Matka vampyyrien sielunmaisemaan

0
Kuvassa keskellä: Raili Raitala ja Mikko Vihma. Kuva: © Mirka Kleemola.

Kuvassa keskellä: Raili Raitala ja Mikko Vihma. Kuva: © Mirka Kleemola.

Helsingin kaupunginteatterin kevään musikaali Vampyyrien tanssi vie elämysmatkalle verenhimostaan huolimatta sympaattisten ja perin inhimillisten vampyyrien maailmaan.

Vampyyrien tanssi -musikaali on näyttävä spektaakkeli, jossa klassisen kauhutarinan aineksista jalostuu viihdyttävä ja esteettisesti runsas, nauruhermoja kutkuttava teatterielämys. Linnanmäen klassisen Peacock-katsomon paljon nähneet seinät sopivat musikaalin kehyksiksi erinomaisesti.

Vampyyrien tanssi -musikaali (Tanz der Vampire) perustuu ohjaaja Roman Polanskin kulttielokuvaklassikkoon Vampyyrintappajat – anteeksi, mutta hampaanne ovat niskassani (The Fearless Vampire Killers, 1967). Musikaalin alkuperäistuotannon Polanski ohjasi Wienissä vuonna 1997.

Kuvassa: Anna Victoria Eriksson ja Jonas Saari. Kuva: © Mirka Kleemola.

Kuvassa: Anna Victoria Eriksson ja Jonas Saari. Kuva: © Mirka Kleemola.

Kauhuelementtejä ja komiikkaa taitavasti yhdistävä Vampyyrien tanssi -musikaali on lumonnut katsojia eri puolilla maailmaa jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Musikaalin tapahtumapaikka on irlantilaiskirjailija Bram Stokerin vuonna 1897 Dracula-romaanin myötä tunnetuksi vampyyrimaisemaksi nostama Transilvania Romanian maaseudulla. Musikaalin päähenkilöitä ovat vampyyritutkija apulaisineen, nuori kaunis Sarah-neito sekä vampyyrikreivi von Krolock hoviväkineen.

Lähes kolmetuntinen musikaali on täynnä mahtipontista yhdysvaltalaisen James Richard Steinmanin säveltämää musiikkia, jonka Michael Kunze on sanoittanut pilke silmäkulmassa. Rooleissa ja tanssikohtauksissa loistavat huippuluokan ammattilaiset, joiden lavakarisma kantaa suuren salin takimmaiselle riville asti. Puvustuksessa, naamioinnissa ja kampauksissa ei ole tehty pienintäkään kompromissia.

Markku Nenosen ohjaus ja koreografia puhuttelee sekä viihteen suurkuluttajia että satunnaisempia teatterivieraita. Musikaalin käsiohjelma on vaikuttava tietopaketti niin vampyyriuskomusten historiasta kuin vampyyrikirjallisuudesta ja -elokuvista.

Vampyyrien tanssi on tasokasta teatteri- ja musikaaliviihdettä parhaimmillaan. Jos käy teatterissa harvemmin kuin kerran vuodessa, kannattaa valita tämä esitys.

Lisätietoa Vampyyrien tanssista Helsingin kaupunginteatterin sivuilla: www.hkt.fi.

Kuvassa keskellä: Miiko Toiviainen ja Jonas Saari. Kuva: © Mirka Kleemola.

Kuvassa keskellä: Miiko Toiviainen ja Jonas Saari. Kuva: © Mirka Kleemola.

Kuvassa: Anna Victoria Eriksson ja Miiko Toiviainen. Kuva: © Mirka Kleemola.

Kuvassa: Anna Victoria Eriksson ja Miiko Toiviainen. Kuva: © Mirka Kleemola.

Kuva: © Mirka Kleemola.

Kuva: © Mirka Kleemola.

About Author

Työskentelee vapaana toimittajana ja valokuvaajana sekä kouluttajana ja konsulttina Suomessa ja maailmalla, kokemusta Lähi-idästä 20 vuotta. Koulutukseltaan uskontotieteilijä, erikoisaloina uskonnot, kulttuuri, matkailu, koulutus, kehitysyhteistyö sekä ympäristö- ja eläinsuojelukysymykset. Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäsen. Vuoden Freelancer 2012 (Suomen Freelance-journalistit ry:n tunnustuspalkinto ).

Leave A Reply