Mayat: elämä, kuolema, aika

0
Didrichsenin taidemuseossa Helsingin Kuusisaaressa pääsee huhtikuun viimeiseen sunnuntaihin saakka kurkistamaan mayojen salaperäiseen maailmaan.

Pojat Todos Santosissa.

Pojat Todos Santosissa. Kuva: Jon Kaplan.

“Maya III -näyttely jatkaa Didrichsenin taidemuseon vuosien 1997–98 ja 2005–06 suuren suosion saavuttaneiden Maya-aiheisten kulttuurihistoriallisten näyttelyiden sarjaa.”

Kaukokaipuuta ja kylmiä väreitä herättävä näyttely esittelee kauan sitten Väli-Amerikassa eläneen kulttuurin maailmankatsomusta, jossa ei tehty selvää eroa elämän ja kuoleman välillä. Osa näyttelyn esineistä on lainassa Guatemalasta, osa peräisin museon omista kokoelmista. Mukana on muun muassa astioita ja koruja kolmentuhannen vuoden takaa, maya-kulttuurin kukoistuksen ajalta.

Museon pimennetyssä alakerrassa, kuin mayojen manalassa, saa tietää enemmän Xibalbasta, kuoleman valtakunnasta. Esillä on myös ihastuttavia, upeissa väreissä hehkuvia valokuvia mayalapsista. Taidevalokuvaaja Jon Kaplan on kuvannut mayakansaa useina vuosikymmeninä eri puolilla Guatemalaa.

Kuukauden videona pyörii mielenkiintoinen dokumentti 2012: The Beginning. Elokuva kertoo kiinnostavasti dramaattisen päivämäärän 21.12.2012 herättämistä levottomistakin ajatuksista ja teorioista mayatutkijoiden ja tavallisten ihmisten parissa. (Lisää aiheesta Matkastossa aiemmin julkaistussa artikkelissa.)

Elokuvasta selviää, etteivät mayat alunperinkään ennustaneet maailmanloppua, vaikka yksi heidän lukuisista kalenterijaksoistaan päättyikin. Elokuvassa haastateltavat mayatietäjät sanovat, että me voimme olla sukupolvi, joka lopettaa Äiti Maata tuhoavan elämäntavan ja aloittaa rakkauden, ymmärryksen ja anteeksiannon aikakauden. Elokuvan ovat ohjanneet suomalaiset Sophia Ehrnroth ja Helena Ihamuotila.

Maya III -näyttely on avoinna Didrichsenin taidemuseossa 28.4.2013 saakka, tiistaista sunnuntaihin klo 11–18 ja keskiviikkoisin klo 20 asti. Museo sijaitsee Helsingissä osoitteessa Kuusilahdenkuja 1.

Osa näyttelyn tuotosta menee maya-tyttöjen koulutuksen tukemiseen.

Lisätietoja: www.didrichsenmuseum.fi

Viisi tyttöä Chajulista.

Viisi tyttöä Chajulista. Kuva: Jon Kaplan.

About Author

Vapaa kirjoittaja, rakastaa seikkailuja. Kirjoittanut Kulttuurimatkailijan Lappi -matkaoppaan. Tutkinnot journalismista sekä alue- ja kulttuurintutkimuksesta. Lisäksi mm. antropologian, espanjan ja luovan kirjoittamisen opintoja.

Leave A Reply