkee ymmärtämisen ja hyväksymisen raja.


Taiteilija ja papitar Giselle Ash rikkoo raja-aitoja modernin ja perinteisen voodoo-uskonnon välillä. Kuva: Veera Pitkänen.

Taiteilija ja papitar Giselle Ash rikkoo raja-aitoja modernin ja perinteisen voodoo-uskonnon välillä. Kuva: Veera Pitkänen.

Veera Pitkänen on visuaalisen antropologian maisteriohjelmasta vastikään valmistunut kuvajournalisti, ja Anniina Mustalahti puolestaan toimittaja ja viestinnän moniosaaja. Heidän reportaasejaan on julkaistu mm. Maailman kuvalehdessä sekä Kehitys-lehdessä.

Häivähdys jumaluutta -näyttely on avoinna huhtikuun ajan Helsingin Lasipalatsin toisessa kerroksessa, Kaupunkiverstaan tiloissa (Mannerheimintie 22-24). Siihen pääsee tutustumaan arkisin klo 10-18.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Monika-Naiset liitto ry:n kanssa.

Voodoo-luostarissa asuvat tytöt kuvasivat arkeaan viikkojen ajan. Kuva: Husiga.

Voodoo-luostarissa asuvat tytöt kuvasivat arkeaan viikkojen ajan. Kuva: Husiga.

About Author

Verkkolehti Matkaston perustaja ja päätoimittaja. Matkailutoimittaja ja matkailualan sisällöntuottaja/copywriter jo vuodesta 2001. Kirjoittaa omista matkoistaan Mangostaniassa, aiemmin myös Matkasto Live -blogissa.

Leave A Reply